Την οργισμένη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε συμφωνήσει να του παραδώσει τους «οχτώ» Τούρκους φυγάδες στρατιωτικούς και η προσπάθεια «συμψηφισμού» που ακολούθησε από πλευράς του Τούρκου Προέδρου της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Αδριανούπολη της Τουρκίας, με τους «οχτώ».
Στην πρωτοφανή σκληρή ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου αποκαλεί τον Τούρκο Πρόεδρο «σουλτάνο».
Νωρίτερα την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Αντιόχεια φορώντας στρατιωτική στολή, ισχυρίστηκε ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε υποσχεθεί να του παραδώσει τους οχτώ φυγάδες και ότι «μου είχε πει πως σε 10-15 ημέρες θα κανόνιζε την υπόθεση».
Συνεχίζοντας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «πέρασαν μήνες, πέρασαν χρόνια και ακόμη να το κανονίσει» και ύστερα άρχισε τους συμψηφισμούς:
«Πριν από λίγες ημέρες πιάσαμε δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραβίασαν τα σύνορα, ξεσηκώθηκε όλη η Δύση. Μας είπαν είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους σε εμάς.
»Λυπάμαι πολύ, είμαστε κι εμείς κράτος δικαίου. Αυτή η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Ό,τι αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Σταματήστε. Για αυτούς τους τρομοκράτες δεν κάνατε τίποτα. Για αυτούς δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».
Επειδή είναι η πολλοστή φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος επικαλείται κάποια υποτιθέμενη συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των «οχτώ», το Μαξίμου αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους με την ακόλουθη ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση:
«Ο Τούρκος πρόεδρος αν είχε να πει κάτι σε σχέση με την υπόθεση των 8 είχε την ευκαιρία να το πει τόσο κατ´ ιδιαν στον Έλληνα Πρωθυπουργό ή και δημόσια κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα»,
»Σήμερα επιλέγει να συνεχίσει έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων, συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις.
»Του ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι η Ελλάδα είναι κράτος Δικαίου και έχει Πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες τις ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της.
»Αν επιθυμεί να είναι επικεφαλής ενός ευνομούμενου κράτους, οφείλει να δώσει εξηγήσεις για το λόγο που η Τουρκία κρατά ακόμη φυλακισμένους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από το περάσουν ορισμένα μέτρα στο Τουρκικό έδαφος, την ώρα που ερευνούσαν για παράνομες διελεύσεις.
»Την ίδια στιγμή μάλιστα που γνωρίζει καλά, ότι αντίστοιχα περιστατικά στο παρελθόν και οι δυο πλευρές τα αντιμετώπιζαν στο πλαίσιο της συνεννόησης και της καλής θέλησης δυο γειτονικών χωρών, μελών μάλιστα της ίδιας στρατιωτικής συμμαχίας», καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου.