Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σβίγκου: Περιμένουμε από τη ΝΔ να καταδικάσει την ενέργεια του Μαρινάκη

Σβίγκου: Περιμένουμε από τη ΝΔ να καταδικάσει την ενέργεια του Μαρινάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαγγέλης Μαρινάκης, Νέα Δημοκρατία, Ράνια Σβίγκου, ΣΥΡΙΖΑ, Τουρκία,

Στην υπόθεση με το τηλεφώνημα που κατήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ότι έλαβε από άτομο που του συστήθηκε ως Βαγγέλης Μαρινάκης, αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Μλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η Ρ. Σβίγκου σχολίασε:

«Το να σηκώνει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας το τηλέφωνο και να ζητάει εξηγήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για μία ανακοίνωση ή για ένα non paper του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι επιεικώς απαράδεκτο και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό όχι απλώς από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση αλλά και από κάθε πολιτική δύναμη».

Σημείωσε, δε, ότι «η άμεση δημοσιοποίηση του θέματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ένα άμεσο και ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους, ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί μόνο τον ελληνικό λαό, οπότε δεν μπορεί έστω να διανοηθεί ότι θα την επηρεάσει για τον οποιοδήποτε λόγο».

Η Ρ. Σβίγκου κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια και να δηλώσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους ότι τέτοιου τύπου ενέργειες είναι απαράδεκτες, και σημείωσε:

«Περιμένουμε και την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει σιωπήσει τις τελευταίες ώρες για το συγκεκριμένο θέμα, να καταδικάσει με τη σειρά της αυτή την ενέργεια, αλλιώς νομίζω ότι επιβεβαιώνει τις εκλεκτές συγγένειες και τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία».

«Καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της σύνεσης»

«Καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της σύνεσης, κατανοώντας και η ίδια ότι αυτού του τύπου οι δηλώσεις την εκθέτουν όχι μόνο στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και στη διεθνή σφαίρα» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την καταστροφή της Σμύρνης, η Ρ. Σβίγκου τόνισε ότι πρόκειται για «άλλη μία προκλητική δήλωση του κ. Ερντογάν, απ’ αυτές που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό» και πρόσθεσε:

«Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι μας εκφράζει όλους. Ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα δεν βοηθάει και δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας, που θα πρέπει να επιδιώκει η Τουρκία με την Ελλάδα. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν σ’ αυτή τη ρητορική κλιμάκωση».

Η Ρ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και η στάση της αυτή, που είναι μια στάση και ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας αλλά και αξιοποίησης διεθνών συμμαχιών, δίνει στην Τουρκία την απάντηση που της αξίζει».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την αξία που, όπως τόνισε, έχουν οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, «που κι εκείνες με τη σειρά τους δίνουν μια ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

-Επίτηδες κα Σβίγκου άφησα απέξω το θέμα που ξέσπασε με τον κ. Τζανακόπουλο και τον κ. Μαρινάκη και το παρακολουθούσαμε με ενδιαφέρον τις προηγούμενες ώρες. Εσείς κάνατε και μια σχετική δήλωση. Θέλω να μου πείτε, να τοποθετηθείτε επ’ αυτού.

-Θεωρώ το ότι το να σηκώνει ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας το τηλέφωνο και να ζητά εξηγήσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για μια ανακοίνωση ή για ένα non paper του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού είναι επιεικώς απαράδεκτο. Και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό, όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, αλλά από οποιαδήποτε πολιτική δύναμη.

Θεωρώ ότι η άμεση δημοσιοποίηση του θέματος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι η νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπηρετεί μονάχα τον ελληνικό λαό, οπότε κανείς δεν μπορεί έστω να διανοηθεί ότι θα την επηρεάσει για τον οποιοδήποτε λόγο.

Την ίδια στιγμή, θεωρώ ότι και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να το καταδικάσουν και να δηλώσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους ότι τέτοιου είδους ενέργειες είναι απαράδεκτες. Και περιμένουμε και την αντίδραση της Ν.Δ., η οποία έχει σιωπήσει τις τελευταίες ώρες για το συγκεκριμένο θέμα, να καταδικάσει με τη σειρά της αυτή την ενέργεια. Αλλιώς, νομίζω επιβεβαιώνει τις εκλεκτές συγγένειες και τις ιδιαίτερες σχέσεις που έχει με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

-Κα Σβίγκου, αυτό που φαίνεται «θύμωσε» τον κ. Μαρινάκη ήταν ο χαρακτηρισμός ναρκέμπορας. Και οι κύκλοι του επιχειρηματία λένε ότι τηλεφώνησε προκειμένου να μάθει ποιος είναι ο συντάκτης για να κινηθεί νομικά εναντίον του.

-Εντάξει, εγώ δεν θα σχολιάσω κύκλους του οποιοδήποτε επιχειρηματία. Επιμένω ότι η δημοσιοποίηση του θέματος και η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν το καλύτερο μήνυμα και προς τον ίδιο τον επιχειρηματία και προς όλους.

-Και περιμένετε την καταδίκη και από τα υπόλοιπα κόμματα, απ’ ό,τι λέτε.

-Περιμένω την αντίδρασή τους και την καταδίκη τους προφανώς.

-Να περάσουμε λίγο στον πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν και την ευκολία που έχει να παραχαράζει την ιστορία για επικοινωνιακούς λόγους. Κάτι δεν έχουμε μάθει καλά στην ιστορία ή κάτι άλλο συμβαίνει με τον κ. Ερντογάν. Κάθε φορά ακούμε πράγματα που μπορεί να μας σοκάρουν, όχι μόνο γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι, αλλά γιατί είναι ανιστόρητα τελείως. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Σας ανησυχεί; Είναι ανησυχητικά αυτά τα φαινόμενα και το βλέπουμε σε έναν προεκλογικό παροξυσμό, που δεν ξέρουμε πού θα συνεχιστεί και πώς θα σταματήσει. Δεν θα σταματήσει στις 25 Ιουνίου ή στις 8 Ιουλίου μετά. Δεν ξέρω και εγώ που θα φτάσει.

-Έχετε απόλυτο δίκιο όταν τονίζετε ότι είναι άλλη μια προκλητική δήλωση του Ερντογάν, από αυτές που μας έχει συνηθίσει τον τελευταίο καιρό.Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, θεωρώ ότι μας εκφράζει όλους.

-Ο κ. Ερντογάν με τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα δεν βοηθά και δεν συμβάλλει στις σχέσεις καλής γειτονίας που θα πρέπει να επιδιώκει και η Τουρκία με την Ελλάδα.

-Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία και τον κ. Ερντογάν σε αυτή την ρητορική κλιμάκωση. Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της λογικής και της σύνεσης. Κατανοώντας και η ίδια η Τουρκία ότι αυτού του είδους οι δηλώσεις την εκθέτουν, όχι μόνο στα μάτια της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά στη διεθνή σφαίρα.

-Ναι, αλλά «θρέφει το θηρίο». Μπορεί να το ελέγξει μετά κα Σβίγκου;

-Προφανώς και μπορεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας, αλλά και αξιοποίησης διεθνών συμμαχιών. Έχουν ιδιαίτερη αξία όλες οι δηλώσεις και των ευρωπαίων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, που και εκείνες με τη σειρά τους δίνουν μια ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις του Ερντογάν και της Τουρκίας.

Εμείς διατηρούμε ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης και έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Την ίδια στιγμή όμως, θα απαντάμε στην οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.

-Είδαμε το Σαββατοκύριακο και μια άλλη κόντρα, αυτή του κ. Καμμένου με την κα Αυλωνίτου. Αυτό αφορά την κυβέρνηση ή είναι εσωκομματικό των ΑΝΕΛ;

-Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να ρωτήσετε και τους ίδιους τους ΑΝΕΛ. Σίγουρα η εικόνα…

-Είχαμε και ένα tweet, να πούμε σε αυτό το σημείο, από τον κ. Κουίκ χθες..

-Ναι, το είδα.

– …ο οποίος αμέσως πλην σαφώς αποδοκίμαζε τον κ. Καμμένο.

-Εγώ θα έλεγα ότι δεν είναι σωστή εικόνα να βλέπουμε μια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται τις θέσεις της κυβέρνησης και να υπερασπίζεται τους στόχους της, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, και να βλέπουμε έναν άλλο βουλευτή της συμπολίτευσης να επιτίθεται στην ίδια και σε αυτές τις θέσεις. Θεωρώ ότι δεν είναι αυτή η εικόνα που οφείλουμε να δίνουμε στον ελληνικό λαό.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Καμμένος μας έχει συνηθίσει σε ανάλογου τύπου επιθέσεις το τελευταίο διάστημα. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω παραπάνω, νομίζω τα έχουμε πει και από την εκπομπή σας. Και περιμένω και η ίδια να δω πώς θα συνεχιστεί αυτή η ιστορία.

-Να περάσουμε λίγο και στα ζητήματα της οικονομίας. Έχουμε σήμερα τον κ. Γκουρία, τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, στην Αθήνα. Έχει σειρά επαφών με τον κ. Τσακαλώτο και τον Πρωθυπουργό. Εντάσσονται όλα αυτά στο πλαίσιο μιας πορείας προς την έξοδο από τα μνημόνια και από την επιτροπεία τον Αύγουστο του ’18;
«Καθαρή» να βάλω μπροστά. «Καθαρή» έξοδο.

-Σίγουρα βρισκόμαστε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης, ώστε να καταλήξουμε στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου σε μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει τόσο το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, όσο και τη συμφωνία για το χρέος, το αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά και το πλαίσιο εποπτείας που θα διέπει τη χώρα μετά το μνημόνιο.

Τις βασικές αρχές αυτής της συμφωνίας, τις γνωρίζουμε από τώρα. Όλες οι πλευρές συμφωνούν σε μια «καθαρή» έξοδο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται όλες οι σχετικές δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Είδαμε και τις πολύ ενθαρρυντικές και θετικές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ τις προηγούμενες μέρες. Οπότε, εμείς εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, ώστε από τον Αύγουστο του ’18 και μετά να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε σε νέες βάσεις και την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση και τις εργασιακές σχέσεις και γενικότερα να υπερασπιστούμε τους πολίτες με καλύτερους όρους.

-Πώς θα υπάρχουν αυτοί οι καλύτεροι όροι, όταν μιλάμε για μείωση του αφορολογήτου και συντάξεων; Αυτό δεν μπορεί να υπάρξει ένα plan B να γίνει μετά το ’20;

-Τώρα ο στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η έξοδος από τα μνημόνια. Εκεί επικεντρώνει τις προσπάθειές της.

Κατανοείτε και εσείς, όπως κατανοούν και οι ακροατές μας, ότι η έξοδος από τα μνημόνια συνιστά μια τομή. Μιλάμε για μια εντελώς διαφορετική μέρα για την ελληνική οικονομία και γενικά για τη χώρα μας, οπότε μπορεί υπό νέους όρους και σε νέες συνθήκες να διαπραγματευτεί πολύ καλύτερα αυτά τα οποία έχουν συμβεί.

-Την ίδια στιγμή, βέβαια, εκκρεμεί το τι θα κάνει και το ΔΝΤ γιατί, όπως θα θυμάστε….

-Θα μετάσχει; Τι λέτε;

Τα μέτρα του ’19 και του ΄20 είχαν να κάνουν και με απαιτήσεις του ΔΝΤ, που δεν συμφωνούσε με τις προβλέψεις των ευρωπαίων για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

-Θα μετάσχει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα; Τι εκτιμάτε;

-Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε, δεν ξέρω αν έχει νόημα εγώ να κάνω εκτιμήσεις. Εσείς, ως δημοσιογράφος, μπορείτε να κάνετε καλύτερο ρεπορτάζ και καλύτερες δημοσιογραφικές εκτιμήσεις από εμένα.

Σε ό,τι μας αφορά, εμείς έχουμε δηλώσει από την πρώτη στιγμή ότι το ΔΝΤ κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι σε πρόγραμμα στην Ευρώπη και αυτό έκανε κακό στην Ευρώπη. Θυμόμαστε όλοι και γνωρίζουμε το πού οδήγησαν οι οι λανθασμένες προβλέψεις του ΔΝΤ για τη χώρα μας. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι ήταν άλλες εκείνες οι χώρες οι οποίες επέβαλαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πού θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις.

-Κα Σβίγκου, σε αυτό το καλύτερο οικονομικό περιβάλλον που αναμένεται να διαμορφωθεί που αναμένεται να διαμορφωθεί, όπως είπατε, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί και ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό;

-Κατ’ αρχήν το πρόβλημα του Ασφαλιστικού είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο στις δεσμεύσεις. Σας είπα και στην προηγούμενη ερώτηση για τις δεσμεύσεις του 2019 και του 2020.

Αλλά το ζήτημα του Ασφαλιστικού είναι κάτι ευρύτερο, με την έννοια ότι το τεράστιο ζήτημα του Ασφαλιστικού προέκυψε τόσο από τις μειώσεις των μισθών και την τεράστια ανεργία, αλλά και από τις περικοπές στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI, που οδήγησαν σε μια τραγική κατάσταση τα έσοδα των ταμείων..

Με την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση υπό αυτή την έννοια των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και με την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που θα συμπαρασύρει όλους τους μισθούς, σίγουρα μπορούμε να μιλάμε για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα, με περισσότερα έσοδα. Έχετε δει και τα αποτελέσματα που έχει η πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά στα έσοδα του ΕΦΚΑ, που πλέον είναι πλεονασματικά, οπότε μπορούμε με νέους όρους να δούμε και το ασφαλιστικό και κυρίως με περισσότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά άρθρα