Στον Αντιπρόεδρο της ΝΔ κρατά προσηλωμένα τα κυβερνητικά πυρά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις για την “κατά παραγγελία της Novartis νομοθέτηση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, σημειώνει πως “εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του”.
“Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, με την πολυήμερη σιωπή του επιβεβαιώνει πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποχείριο του Αντιπροέδρου της ΝΔ” προσθέτουν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας των Συντακτών.
Σημειώνεται πως ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης θα δώσει αύριο, Τρίτη, στις 11:00, στα γραφεία του κόμματος, συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Ο Φρουζής ζητούσε, ο Αδωνης εκτελούσε
Το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα που ακούγεται –όσο ακούγεται– είτε από πρόσωπα που δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η έκταση του σκανδάλου και η όποια εμπλοκή τους είτε, όμως, και από καλοπροαίρετους, με δημόσιο λόγο, είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία!
Ολοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι διαχρονικά τα pampers, οι φάκελοι ή οι τσάντες είναι σχεδόν αδύνατο να αποδειχτούν μια και κάνουν φτερά για άλλες χώρες και μη ανιχνεύσιμους λογαριασμούς.
Οι μίζες, λοιπόν, μόνο από μάρτυρες ή από κάποιους που… σπάνε στην πορεία των ερευνών αποκαλύπτονται.
Η ζημιά του Δημοσίου, όμως, στο τεράστιο αυτό σκάνδαλο των 23 δισ., δεν χρειάζεται καμιά μαρτυρία για να στοιχειοθετηθεί. Αυτά ακριβώς τα στοιχεία που αφορούν δημόσιο χρήμα όχι μόνο υπάρχουν, αλλά φωνάζουν!
Οποιος θελήσει να τα αναζητήσει, λοιπόν, δεν έχει παρά να διασταυρώσει ημερομηνίες υπουργικών αποφάσεων, ΦΕΚ και νόμων με τις αντίστοιχες ημερομηνίες κατάθεσης επιστολών, αιτημάτων και non papers της εταιρείας από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν και βρίσκονται στη δικογραφία.
Η οικειότητα
Αυτά και μόνο θα πιστοποιήσουν όχι τις μίζες αλλά τη ζημιά με τις ευνοϊκές και χαριστικές αποφάσεις υπουργών και πρωθυπουργών. Στο τέλος δε της ημέρας, αυτό που προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας είναι ότι, εκτός από την τεράστια ζημιά του Δημοσίου, όλα όσα κόπηκαν από τις δαπάνες για την υγεία και το φάρμακο φορτώθηκαν στις πλάτες των ασθενών.
Με αφορμή το γεμάτο οικειότητα σημείωμα του Κ. Φρουζή προς τον Αδωνη Γεωργιάδη, το οποίο και δημοσίευσε η «Δημοκρατία», το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον αντιπρόεδρό του, ενώ ο Αδ. Γεωργιάδης άρχισε τις συνεχείς αναρτήσεις και απαντήσεις στα όσα τον αφορούσαν.
Σε πρώτο ενικό, λοιπόν, που αν μη τι άλλο προσδίδει οικειότητα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής γράφει στις 20 Οκτωβρίου 2013 ένα «προσωπικό σημείωμα», όπως το ονομάζει, στον τότε υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη.
Το σημείωμα, μέρος των στοιχείων που έστειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε αποθηκευμένο στους κατασχεμένους υπολογιστές των γραφείων του τότε προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και αντιπροέδρου της Novartis Hellas, με τον τίτλο «Προσωπικό Σημείωμα στον υπουργό Υγείας 20.10.2013» [Personal Note to MoH (σ.σ.: Minister of Health) 20.10.2013].
Το άμεσο και ταυτόχρονα επιτακτικό ύφος της επιστολής, με εκφράσεις όπως «σε παρακαλώ», που επαναλαμβάνει πολλά «πρέπει» να γίνει αυτό και το άλλο και τελειώνει με την προτροπή «σε παρακαλώ να παρακολουθείς εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων, δεδομένου ότι αφορούν στο άμεσα επόμενο διάστημα και από αυτά κρίνονται σχεδόν τα πάντα», είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.
Συνδιαμόρφωναν την πολιτική
Καθιστά σαφές πως οι δύο άνδρες, Κωνσταντίνος Φρουζής και Αδωνης Γεωργιάδης, συνδιαμόρφωναν την πολιτική στην Υγεία και στο Φάρμακο της τότε κυβέρνησης.
Και πώς θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει αυτή τη συνδιαμόρφωση όταν –όπως έχει αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» («Εστάλησαν επιστολές, έγιναν συναντήσεις!» 15/3/2018)– ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τοποθετήσει επισήμως στο think tank του τον πρόεδρο της Novartis Hellas, Georg Schroeckenfuchs, και τον αντιπρόεδρο της πολυεθνικής και ταυτόχρονα πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Κωνσταντίνο Φρουζή!
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του με ημερομηνία 14 Ιανουαρίου 2013 προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο οικονομικός διευθυντής της Novartis, Jonathan Symonds, ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό και του θυμίζει ότι «ο πρόεδρος της Novartis Hellas Georg Schroeckenfuchs και ο αντιπρόεδρος Κώστας Φρουζής που είναι και πρόεδρος του ΣΦΕΕ είναι μέλη του think tank που έχετε πρόσφατα συστήσει προκειμένου να οδηγήσετε την Ελλάδα από το στάτους της επιβίωσης στο στάτους της σταθεροποίησης και της ανάκαμψης».
Είναι λοιπόν αξιοσημείωτο το πώς με ανακρίβειες και ψευδείς ισχυρισμούς απαντά ο αντιπρόεδρος για το περιεχόμενο της προσωπικής επιστολής, όταν όλα όσα ισχυρίζεται εύκολα ελέγχονται και εύκολα καταρρίπτονται.
AITHMA 1
Φαρμακευτική δαπάνη
Το πρώτο πράγμα που ζητάει ο Κ. Φρουζής από τον Αδ. Γεωργιάδη είναι «…να διασφαλιστεί ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2014 θα είναι στα € 2,25 δισ.…».
Η απάντηση Γεωργιάδη
O Αδωνης Γεωργιάδης μέσω facebook γράφει: «Αυτός [ο Κωνσταντίνος Φρουζής] προέβλεπε και τελικά νομοθέτησα: 1.970.000 ευρώ στόχο για τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, δηλ. η Novartis απέτυχε στον πρώτο της στόχο».
Η πραγματικότητα
Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη –η δαπάνη που αποζημιώνει δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ– για το 2014 ήταν 2 δισ. ευρώ. Σε αυτή αν προσθέσει κανείς τα επιπλέον 180-200 εκατ. ευρώ που έδινε ο ΕΟΠΥΥ για τα ακριβά φάρμακα, που δεν μπορούσαν να δώσουν τα νοσοκομεία όταν τελείωναν οι προϋπολογισμοί τους, έχει ένα σύνολο που αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ. Επομένως, ο στόχος επιτεύχθηκε.
AITHMA 2
Οι τιμές στα εκτός πατέντας φάρμακα
Το δεύτερο που ζητά ο Κ. Φρουζής από τον Αδ. Γεωργιάδη είναι «να διασφαλιστεί ότι η τιμή των off-patent, γενικώς, δεν θα είναι σε καμία περίπτωση μικρότερη από τον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων χωρών της Ε.Ε.». Η σχετική παράγραφος του Κ. Φρουζή τιτλοφορείται «Πολυνομοσχέδιο (κάποια θέματα)» αποδεικνύοντας πλήρως πως οι δύο άνδρες συνδιαμόρφωναν τα άρθρα που αφορούσαν το φάρμακο του σχεδίου νόμου που προετοίμαζε η Ν.Δ.
Η απάντηση Γεωργιάδη
Ο Αδωνης Γεωργιάδης γράφει «στο άρθρο 2 παρ. 3 ότι τα off patent θα πήγαιναν -50%, δηλ. κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε. και μόνον αν ο μέσος όρος ήταν μικρότερος του 50%, τότε με τον μέσο όρο. Δηλ. απέτυχε η Novartis και στον β’ στόχο της».
Η πραγματικότητα
Αρχικά ο Αδ. Γεωργιάδης από το βήμα εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) στις 10 Οκτωβρίου 2013 δήλωνε πως οι δανειστές μας επιβεβαίωσαν με e-mail ότι αποδέχονται την πρόταση για τιμολόγηση των φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα τους (off patent) βάσει των τριών χαμηλότερων τιμών κρατών-μελών της Ε.Ε., και μάλιστα αναδρομικά, σε σκευάσματα που έχουν τιμολογηθεί από 1/1/2012.
Στη συνέχεια, όμως, είπε και κυρίως νομοθέτησε (4213/2013) ότι σχετικά με τις τιμές των off patent θα ισχύσει η μέση τιμή των τριών χαμηλότερων χωρών ή το 50% της αρχικής, ανάλογα με το ποια είναι χαμηλότερη, και αυτό για όσα σκευάσματα κυκλοφόρησαν από την αρχή του 2012 και μετά.
Το κρίσιμο δεν ήταν όμως οι τρεις χαμηλότερες τιμές ή το 50%, αλλά το ποια σκευάσματα αυτό αφορούσε: Οσα κυκλοφόρησαν μετά το 2012. Δηλαδή τα φάρμακα που είχαν κυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2013. Αφέθηκαν δηλαδή απείραχτες οι τιμές των περισσότερων off patent και των γενοσήμων τους που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αποτελούσαν και το 95% αυτής της κατηγορίας φαρμάκων που κυκλοφορούσαν στην αγορά.
Θυμίζουμε εδώ πως μέχρι την ανάληψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. εξακολουθούσαν να βρίσκονται υπό προστασία όσα φάρμακα είχαν κυκλοφορήσει μέχρι το 2012, με παράδειγμα: η πάμφθηνη ουσία συμβαστατίνη να κοστίζει 1 ευρώ στην Ευρώπη και στη χώρα μας 11 ευρώ.
Αλλωστε και ο Κ. Φρουζής στο «προσωπικό σημείωμα» λέει ακριβώς το ίδιο. Οτι, δηλαδή, τιμολογήθηκαν 100 περίπου νέα φάρμακα (off patent, όχι καινοτόμα), από τα οποία μόνο τα 43 αποζημιώνονται για πρώτη φορά καθώς τα 20 είναι ΜΗΣΥΦΑ (και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν καμία οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αφού τα πληρώνουν οι ασθενείς 100% από την τσέπη τους) και τα υπόλοιπα 40 αποζημιώνονται ήδη λόγω έκτακτης εισαγωγής. Με δύο λόγια, μιλάμε για 43 μόνο νέα φάρμακα, των οποίων η τιμή θα μειωθεί στο 50% ή στον μέσο όρο των 3 χαμηλότερων τιμών της Ε.Ε. Και το κάνει ακόμα πιο λιανά γράφοντας ότι «το 95% των φαρμάκων αυτών (σ.σ. off patent και γενόσημα που κυκλοφορούσαν στη χώρα μας) έχουν άδεια πριν από το 2012» και άρα δεν επηρεάζονται.
AITHMA 3
Τα φάρμακα υψηλού κόστους
Το τρίτο που ζητά ο Κ. Φρουζής από τον Αδ. Γεωργιάδη αφορά τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ). Κι εδώ διαφαίνεται ότι υπήρχε προσυνεννόηση των δύο ανδρών. Γράφει ο Κ. Φρουζής: «Οσον αφορά στα ΦΥΚ συμφωνήσαμε πως, εφόσον τελικά προχωρήσετε σαν Υπουργείο, θα πρέπει απαραίτητα να είναι πολυκάναλα και η επιλογή του καναλιού διαδρομής τους να επαφίεται στην ευχέρεια της κάθε εταιρείας. Αυτό, θα πρέπει να αναφέρεται στο νέο Νόμο». Με λίγα λόγια, ο Κ. Φρουζής ζητά από τον Αδ. Γεωργιάδη κάθε εταιρεία να έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το κανάλι διανομής των φαρμάκων της, δηλαδή μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ ή των ιδιωτικών φαρμακείων κ.ο.κ.
Η απάντηση Γεωργιάδη
Ο Αδωνης Γεωργιάδης γράφει: «Τα ΦΥΚ σε όλα ανεξαιρέτως τα φαρμακεία χωρίς να μπορούν οι εταιρείες να διαλέγουν σε ποιο κανάλι θα πωλούν, με 60 μέρες υποχρεωτική πίστωση, το πολέμησε φρικτά και η ΠΦΑ το πήρε πίσω και με απόδοση στον ΕοπYυ του χονδρεμπορικού κέρδους εάν πουλούσαν απευθείας στα Φαρμακεία (για αυτό το τελευταίο με επαίνεσε ο Κουρουμπλής προχθές στην ομιλία του στη Βουλή)».
Η πραγματικότητα
Λίγο μετά το σημείωμα, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, ο Αδ. Γεωργιάδης υπογράφει τον νόμο 4213. Στην ένατη παράγραφο του άρθρου 22 με τίτλο «Τιμολόγηση των φαρμάκων και συναφή θέματα» του νόμου ορίζεται πως: «Τα φαρμακευτικά προϊόντα του καταλόγου του άρθρου 12 του ν. 3816/2010, εκτός αυτών που προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση, δύνανται να διατίθενται στους ασθενείς και από τα τρία κανάλια διανομής (νοσοκομεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικά φαρμακεία). Ειδικότερα, η διάθεση των ανωτέρω στα ιδιωτικά φαρμακεία επαφίεται στη δυνατότητα επιλογής των κατόχων αδειών κυκλοφορίας (σ.σ.: των φαρμακοβιομηχανιών) στην περίπτωση που δεν υπάρχει μητρώο (registry) ασθενών». Ετσι, ικανοποιείται και το τρίτο αίτημα Φρουζή.
Πάντως, για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους που ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. ισχυρίζεται ότι η ΠΦΑ, που υποθέτουμε ότι μεταφράζεται σε Πρώτη Φορά Αριστερά, επέστρεψε στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το έκανε ο διάδοχός του στο υπουργείο Υγείας Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, η απόφαση Βορίδη 3457/2014 – ΦΕΚ 64/Β/16-1-2014 με τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων τιμολόγησης φαρμάκων» τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) έφυγαν από όλα τα σημεία πώλησης επιλογής των φαρμακοβιομηχάνων που νομοθέτησε ο Αδ. Γεωργιάδης και πήγαν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.