Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συναγερμός για τους βομβαρδισμούς στη Συρία: Ανάγκη για επιστροφή στη διπλωματία

Συναγερμός για τους βομβαρδισμούς στη Συρία: Ανάγκη για επιστροφή στη διπλωματία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ασσυρία, Βρετανία, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργείο Εξωτερικών, Χημικά Όπλα, Χημικά Συρίας,

Την ανάγκη για άμεση επιστροφή στη διπλωματία προτάσσει η κυβέρνηση στον απόηχο των βομβαρδισμών στη Συρία από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία.

Η απόφαση για κλιμάκωση στο συριακό μέτωπο έχει σημάνει συναγερμό στην Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση και συντονισμό και να παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις με ιδιαίτερη προσοχή.

Και τούτο, διότι μία γενικευμένη ανάφλεξη στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου, πέραν της ατραπούς ενός νέου ψυχρού πολέμου που θα εγκυμονεί κινδύνους για την ευρύτερη γεωπολιτική ευστάθεια, προεξοφλείται πως θα έχει αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς μία τέτοια εξέλιξη δε μπορεί παρά να κινδύνους για ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε επικεντρώσει το ενδιαφέρον στο συριακό μέτωπο κατά την ημίωρη συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε το μήνυμα πως δε θα συμμετάσχει σε στρατιωτική επέμβαση.

Ενδεικτικό είναι πως ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων τονίζοντας ότι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες απο την ΕΕ.

Τόνισε ωστόσο την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ της επίλυσης διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού, υπογραμμίζοντας πως “πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση και γνωστοποίησε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Επιστροφή στη διπλωματία

“Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών” αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, τονίζοντας παράλληλα πως
“η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων και στηρίζει τις προσπάθειες για την εξάλειψή τους”

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να διερευνήσει διεξοδικά κάθε σχετικό περιστατικό και οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

»Παράλληλα, στόχος της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνει η προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής και βιώσιμης λύσης στη Συρία, που θα τερματίσει τον πόλεμο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη στη χώρα και την περιοχή.

»Που θα επιτρέψει την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων στις εστίες τους και που θα προστατεύσει το σύνολο του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων.

»Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε άμεσα στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κατάπαυση του πυρός και την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους βαλλόμενους πληθυσμούς.

»Η διπλωματία πρέπει να επανέλθει στο προσκήνιο και να συνεχισθούν οι προσπάθειες στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας το μεσημέρι την εξέλιξη με τους βομβαρδισμούς σε συριακούς στόχους, τόνιζε πως “σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι ο μοναδικός τρόπος να επιλυθεί η κρίση είναι διά του διπλωματικού διαλόγου και όχι διά των πολεμικών επιχειρήσεων” κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για έναν “νέο ψυχρό πόλεμο”.

“Η χθεσινή επιχείρηση, όπως αναμενόταν δεν βοήθησε στην επίλυση της συριακής κρίσης. Δεν είμαστε σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε ένα σημείο ισορροπίας” σημείωναν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Σχετικά άρθρα