Όποιος προφήτεψε σύντομη ζωή για την κυβέρνηση της Ελλάδας διαψεύδεται. Ιδεολογικά ευέλικτος και γνώστης της τακτικής ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τον περίεργο συνασπισμό του από το 2015 διά μέσω κρίσεων και σκανδάλων», γράφει η συντηρητική ελβετική «Νeue Zuericher Zeitung» (NZZ).
H εφημερίδα της Ζυρίχης, αφού αναφέρει το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, την παραίτηση Αντωνοπούλου/Παπαδημητρίου, τη σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους και τη δύσκολη συνεννόηση των κ. Καμμένου και Κοτζιά στο θέμα αυτό, προσθέτει ότι «εν τούτοις σε σχέση με τις ρήξεις του πρώτου μισού της θητείας του (Τσίπρα), τα σημερινά προβλήματα ωχριούν».
Η NZZ αφού κάνει μια αναδρομή στην εποχή Βαρουφάκη και την αποχώρηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνει: «το ότι ο Τσίπρας παραμένει αδιαφιλονίκητος ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται μόνο στην απουσία σοβαρών διεκδικητών της ηγεσίας. Ακόμα και οι εσωκομματικοί επικριτές του αναγνωρίζουν ότι ο χαρισματικός νεαρός πολιτικός είναι σε θέση να κινητοποιήσει τις μάζες».
Αν και τίποτα δεν παραπέμπει άμεσα σε ρήξη στον συνασπισμό, συνεχίζει η συντηρητική ελβετική εφημερίδα, παρατηρούνται τελευταία αβρότητες με την κεντρο-αριστερή ομάδα «Κίνημα αλλαγής» και επισημαίνει πως «Αθηναίοι δημοσκόποι πιθανολογούν ότι ο Τσίπρας αναζητά με αυτόν τον τρόπο εναλλακτικούς εταίρους σε συνασπισμό».
«Η έκκληση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόωρες εκλογές ακούγεται λιγότερο δυνατά από πριν. Ο Μητσοτάκης, αν και είναι ένας εύγλωττος μόνιμος επικριτής του πρωθυπουργού, αντιπαλεύει τα σοβαρά βάρη του παρελθόντος.
Ο πρώην υπουργός για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις και γιος ενός συντηρητικού πρωθυπουργού απαξιώνεται από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως εκπρόσωπος εκείνου του κατεστημένου το οποίο μετέτρεψε την Ελλάδα σε χώρα χρέους.
Στους συντηρητικούς προσάπτουν επίσης το σκάνδαλο Novartis. Πολυάριθμοι κορυφαίοι πολιτικοί της ΝΔ κατηγορούνται για χρηματισμό από την ελβετική πολυεθνική.
Αν και οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες και δεν έχουν παρουσιαστεί έως τώρα ενοχοποιητικά στοιχεία, η υπόθεση προκαλεί ζημιά στη φήμη του παραδοσιακού κόμματος», παρατηρεί η NZZ.
«O Tσίπρας θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πραγματικό πλεονέκτημα το καλοκαίρι. Οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και το ότι (η έξοδος) δεν θα συνδεθεί με ένα τέταρτο πρόγραμμα διατηρούνται ακέραιες.
Αυτό δεν θα σήμαινε το τέλος των επώδυνων μεταρρυθμίσεων, αλλά ο Τσίπρας θα μπορούσε να θριαμβολογήσει ότι απελευθέρωσε την Ελλάδα από την “δουλεία” των δανειστών μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Το ότι ο Τσίπρας θα αξιοποιήσει την αναμενόμενη ώθηση στη δημοτικότητά του για να κάνει πρόωρες εκλογές έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του ότι θα εξαντλήσει την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2019.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ασφαλώς ότι θα τηρήσει την υπόσχεση του. Με την ευελιξία των χειρισμών του δεν τα έχει καταφέρει και άσχημα», καταλήγει η NZZ.