Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Bούτσης: Προς το τέλος Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια – Τι είπε για Τουρκία και Σκόπια

Bούτσης: Προς το τέλος Αυγούστου βγαίνουμε από τα μνημόνια  – Τι είπε για Τουρκία και Σκόπια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευρωπαϊκή Ένωση, Μνημόνιο, Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής, Σκόπια, Τουρκία,

Την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ε.Ε., καθώς και της διατήρησης του προϋπολογισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινές πολιτικές, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης στο πλαίσιο εκδήλωσης της Βουλγαρικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ που διοργανώθηκε  σε ξενοδοχείο των Αθηνών. Προσκεκλημένοι ήταν  πρέσβεις όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου χαρακτήρισε ευτυχή τη συγκυρία της προεδρίας της Βουλγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, καθώς η Βουλγαρία έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Είναι, κατά συνέπεια, μια βαλκανική Προεδρία», τόνισε.

Ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των χωρών – μελών αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που απασχολούν της Ευρώπη, με έμφαση στη συζήτηση και για το μέλλον της Ένωσης.

«Σας αντιμετωπίζω όχι σαν συμμάχους ή σαν γείτονες αλλά σαν γέφυρες με τους λαούς με τους οποίους έχουμε από κοινού αποφασίσει πως θα έχουμε ένα κοινό μέλλον στα όρια μιας κοινής μελλοντικής- όσο το δυνατόν πιο γρήγορα- αν όχι κρατικής, τουλάχιστον μιας πολυεθνικής οντότητας».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Νίκος Βούτσης

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε τα εξής:

• Για την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονικές δεσμεύσεις και επιτήρηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι «προς το τέλος Αυγούστου, ο οδυνηρός και πολύχρονος κύκλος για τη χώρα και την κοινωνία μας θα κλείσει και τόνισε ότι διαφωνεί με μικρή μερίδα των διεθνών παραγόντων αλλά και με κάποια μερίδα του τραπεζικού κλάδου στην Ελλάδα για την ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης. Τόνισε, ότι την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται ευτυχώς, πολλοί από τους εταίρους μας και τους θεσμούς.»

• Για τις γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή αναφέρθηκε διεξοδικά στις διεθνείς συνέργειες που έχει αναπτύξει η χώρα μας σε περιφερειακό επίπεδο, με επίκεντρο την οικονομία, την ενέργεια και την σταθερότητα της περιοχής μας. Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρωτοβουλίες για τη συνεργασία των πολιτισμών και το διαθρησκευτικό διάλογο.

«Μέσα από αυτή την εξωτερική πολιτική πιστεύουμε ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και για την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε.

• Για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές επίλυσης του ονοματολογικού, με μια σύνθετη ονομασία erga omnes και τόνισε τη σημασία εξάλειψης του αλυτρωτισμού της ΠΓΔΜ.

• Για την Τουρκία, σημείωσε τις σταθερές σχέσεις που έχει καλλιεργήσει η χώρα μας με την Τουρκία. Αναγνώρισε ότι τελευταία υπάρχει ένταση και αναφέρθηκε στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι η ένταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αλληλεγγύη της ΕΕ.

• Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνευση στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Υπογράμμισε ότι δεν νοείται η ύπαρξη τειχών στην Ευρώπη, στη στεριά ή στη θάλασσα και υποστήριξε δε την ανάγκη υιοθέτησης μιας κοινής ευρωπαϊκής ασύλου, βασισμένης στην αρχή της αλληλεγγύης και στη δίκαιη κατανομή των προσφύγων.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης και του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ και της διατήρησης του προϋπολογισμού προκειμένου να χρηματοδοτηθούν κοινές πολιτικές. Αναφέρθηκε στις σχετικές πρωτοβουλίες των χωρών του Νότου και τόνισε ότι χρειάζεται «μια νέα αρχιτεκτονική στην Ε.Ε., με κατεύθυνση εμβάθυνσης και μια προοπτική πολιτικής ενοποίησης.

Πρέπει να επανέλθουμε στη συζήτηση των κοινών αξιών, που ήταν και η ιδέα βάσει της οποίας δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι όλα τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν μόνο με κοινές αξίες μπορούν να προσεγγιστούν και να λυθούν».

Σχετικά άρθρα