Με παντελή και εξώφθαλμη έλλειψη συντονισμού και με μοναδικό κριτήριο τις εκάστοτε προσωπικές στρατηγικές πορεύεται η Νέα Δημοκρατία, με το κλίμα στο εσωτερικό της συντηρητικής παράταξης να θυμίζει “Κούγκι”.
Η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ επιδεινώνεται στον απόηχο και όλων των τελευταίων δημοσκοπικών ευρημάτων, τα οποία επιβεβαιώνουν το κλείσιμο της ψαλίδας που είχε ανοίξει η Πειραιώς όσο πλησιάζει η έξοδος από το μνημόνιο. Ενδεικτικό του προβληματισμού που υπάρχει στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι τόσο οι παραδοσιακοί αρθρογράφοι “φωνές” του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και η ίδια η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, έχουν σπεύσει σήμερα να απομειώσουν τη σημασία των δημοσκοπήσεων, κρατώντας αποστάσεις για πρώτη φορά από αυτές, ενώ στο παρελθόν έκαναν “σημαία” τις δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τη ΝΔ να προηγείται με διψήφιο ποσοστό.
Πέραν αυτών, οι σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζονται από το σαμαρικό στρατόπεδο για τους χειρισμούς Μητσοτάκη σε μείζονα ζητήματα με αιχμή του δόρατος το Σκοπιανό, όπου πλέον ο αρχηγός της ΝΔ έχει αφήσει παράθυρο υπερψήφισης μίας πρότασης από την κυβέρνηση.
Όπως αναμενόταν, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε με το άρθρο που δημοσίευσε στην «Καθημερινή» ο Αντώνης Σαμαράς, στο οποίο εμμέσως πλην σαφώς έδωσε ανοιχτά εντολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα νέο 2012, με συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής και ειδικότερα τους νοσταλγούς της συγκυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο.
Ανοίγματα και από άλλους προς την Κεντροαριστερά
Και μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να στράφηκε προς τους τότε κυβερνητικούς του εταίρους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν παραλείπει να κάνει τα… απαραίτητα ανοίγματα. Τόσο στο ιδρυτικό του συνέδριο, όσο και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έτεινε χείρα προς την Κεντροαριστερά, ενώ μόλις χθες, ένα ακόμη «γαλάζιο» στέλεχος δήλωσε σχεδόν απροκάλυπτα ότι υπάρχουν σκέψεις για ένταξη της Άννας Διαμαντοπούλου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, είπε συγκεκριμένα αναφερόμενος στην πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ πως «δεν ξέρουμε αν η κ. Διαμαντοπούλου ενδιαφέρεται με κάποιο τρόπο να συνεργαστεί με τη ΝΔ ή άλλες τέτοιες προσωπικότητες. Για παράδειγμα, ξέρουμε ότι δύο βουλευτές έφυγαν από το Ποτάμι και με δική τους απόφαση εντάχθηκαν στη ΝΔ. Η δική μου προσωπική άποψη είναι ότι ειδικά για την περίπτωση της κ. Διαμαντοπούλου, εάν ενδιαφέρεται, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να πούμε όχι σε μια τέτοια συνεργασία. Αλλά είναι τελείως υποθετικό».
Η χείρα βοηθείας σε μία από τις πιο «συστημικές» υπουργούς του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ σίγουρα δεν αρέσει σε πολλούς στην Πειραιώς, γεγονός που σίγουρα θα προκαλέσει κραδασμούς στο κόμμα.
Καραμανλής jr vs Καραμανλή
Από κει και πέρα πάλι χθες, Πέμπτη, τα βλέμματα έπεσαν στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, αφού οι δηλώσεις του Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ουσιαστικό «άδειασμα» των κυβερνήσεων Καραμανλή, προκάλεσαν νέες σφοδρές αντιδράσεις.
Στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν την προσκόληση του μικρού Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις φήμες που θέλουν τον Πρόεδρο της ΝΔ να έχει δώσει “υποσχετική” για τη γραμματεία του κόμματος, εφόσον τον στηρίξει για να υπάρχει το πρόσχημα του “καραμανλισμού” ως αντίβαρο στο πογκρόμ που ετοιμάζει για τα παραδοσιακά στελέχη της παράταξης που βρίσκονται στο πλευρό του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή και το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει με τις διαγραφές Αντώναρου και Παπακώστα.
Ευάγγελος Αντώναρος και Σάββας Τσιτουρίδης καταφέρθηκαν εναντίον του βουλευτή Σερρών, «τραβώντας του το αυτί».
«Παραβλέποντας ότι δεν υπήρχε Νέα Δημοκρατία πριν από τη μεταπολίτευση, εκτιμώ πως κάποιος θα πρέπει να προστατεύσει τον κ Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή από το να προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις, που βρίσκονται σε προφανή αναντιστοιχία με την ιστορία του τόπου, της παράταξης και της ίδιας της οικογένειάς του», είπε αναλυτικά στη δήλωσή του ο Σάββας Τσιτουρίδης.
Ο διαγραφείς από τη ΝΔ πρώην υπουργός, Ευάγγελος Αντώναρος, παρενέβη μέσω Facebook, λέγοντας πως «μας απασχολεί η λοξοδρόμηση από κεντρικές αρχές κι αξίες της Νέας Δημοκρατίας».