Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με αιχμή του δόρατος τον κατώτατο μισθό το Μαξίμου στην καθαρή έξοδο

Με αιχμή του δόρατος τον κατώτατο μισθό το Μαξίμου στην καθαρή έξοδο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Eurogroup, Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κατώτατος Μισθός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Υπουργείο Εργασίας,

Την σαφώς διατυπωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να επικεντρώσει στον κόσμο της εργασίας τις εμβληματικές της πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα από την έξοδο από το μνημόνιο στην κανονικότητα αποκρυσταλλώνει το Μέγαρο Μαξίμου, όσο πλησιάζει η 20η Αυγούστου.

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά χθες, στο πρωτομαγιάτικο μήνυμά του, αποσαφήνισε αυτό που εδώ και καιρό από τη Λισαβόνα είχε υπαινηχθεί – και πρώτο το TRIBUNE είχε αναδείξει -, κάνοντας λόγο για πορτογαλικό μοντέλο (που μετά την έξοδο από το μνημόνιο επανέφερε τον κατώτατο μισθό), για επαναφορά του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Έτσι, με το τέλος των μνημονίων, περνάμε σιγά-σιγά σε μια νέα εποχή κανονικότητας, που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο. Αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας επιπλέον τη μείωση της ανεργίας κατά 7% από την ημέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, ενώ πλέον και το υπουργείο Εργασίας, όσο πλησιάζει ο Αύγουστος, επαναφέρει όλο και περισσότερο το θέμα του κατώτατου μισθού στην ημερήσια διάταξη.

Η σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού εξάλλου, όπως και η ψηφισμένη πλέον επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα ενισχύσουν τα μάλα τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων και θα ανοίξουν το δρόμο για την έξοδο από τον εργασιακό Μεσαίωνα που έφεραν τα μνημόνια, έχει ήδη “διαμηνυθεί” στους θεσμούς και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης.

Αυτό έγινε και με τον πλέον επίσημο τρόπο στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, όπου ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε την Ολιστική Αναπτυξιακή Στρατηγική για την περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, η οποία σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Αθήνα, έγινε αποδεκτή με θετικό αντίκτυπο από κράτη μέλη της Ευρωζώνης και από τους θεσμούς.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα θέματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον γ.γ. του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία, εξασφαλίζοντας τη στήριξη και του διεθνούς Οργανισμού.

Με αυτά τα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν πως στο ελληνικό στρατόπεδο πλέον αναζητούν τον τρόπο που θα προχωρήσουν οι επίμαχες πρωτοβουλίες, χωρίς να δημιουργηθούν προσκόμματα και αναταράξεις σε επίπεδο διεθνούς αντίκτυπου, καθώς οι ισορροπίες με τις αγορές χρήματος, από τις οποίες θα δανείζεται αυτοδύναμα η χώρα από τον Αύγουστο, είναι εύθραυστες και κανείς δε θέλει να τις διασαλεύσει με μονομερείες ενέργειες.

Την ίδια ώρα πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης παρακολουθούν σκωπτικά την προσπάθεια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίζει “κοινωνικό” και “φιλεργατικό” προφίλ. Τόσο η προγραμματισμένη ομιλία του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «Η μάχη κατά της Φτώχειας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού» όσο και η χθεσινή του παρέμβαση για την εργατική Πρωτομαγιά περί “περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας”, πέφτουν στο κενό και είναι “κενές περιεχομένου”, όπως σχολιάζουν, διότι αποτελούν ευχολόγια, τα οποία ουδέποτε έχει επιβεβαιώσει στην πράξη όταν είχε τη σχετική δυνατότητα.

Προς επίρρωση τούτων, από τα κυβερνητικά έδρανα υπενθυμίζουν πως ο κ. Μητσοτάκης έχει καταψηφίσει όποιον φιλεργατικό νόμο που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των εργαζομένων έχει έρθει στη Βουλή. Από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το επί δύο συναπτά έτη αποδιδόμενο κοινωνικό μέρισμα μέχρι την προτεραιοποίηση αποζημίωσης των εργαζομένων σε υπό πτώχευση επιχειρήσεις έναντι των τραπεζών.

Σχετικά άρθρα