Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μικρός Ανθρωποφάς: Η Ελληνική Σημαία κυματίζει κανονικά – Οι Τούρκοι λένε ψέμματα

Μικρός Ανθρωποφάς: Η Ελληνική Σημαία κυματίζει κανονικά – Οι Τούρκοι λένε ψέμματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Δωδεκάνησα, Ελληνικά Νησιά, Ελληνική Σημαία, Μικρός Ανθρωποφάς, Νησιά Αιγαίου, Νήσοι Φούρνοι, Τουρκία,

Με τη φράση «η σημαία κυματίζει», ο δήμαρχος Φούρνων Κορσεών, Γιάννης Μαρούσης, διέψευσε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος είχε ισχυριστεί νωρίτερα πως ελληνική σημαία που είχε τοποθετηθεί σε βραχονησίδα στο Αιγαίο απομακρύνθηκε από άνδρες της τουρκικής Ακτοφυλακής, ισχυρισμό που υιοθέτησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε επικοινωνία της «Ναυτεμπορικής» με τον δήμαρχο Φούρνων, ο κ Μαρούσης επιβεβαίωσε το γεγονός της τοποθέτησης της ελληνικής σημαίας στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς», του συμπλέγματος των Φούρνων, Επαρχίας Ικαρίας, από τρεις νεαρούς κατοίκους του νησιού την Παρασκευή 13 Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Μαρούσης, μετέβη στο σημείο ώστε να επιβεβαιώσει αν η σημαία βρίσκεται ακόμη πάνω στη βραχονησίδα και όπως είπε στη «Ν» χαρακτηριστικά: «η σημαία κυματίζει».

Είχε προηγηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος», απαντώντας στους τουρκικούς ισχυρισμούς.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έστειλε και μήνυμα στον κ. Γιλντιρίμ ότι θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για προκλητικότητα της ελληνικής πλευράς.

«Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να μην αποδεχόμαστε τη θεωρία περί γκρίζων ζωνών και να καλούμε την Τουρκία να επανέλθει στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Η όξυνση που επιλέγει η Τουρκία δεν βοηθά κανέναν» ανέφερε.

Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε, σύμφωνα με την τουρκική Hyrriet, ότι η ακτοφυλακή της Τουρκίας κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποια βραχονησίδα Αντρόφωτος (εννοώντας τη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς») και στην «προσπάθεια να μπει ελληνική σημαία σε αυτή την ακατοίκητη βραχονησίδα».

Στη συνέχεια, είπε, οι ομάδες της τουρκικής Ακτοφυλακής έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση. Και πήραν τη σημαία από εκεί, υποστήριξε.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι γίνονται κάποιες ενέργειες στο Αιγαίο για να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή και μάλιστα μίλησε για περιστατικό τύπου Ιμίων.

«Γνωρίζουμε ότι στο Αιγαίο γίνονται περιστασιακά ενέργειες από τη γειτονική Ελλάδα για την κλιμάκωση των εντάσεων κι αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα.

»Υπάρχουν βραχονησίδες που δεν έχει νόημα η ιδιοκτησία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται πρωτοβουλίες παρόμοιες με αυτές στους υφάλους Ίμια (Καρντάκ).

»Ήταν μια προσπάθεια να βάλουν μια ελληνική σημαία στους βράχους του Αντρόφωτου ανοικτά του Ντιντίμ.

»Η ακτοφυλακή έκανε την αναγκαία επέμβαση και κατέβασε από εκεί τη σημαία.

»Συνιστούμε την Ελλάδα στο πλαίσιο της καλής γειτονίας να απέχει από προκλήσεις που θα κλιμακώσουν την ένταση».

Σε δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι «Τούρκοι κομάντος» κατέβασαν την ελληνική σημαία από τη βραχονησίδα.

Έλληνες ύψωσαν σημαία στον Μικρό Ανθρωποφά

Στις 13 Απριλίου τρεις Έλληνες από τους Φούρνους Κορσεών ύψωσαν την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων.

Η βραχονησίδα «Μικρός Ανθρωποφάς» απέχει 26.72 μίλια από τις ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η Τουρκία έχει παραιτηθεί από όλες τις βραχονησίδες και νησιά πέρα από τα τρία μίλια από τις ακτές της.

Οι νεαροί, έφτασαν με σκάφος στον «Μικρό Ανθρωποφά» την Παρασκευή 13 Απριλίου στη βραχονησίδα.

Ο Ανθρωποφάς είναι μία ακατοίκητη νησίδα του συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας.

Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Φούρνων Κορσεών.

Οι ακόλουθες φωτογραφίες έχουν κάνει τον γύρο του ελληνικού διαδικτύου:

Στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Στις «αμφισβητούμενες περιοχές» για την Τουρκία είναι και το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Ικαρίας όπου υπάρχουν δεκαεπτά ευαίσθητοι στόχοι: Θύμαινα και Θυμαινάκι, Ξέρα, Κατεργάρικα, Λιμενόπετρα, Αλαφονήσι, Κισιρία, Κουρνιαχτή, Στρογγυλό, Πλάκα, Πλακάκι, Πρασονήσι, Μακρονήσι, Μεγάλος και Μικρός Ανθρωποφάς, Μικρός και Μεγάλος Άγιος Μηνάς.

Σχετικά άρθρα