Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αύξηση κατώτατου μισθού και κίνητρα για θέσεις εργασίας προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

Αύξηση κατώτατου μισθού και κίνητρα για θέσεις εργασίας προανήγγειλε η Αχτσιόγλου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Έφη Αχτσιόγλου, Κατώτατος Μισθός, Κεντρική Μακεδονία, Μακεδονία, Υπουργείο Εργασίας,

Δίκαιη ανάπτυξη με 586 ευρώ δεν γίνεται. Δεν μπορεί παρά να είναι κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής η αύξηση του κατώτατου μισθού”, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, κατά την ομιλία της στη θεματική ενότητα “Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία” του περιφερειακού συνεδρίου για την ανάπτυξη στην Κεντρική Μακεδονία.

“Η θέση αυτής της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ότι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η κρίση – μέσω της συμπίεσης του κόστους εργασίας, των μισθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων – όχι μόνο ήταν κοινωνικά άδικος ήταν και αναποτελεσματικός”, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου και πρόσθεσε: “Νομίζω ότι με την έξοδο από το πρόγραμμα θα είμαστε σε θέση πια να δρομολογήσουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο. Προφανώς χρειάζεται μελέτη, τεχνικά ήδη έχουμε ήδη ξεκινήσει τη μελέτη, για να δούμε σε τι ποσοστό θα είναι αυτή η αύξηση και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει”.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως εξήγησε η υπουργός, είναι ο τελευταίος από τους συνολικά τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους το υπουργείο στηρίζει την πολιτική του για τα εργασιακά. Η δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, όπως διευκρίνισε, είναι ο πρώτος από τους πυλώνες.

“Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κίνητρα για θέσεις εργασίας σταθερούς και πλήρους απασχόλησης”, σημείωσε, ενώ για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας ανέφερε πως “είναι εγγυημένη η εργασία, ο άνεργος πηγαίνει σε έναν φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα και εργάζεται εκεί, ενώ το έργο που παράγουν επιστρέφει στην κοινωνία, μέσω των Δήμων εργάζονται σε έργα, πάνω στην κοινωνική ανταπόδοση”.

“Ο δεύτερος πυλώνας”, συνέχισε η υπουργός, “είναι η αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, καθώς δεν έχει κανέναν νόημα να έχεις το καλύτερο θεσμικό πλαίσιο, αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, γι’ αυτό δίνουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας”.

“Σχεδιάζουμε μία συνολική αλλαγή στην αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Αυτή τη στιγμή κάθε επιχείρηση που θα βρεθεί με έναν αδήλωτο εργαζόμενο οφείλει να πληρώσει ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο. Κάνουμε μία αλλαγή συνολική στην αρχιτεκτονική πλέον περνάμε σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης στον εργαζόμενο που είναι αδήλωτος”, είπε και εξήγησε: “Το πρόστιμο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί, από τον εργοδότη. Θα μειώνεται περισσότερο όσο πιο μεγάλη είναι η σύμβαση εργασίας που έχει κάνει.

Για παράδειγμα, αν του κάνει μία σύμβαση τρίμηνη το πρόστιμο των 10.500 ευρώ θα πέσει 7.000 ευρώ, αν του κάνει μία εξάμηνη σύμβαση το πρόστιμο θα πέφτει στα 5.000 ευρώ, αν του κάνει μία ετήσια σύμβαση το πρόστιμο θα πέφτει στα 3.000 ευρώ, ενώ αν του κάνει αορίστου χρόνου το πρόστιμο θα πέφτει στα 1.000 ευρώ. Είμαστε ακόμη σε συζήτηση για τα νούμερα με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά σχεδόν αυτά θα είναι τα ποσά”.

Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι ο τρίτος πυλώνας στον οποίο αναφέρθηκε η υπουργός: “Η Βουλή τον περασμένο Μάιο ψήφισε την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων από τον Αύγουστο του 2018, άρα σε λίγους μήνες από σήμερα οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα επανέλθουν σε ισχύ”.

Σχετικά άρθρα