Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πόνεσε» το ανθελληνικό Bloomberg από το διπλωματικό σκάκι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες

«Πόνεσε» το ανθελληνικό Bloomberg από το διπλωματικό σκάκι του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Bloomberg, Αλέξης Τσίπρας, Βλάντιμιρ Πούτιν, Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατασκοπεία, Μυστικές Υπηρεσίες Πληροφοριών, Πράκτορες, Ρωσία, Σεργκέι Σκριπάλ, Σύνοδος Κορυφής, Τερέζα Μέι,

Σε αμηχανία τα αγγλάκια, που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν κατά της Τουρκίας στην ΕΕ, άρχισαν τη «σπέκουλα» μέσω του Bloomberg ότι δήθεν ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής ήταν θετικά διακείμενος στον Βλάντιμιρ Πούτιν και ότι δυσκόλεψε την Τερέζα Μέι, που επιδίωκε καταδίκη της Ρωσίας για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ.

Βεβαίως δεν ήταν μόνο ο Έλληνας Πρωθυπουργός «σκεπτικιστής» στους ισχυρισμούς του Λονδίνου, αφού το Bloomberg αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι και η Ουγγαρία με την Ιταλία και την Αυστρία είχαν την ίδια ή παρόμοια στάση με την Ελλάδα.

Στόχος των Βρετανών, αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήταν να πειστούν όλοι οι ηγέτες της ΕΕ να υπογράψουν μία σκληρή δήλωση που θα καταδίκαζε τη Ρωσία για την επίθεση, αλλά και να κατανοήσουν οι χώρες την ανάγκη να διαλυθούν τα κατασκοπευτικά δίκτυα του Πούτιν, πιθανώς απελαύνοντας πράκτορες που εμφανίζονται ως νόμιμοι διπλωμάτες, όπως έκανε η Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες και το προσχέδιο με τα συμπεράσματα που θα υπέγραφαν οι ηγέτες ήταν «αδύναμο» και αντί να κατηγορεί ευθέως τη Ρωσία ανέφερε ότι «λαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά υπόψη η εκτίμηση της Βρετανίας ότι ευθύνεται η Μόσχα για την επίθεση».

Τότε ανέλαβε δράση η Τερέζα Μέι, η οποία συνάντησε την Πέμπτη μεταξύ άλλων τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που προσέφεραν τη στήριξή τους στη Βρετανίδα.

Ακολούθησε συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Άνγκελα Μέρκελ, τους οποίους ενημέρωσε για τη βρετανική έρευνα για τον νευροτοξικό παράγοντα.

Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό μήνυμα ως απάντηση στις ρωσικές ενέργειες.

Στο γεύμα των ηγετών που ακολούθησε, στις 8.30 μ.μ., η Μέι τόνισε ότι η επίθεση στο Σόλσμπερι δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του ή των κατοίκων της πόλης, αλλά μία επίθεση στις ευρωπαϊκές αξίες. Παρότι είχε στήριξη, υπήρχαν και εκείνοι που αντιστέκονταν, συνεχίζει το Bloomberg.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φαινόταν ο πιο αμήχανος (σ.σ. καθόλου αμήχανος, ενημερώθηκε για την προσπάθεια προσέγγισης Πούτιν-Τραμπ, την οποία και τη μετέφερε στους «28». Προφανώς αναφέρονται στη φράση του Αλέξη Τσίπρα «I am uncomfortable with» που σημαίνει ότι δεν συμφωνώ με κάτι – Γνωρίζουμε και εμείς, όχι μόνο το Bloomberg).

»Μίλησε με τον Πούτιν στο τηλέφωνο για μισή ώρα την Πέμπτη και τον συνεχάρη για την επανεκλογή του (σ.σ. όπως και ο Γιούνκερ τον συνεχάρη).

»Ένας αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε καλή χημεία ανάμεσα στους δύο ηγέτες (σ.σ. που την ξέρει; Είναι χημικός ο «αξιωματούχος»;) και αποκάλυψε ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Τσίπρα να τον επισκεφθεί στο Κρεμλίνο (σ.σ. Το ίδιο το Κρεμλίνο το έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωσή του).

»Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός αμφισβήτησε το αν η σύνοδος των ηγετών ήταν η κατάλληλη συνάντηση για μία έρευνα αυτού του είδους.

»Ήταν αντίθετος με το να γίνει πιο σκληρή η γλώσσα στα συμπεράσματα της συνόδου και προειδοποίησε ότι η δήλωση της ΕΕ δεν πρέπει να είναι τόσο ισχυρή ώστε να είναι αναπόφευκτες οι κυρώσεις», αναφέρει το δημοσίευμα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, αφού το TRIBUNE μέσα στις επόμενες ώρες θα αποκαλύψει τι ακριβώς συνέβη.

Αμφιβολίες είχε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, σύμφωνα με κάποιους διπλωμάτες που επικαλείται το Bloomberg, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ήταν κατά της ανάκλησης πρέσβεων από τη Μόσχα, με το επιχείρημα ότι η Μέι είχε αφήσει εκεί τη βρετανική αντιπροσωπεία.

Μετά τη Σύνοδο, ο Τζεντιλόνι είπε σε δημοσιογράφους ότι υιοθέτησε την απόφαση της ΕΕ, αλλά προειδοποίησε κατά μίας κλιμάκωσης ή του τερματισμού του διαλόγου με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συζήτηση στο δείπνο ήταν έντονη και κράτησε πάνω από δύο ώρες, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Σε όσους ήταν παρόντες φαινόταν ότι η Μέι είχε συμφωνήσει με τον Μακρόν και την Μέρκελ από πριν για την τακτική.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε δύο παρεμβάσεις και υποστήριξε σθεναρά ότι η Ένωση δεν πρέπει να αποφύγει να ρίξει την ευθύνη εκεί που έδειχναν οι αποδείξεις, την πόρτα του Κρεμλίνου.

Τελικά, στις 10.41 μ.μ. ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρχε συμφωνία. Στο tweet του, ενώ βρισκόταν ακόμη στο τραπέζι του δείπνου, έγραψε τις λέξεις κλειδιά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί με τη βρετανική κυβέρνηση ότι είναι εξαιρετικά πιθανό πως η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την επίθεση στο Σόλσμπερι και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη αληθοφανής εξήγηση», ανέφερε.

Σχετικά άρθρα