Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκάνδαλο Novartis: Ο Στουρνάρας, κατάλληλος άνθρωπος στις κατάλληλες θέσεις

Σκάνδαλο Novartis: Ο Στουρνάρας, κατάλληλος άνθρωπος στις κατάλληλες θέσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιάννης Στουρνάρας, Εισαγγελία Διαφθοράς, Κωνσταντίνος Φρουζής, Σκάνδαλο, Σκάνδαλο Novartis, Τράπεζα της Ελλάδος, Υπουργείο Υγείας,

Η σύμβαση του Γιάννη Στουρνάρα με τη Novartis Hellas για παροχή υπηρεσιών ως συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2011 ήταν ανάμεσα στα νέα στοιχεία που έστειλε η εισαγγελέας Διαφθοράς στη Βουλή.

Η σύμβαση που είδε το φως της δημοσιότητας απασχόλησε χθες μερίδα των MME αλλά προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του νυν διοικητή της ΤτΕ που αποκάλεσε αθλιότητα τη δημοσίευση και τόνισε ότι τότε εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα και προφανώς η σύμβαση ήταν απολύτως νόμιμη.

Ο Γιάννης Στουρνάρας και πρώην γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ, δηλαδή του φορέα που απηχεί τις θέσεις του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της σύμβασης των 4.000 ευρώ μικτά για δύο παρουσιάσεις με θέμα την τότε οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς και τις πιθανές μελλοντικές εξελίξεις.

Μίλησε ενώπιον της διοικητικής επιτροπής της Novartis. Μπορεί αυτό να ήταν βέβαια νόμιμο αλλά είναι δόκιμο ο διευθυντής του ΙΟΒΕ να θεωρείται για όσο διάστημα διαρκούσε η σύμβαση σύμβουλος μιας συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή η σύμβαση ανατρέπει τα πάντα. Ανατρέπει τα περί δήθεν προσπάθειας εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο ίδιος με μόνη τη δικαιολογία ότι είναι σύζυγος της Λίνας Νικολοπούλου.

Θυμίζουμε εδώ ότι η σύζυγος του είναι ιδιοκτήτρια μιας εκ των εταιρειών της Mindwork που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Η εταιρεία της κ Νικολοπούλου ξεκινάει συνεργασία με τη Novartis το 2012 την ίδια δηλαδή περίοδο που ο Γιάννης Στουρνάρας είναι πλέον υπουργός Οικονομικών.

Οπως είπε ο ίδιος στη Βουλή όλες οι επικοινωνιακές εκστρατείες που ανέλαβε η Mindwork ήταν κατόπιν διαγωνισμών.

Ανατρέπει και τα περί τυπικής γνωριμίας και επαφής του ίδιου με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas και πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνο Φρουζή, όπως ο τελευταίος ισχυρίστηκε πρόσφατα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή 12.2.2018.

Η σύμβαση μεταξύ τους μάλλον δεν υποδήλωνε μια τυπική γνωριμία το ίδιο και οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ανδρών που προκύπτουν τόσο από τα σημειώματα που βρέθηκαν στους υπολογιστές όσο και από τις καταγραφές του Κ Φρουζή.

Ενα βαρύ παρελθόν

Ο Γ. Στουρνάρας ήταν στέλεχος της ομάδας του σημιτικού εκσυγχρονισμού στα μέσα της δεκαετίας του 90 και μάλιστα είχε αναλάβει τότε το πόστο του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων ΣΟΕ του βασικού δηλαδή συμβούλου του ΥΠΟΙΚ, Γιάννου Παπαντωνίου.

Αυτό το όργανο κατηύθυνε την ένταξη στην ΟΝΕ ενώ ο ίδιος ήταν ο αρμόδιος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Νομισματική Επιτροπή της Ε.Ε.

Υπήρξε μεταξύ των πρωταγωνιστών στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης του Χρηματιστηρίου το φθινόπωρο του 1999 στη συνέχεια διετέλεσε ακόμα και τραπεζίτης από τη θέση του αντιπροέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ενώ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εμπορικής Τράπεζας σχεδίασε το κυριολεκτικό ξεπούλημά της στους Γάλλους.

Αμέσως μετά χρίστηκε διευθυντής του ΙΟΒΕ του τεχνοκρατικού βραχίονα των βιομηχάνων και το 2012 κατέλαβε τη θέση του τσάρου της Οικονομίας στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Μπορεί λοιπόν ένα τέτοιο στέλεχος να ενεπλάκη απλά και μόνο λόγω της δραστηριότητας της συζύγου του με την υπόθεση ενός σκανδάλου μεγατόνων;

Μήπως τελικά συμβαίνει το αντίστροφο; Μπορεί λοιπόν έτσι τυχαία ο Γιάννης Στουρνάρας με το πλούσιο βιογραφικό σε υψηλά αξιώματα να υπογράφει σύμβαση με τη Novartis Hellas προκειμένου να της παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες έναντι 4.000 ευρώ.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράφει δίπλα στο όνομα του τότε αντιπροέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή και του προέδρου της εταιρείας Arnout Ploos van Amstel

Μεταξύ άλλων η σύμβαση περιλαμβάνει αναλυτικότατη παράγραφο που αφορά την εμπιστευτικότητα και την προστασία του απορρήτου που σε κάθε περίπτωση ισχύει και μετά τη με οποιονδήποτε τρόπο λήξη ή λύση της σύμβασης.

Οπως ορίζει ρητά η σχετική παράγραφος μετά την ολοκλήρωση των Υπηρεσιών ή κατόπιν σχετικού αιτήματος της Novartis ο Σύμβουλος υποχρεούνται να παύσει αμέσως κάθε χρήση των Εμπιστευτικών Πληροφοριών και να επιστρέψει άμεσα στη Novartis ή αν λάβει σχετικές οδηγίες από τη Novartis να καταστρέψει κάθε Εμπιστευτική Πληροφορία καθώς και κάθε φορέα/μέσο ηλεκτρονικό μαγνητικό ή άλλο που περιέχει Εμπιστευτικές Πληροφορίες, βεβαιώνοντας εγγράφως στη Novartis την ολοκλήρωση της καταστροφής.

Η εξειδίκευση του Γιάννη Στουρνάρα στις εξοικονομήσεις της συνολικής δαπάνης υγείας από ta μέτρα του Μνημονίου ως γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ είναι γνωστή.

Με την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια από τα πόντιουμ μεγάλων συνεδρίων Pharma Conference 1/6/2018 και Financial Times 21/6/2011 μετέφραζε τα χαράτσια της κυβέρνησης στο φάρμακο σε αριθμούς:

Απώλεια 460,6 εκατ ευρώ για τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία από τις περικοπές των μισθών 46,6 εκατ ευρώ εξοικονόμηση των νοσοκομείων από τις συνταξιοδοτήσεις επιβάρυνση των ασθενών με 1 32 εκατ ευρώ με την εφαρμογή της αρνητικής λίστας φαρμάκων και ακόμα 20,9 εκατ ευρώ για τα Μη Συνταγογραφούμενα και άλλα πολλά ανακοίνωνε ο γεν διευθυντής του ΙΟΒΕ

Παράλληλα τον Οκτώβριο του 2011 μαζί με τον καθηγητή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας ΕΣΔΥ Νίκο Μανιαδάκη, ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Υγείας ως μοχλού ανάπτυξης μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση της πολυεθνικής εταιρείας ερευνών Synovate, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 7 Οκτωβρίου 2011, ο Γ Στουρνάρας μίλησε για τις ΣΔΙΤ που θα έρθουν ως προέκταση και συμπράξεων των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Και προχώρησε εξηγώντας ότι τα νοσοκομεία ιης επαρχίας που έχουν χαμηλή πληρότητα 50 θα μπορούσαν για παράδειγμα να εκχωρήσουν κρεβάτια σε ιδιώτες μαιευτήρες που θα τα χρησιμοποιούσαν για την πελατεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια εκδήλωση ο Γιάννης Στουρνάρας είχε ταχθεί υπέρ της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα τη στιγμή που ίσχυε συμμετοχή μέχρι και 25

Εναν χρόνο αργότερα από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι θα εξετάσει την αξιοποίηση-ενοικίαση της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ.

Με λίγα λόγια τις προτάσεις που είχε από καιρό διατυπώσει εκ μέρους ερευνητικού κέντρου των μεγαλοεπιχειρηματιών ερχόταν τώρα να τις κάνει πράξη από τη Θέση του υπουργού Υγείας.

Επιστολή προς τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συνέταξε ο Ελβετός πρέσβης στην οποία εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του για την ισχυρή αφοσίωση του υπουργού στη διασφάλιση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ειδικότερα όσον αφορά τον τομέα του φαρμάκου με την ευθεία επίδραση που έχει στην καλή υγεία των πολιτών.

Ο πρέσβης στη συνέχεια κάνει μια σύντομη αναδρομή στη διεθνή οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 η οποία χτύπησε το 2010 την Ελλάδα και επισημαίνει ότι παρ όλο που η τρόικα αποφάσισε την εκταμίευση 52,5 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 από τα οποία περισσότερα από 7 δισ ευρώ προορίζονται για πληρωμές των κρατικών ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ιδιωτικό τομέα μόλις 200 εκατ ευρώ έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες παραμένουν ο μεγαλύτερος πιστωτής του κράτους από τη στιγμή που περισσότερα από 2 δισ ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα αφορούν τη φαρμακοβιομηχανία.

Επιπλέον ο πρέσβης διαμαρτύρεται ότι την ίδια στιγμή υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση των πληρωμών των λοιπών προμηθευτών του τομέα Υγείας.

Κλείνοντας ο πρέσβης ενημερώνει τον Γ. Στουρνάρα ότι οι ελβετικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να παραδίδουν προϊόντα στον δημόσιο τομέα ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία και παροτρύνει τον υπουργό να παρακολουθήσει στενά το ζήτημα και να ωθήσει τους κρατικούς αξιωματούχους να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Αναμφίβολα η ενεργή σας συνεισφορά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη.

Η μαρτυρία

Σε έγγραφο που συντάχθηκε στις 5.2.2018 η προστατευόμενη μάρτυρας αναφέρεται και στην εταιρεία Mindwork συμφερόντων της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα.

Η συνεργασία και οι επαφές Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών το έτος 2012.

Συγκεκριμένα την περίοδο αυτή 2012-2014 η Mindwork συνέχισε να αναλαμβάνει τη διοργάνωση σημαντικών συνεδρίων στον χώρο της Υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως η Novartis και συμπλήρωσε ότι το ύφος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρεία Mindwork ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε στη διοργάνωση των συνεδρίων και εν πολλοίς κάλυπτε χρήματα που δίνονταν ως δώρα στον Ιωάννη Στουρνάρα ένεκα απόρρητων πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών.

Η ίδια κατέθεσε επίσης ότι σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο.

Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα ποσό τουλάχιστον 1 εκατ ευρώ χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork.

Τις συναντήσεις που ανέφερε η κουκουλοφόρος επιβεβαιώνουν όμως με τον πλέον επίσημο τρόπο και οι καταγραφές του ίδιου του Κ Φρουζή αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον ένα μέρος της μαρτυρίας είναι απολύτως αληθινό.

Οι συναντήσεις έγιναν στις 7/12/2012 και στις 29/1/2013.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Σχετικά άρθρα