Την πεποίθηση ότι μετά από μια δύσκολη περίοδο η χώρα οδηγείται τελικά στο τέλος της μνημονιακής περιόδου και κυρίως της επιτροπείας, εξέφρασε από την Καβάλα όπου βρίσκεται ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο κ. Ρήγας, υπογράμμισε ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια έχει αριστερή υπογραφή, σημειώνοντας ότι «αν συνέχιζαν οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα είχαμε την ίδια λογική. Θα ήταν εντολείς του Σ.Ε.Β. και των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων της Ευρώπης για την πορεία της οικονομίας».
Πλαισιωμένος από τους τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «όλη η περίοδος των μνημονίων περιείχε το στοιχείο της επιτροπείας, στην ουσία δηλαδή το έλλειμμα δημοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι «με το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης θα βγει η χώρα από αυτήν την δύσκολη περιπέτεια, με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς άλλα δάνεια από μεριάς των πιστωτών, χωρίς πιστοληπτική γραμμή.
Με δικές της δυνάμεις θα μπορεί να εξυπηρετεί τις δικές της ανάγκες και κυρίως να έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της εποχής μετά τα μνημόνια».
«Την επόμενη περίοδο θα παρουσιαστεί το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας. Θα είναι ένα σχέδιο δικής μας ιδιοκτησίας και θα είναι αυτό που θα δείχνει τον δρόμο για την επόμενη τετραετία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ρήγας, άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «όλη την προηγούμενη περίοδο αφού δεν κατάφεραν να πάμε σε εκλογές, την επόμενη περίοδο διαμόρφωσαν μια στρατηγική μείωσης της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση, αλλά κυρίως ο ελληνικός λαός.
Αυτό ήταν ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτοί που στήριξαν τα φαινόμενα (Novartis, Siemens) και διαμόρφωσαν το σύστημα της διαπλοκής στη χώρα, ευρισκόμενοι στο τέλος της λειτουργούν με τον τρόπο που εξήγησα, δηλαδή ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας».
Αναφερόμενος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως «αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι η στάση και η πολιτική μας αντίληψη που ήταν μια πολιτική πολύπλευρη, στηρίζεται στους άξονες της ειρήνης και της συνύπαρξης των λαών. Αποτελέσαμε πυλώνα σταθερότητας σε μια δύσκολη περίοδο που ήταν το προσφυγικό σε μια ταραγμένη περιοχή κι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία γιατί είναι διφορούμενες οι απόψεις τους. Από τη μια λέει ο κ. Μητσοτάκης να μην αυξάνει η ένταση με την Τουρκία και η κ. Σπυράκη το αντίθετο, ότι δεν διαχειριζόμαστε σωστά τα θέματα με την Τουρκία. Πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν πρέπει να παίζουν με τη φωτιά προς όφελος των μικροκομματικών τους συμφερόντων».
Για τα Σκόπια
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Ρήγας και στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων λέγοντας ότι «αναλάβαμε μια πρωτοβουλία γιατί οι συνθήκες ήταν καλύτερες από άλλες περιόδους για το θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.
Είναι μια πρωτοβουλία η οποία ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 25 χρόνια, έχει αποτελέσματα που είναι εις βάρος και του ελληνικού λαού και στο επίπεδο οικονομίας, αλλά και διεθνών σχέσεων. Είναι μια χώρα που την προηγούμενη περίοδο διαμόρφωνε ένα τοπίο διαφορετικό, εθνικιστικό.
Σήμερα, υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία δείχνει διάθεση επίλυσης των θεμάτων. Εμείς κρατάμε τη γραμμή που εθνικά είχαμε στηρίξει όλοι το προηγούμενο διάστημα και η Νέα Δημοκρατία.
Με αυτούς τους άξονες της εθνικής γραμμής θέλουμε να προχωρήσουμε στη λύση της ονομασίας. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να το δούμε με όρους στην εποχή που ζούμε κι όχι πολλές φορές εξ ανάγκης μ’ ένα θυμικό που μπορεί να έχει βάση, αλλά δεν είναι αυτό που λύνει ή δημιουργεί άλλες συνθήκες στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιλύονται τα προβλήματα μεταξύ των κρατών που συνορεύουμε».
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από την κινηματική του δράση δήλωσε «δεν έχουμε απεμπολήσει καμιά κινηματική διαδικασία. Έχω πει επανειλημμένα ότι αν υπάρξει πλειστηριασμός έστω και πρώτης κατοικίας θα είμαι εγώ μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι εμείς όπου τα αιτήματα υπάρχουν και είναι δίκαια θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δώσουμε και λύσεις.
Μέσα από μια συλλογική διαδικασία και μια κουβέντα που μπορεί να γίνεται και με τους φορείς, να καταφέρνουμε να βρίσκουμε λύσεις. Θέλουμε ένα εργατικό κίνημα, αλλά και άλλες συλλογικότητες να δρουν, να ζητούν και να απαιτούν από την κυβέρνηση πράγματα. Θα μας διευκολύνουν κι εμάς και στην διαπραγμάτευση. Βέβαια να μην πάμε στην άλλη άκρη ότι όλα μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη, όταν η χώρα έχει βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας».