Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εφημερίδα «Νέα Σελίδα»: Οι Σκοπιανοί αφήνουν τον Μέγα Αλέξανδρο όχι όμως και τη «Μακεδονία»

Εφημερίδα «Νέα Σελίδα»: Οι Σκοπιανοί αφήνουν τον Μέγα Αλέξανδρο όχι όμως και τη «Μακεδονία»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Εφημερίδα Νέα Σελίδα, Νίκος Κοτζιάς, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η τριήμερη περιοδεία του Νίκου Κοτζιά στα Βαλκάνια επιβεβαίωσε την ηγετική θέση της χώρας μας στην περιοχή, γράφει σε δημοσίευμά της η κυριακάτικη εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ενδοχώρα της, «από την οποία κακώς αποσύρθηκε στο παρελθόν», όπως τόνισαν στη «Νέα Σελίδα» διπλωματικές πηγές, «όχι με την αλαζονεία του παρελθόντος, αλλά ως η παλαιότερη και ισχυρότερη δημοκρατία της περιοχής, πυλώνας σταθερότητας και προμαχώνας της Δύσης, “πύλη για τη Δύση” για τους γειτονικούς μας λαούς και “έντιμος διαμεσολαβητής” στις ενδοβαλκανικές διαφορές».

Η συνάντηση στην Αχρίδα με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ επιβεβαίωσε τη διάθεση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον σφετερισμό της αρχαίας Μακεδονίας και της ιστορίας της, αναφέρει η «Νέα Σελίδα«, ζητήματα που «πακέτο» με τον αλυτρωτισμό έχει θέσει η Αθήνα στα Σκόπια ως προϋπόθεση για την επίλυση στη συνέχεια του ονοματολογικού.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η «Νέα Σελίδα», οι γείτονες συνεχίζουν να δυσκολεύονται με τη σύνθετη σε μια λέξη αμετάφραστη ονομασία erga omnes και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ενώ δηλαδή δέχονται μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για τους διεθνείς οργανισμούς, επιμένουν να κρατήσουν το όνομα «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση και για τις διμερείς τους εξωτερικές σχέσεις.

Η Ελλάδα επιμένει στο αυτονόητο, ότι δεν μπορεί το 38% της έκτασης της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας -όπως αυτή ορίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα- να έχει το όνομα ολόκληρης της περιοχής που διαμοιράστηκε μεταξύ Ελλάδας (51%), Σερβίας (38%), Βουλγαρίας (10%) και Αλβανίας (1%) πριν ένα αιώνα, διότι αυτό από μόνο του υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό.

Η Ελλάδα πάντα υπενθυμίζει ότι η αρχαία Μακεδονία, το βασίλειο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται σχεδόν όλο εντός ελληνικών συνόρων, ενώ η ΠΓΔΜ καταλαμβάνει την έκταση της αρχαίας Παιονίας που ονομάστηκε «Μακεδονία Δεύτερη» από τους Ρωμαίους μόλις στις αρχές του 4ου αιώνα.

Η χώρα μας έχει αποδεχτεί τουλάχιστον από το 1913 ότι η επικράτεια της ΠΓΔΜ είναι έδαφος της γεωγραφικής περιοχής της σύγχρονης Μακεδονίας, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ιστορικά και γεωγραφικά στο πολυεθνικό κράτος που προέκυψε μόλις το 1991 από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας να υφίσταται ως σκέτο «Μακεδονία».

Η πλευρά μας τονίζει ότι η επιμονή τους στον σφετερισμό του όρου «Μακεδονία» δεν θα επιτρέψει μια βιώσιμη λύση που θα αντέξει στον χρόνο και θα αποτελεί αιτία διένεξης και αντιπαράθεσης στο διηνεκές, θα υπονομεύει διαχρονικά την ειρήνη και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ενώ σε μια αλλαγή διακυβέρνησης δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα αναζωπυρωθεί ο ψευδεπίγραφος αρχαιομακεδονισμός και αλυτρωτισμός.

Οι Σκοπιανοί δυσκολεύονται να αντιληφθούν ότι ενώ θεωρούν το όνομα «Μακεδονία» ως υπαρξιακό τους, στην πραγματικότητα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξή τους.

Οι δυο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Μάιο. «Το σίγουρο είναι ότι θα βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη στην τετραμερή Διασυνοριακή Συνάντηση στις 3 και 4 Μαΐου, και επίσης ότι θα βρεθούμε στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο της Αττικής», είπε ο Νίκος Κοτζιάς. Η πρώτη αφορά συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ και η δεύτερη σύνοδο των χωρών του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία) με το ονομαζόμενο «βαλκανικό Βίζεγκραντ» (βαλκανικές χώρες – μέλη της Ε.Ε. – Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ρουμανία) και τις υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, γράφει η κυριακάτικη «Νέα Σελίδα».

Σχετικά άρθρα