Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρωτοβουλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Χρήστου Σταϊκούρα την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, με το νέο δεδομένο του ιδιόχειρου σημειώματος του πρώην πρωθυπουργού στον επικεφαλής της Novartis με τα τηλέφωνα του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών.
Από τη ΝΔ και το περιβάλλον Σαμαρά δεν έχει υπάρξει καμία τοποθέτηση πέραν των γνωστών θέσεων για “σκευωρία” και “γελοιότητα”, ενώ κανείς δεν έχει πάρει θέση ούτε καν για το κατά πόσο το επίμαχο σημείωμα στο επιστολόχαρτο του Πρωθυπουργού είναι αυθεντικό ή όχι.
Με αυτά τα δεδομένα χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε τρία ερωτήματα προς τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά, τα οποία επανέφερε σήμερα δεδομένου πως μένουν αναπάντητα.
– Διαψεύδουν ή όχι τη γνησιότητα του επίμαχου σημειώματος του Αντώνη Σαμαρά προς τον κ. Φρουζή;
– Για ποιο λόγο ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε τον αντιπρόεδρο της Novartis στον τότε πολιτικό επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι και υπεύθυνο για οποιαδήποτε έγκριση δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου;
– Πώς γίνεται ενώ ο κ. Σαμαράς ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί ιδιωτικά με τον κ. Φρουζή, ο τελευταίος να λαμβάνει το επίμαχο παραπεμπτικό σημείωμα προς τον Χρήστο Σταϊκούρα;
Αν και τίποτα από αυτά δεν έχει απαντηθεί, αυτό που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είναι γιατί θα έπρεπε ο Α. Σαμαράς να στείλει τον Κ. Φρουζή στον Χρ. Σταϊκούρα. Ο Χρ. Σταϊκούρας δεν έκανε καμία δήλωση ως προς το αν έχει συναντήσει τον Κ. Φρουζή με εντολή Σαμαρά και ποιο θέμα είχε η εικαζόμενη συνάντησή τους.
Αυξήθηκε το αποθεματικό
Η πραγματικότητα είναι ότι Novartis, όπως αποκαλύπτει ο Κώστας Πουλακίδας στην Αυγή, είχε οφειλές από τον ΕΟΠΥΥ (όπως όλες οι φαρμακευτικές) και θα έπρεπε να πληρωθεί από αυτόν ή τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, ενώ οι αρμοδιότητες του Χρ. Σταϊκούρα αφορούν τις πληρωμές του κράτους – μάλιστα οι αρμοδιότητες αυτές του δόθηκαν στις 9 Ιουλίου 2012 από τον ίδιο τον Α. Σαμαρά.
Ωστόσο πρέπει να υπογραμμιστεί πως μέσα στα υπουργικά καθήκοντα του Χρ. Σταϊκούρα ήταν η διαχείριση των αποθεματικών του προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση αναγκών εκτάκτου χαρακτήρα.
Το 2013 το αποθεματικό του προϋπολογισμού παρουσίασε μία ενδιαφέρουσα εκτίναξη. Από 303 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012, αυξήθηκε στα 1,1 δισ. ευρώ, παρά το ότι η Ελλάδα ήταν μέσα στα Μνημόνια και υπέγραψε και νέο μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι πώς έγινε η διανομή του 1,1 δισ. το 2013. Το πρώτο εξάμηνο είχαν δοθεί μόνο 320 εκατ. ευρώ και το δεύτερο μοιράστηκαν 780 εκατ. ευρώ.
Μάλλον είναι σύμπτωση, αλλά κάτι παρόμοιο συνέβη και με τη Novartis, η οποία πληρώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ το δεύτερο εξάμηνο του 2013 (υπουργία Γεωργιάδη) περίπου 65 εκατ. ευρώ…