Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Άκης Γεροντόπουλος στην Κένυα καταδίκασε την τρομοκρατία και μίλησε για την ενέργεια

Ο Άκης Γεροντόπουλος στην Κένυα καταδίκασε την τρομοκρατία και μίλησε για την ενέργεια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άκης Γεροντόπουλος, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Ενέργεια, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κένυα, Τρομοκρατία,

Την καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ελληνικής Προεδρίας για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην Κένυα, με τραγικό απολογισμό δεδκάδες νεκρούς, επεσήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος, στην εναρκτήρια ομιλία του στην 39η Σύνοδο του Κοινού Συμβουλίου των χωρών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού(ΑΚΕ) και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στο Ναϊρόμπι.

gerorntopoulos-2

Ο Άκης Γεροντόπουλος, που λόγω της Ελληνικής Προεδρίας ήταν συμπρόεδρος εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε Κάθριν Άστον, παρουσία του προέδρου της αφρικανικής χώρας Οχούρου Κενυάτα, με τον οποίο είχε κατ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση για λίγα λεπτά, τόνισε χαρακτηριστικά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν τελευταία στην Κένυα:

“Αυτή η σημαντική συνάντηση δυστυχώς πραγματοποιείται σε μια στιγμή πένθους για την Κένυα. Πριν από μόλις λίγες μέρες στο Μπεκετόνι συνέβησαν αποτροπιαστικά εγκλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα και θα ήθελα να εκφράσω σε εσάς, κύριε Πρόεδρε, τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Ελπίζουμε ότι οι Αρχές της Κένυας θα εντοπίσουν σύντομα τους δράστες και θα τους οδηγήσουν στη δικαιοσύνη. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, καθώς και το σύνολο των εταίρων ΑΚΕ ότι, η ΕΕ ευρίσκεται δίπλα στην Κένυα στην προσπάθεια της να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να παράσχει ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της και τους επισκέπτες της”.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέπτυξε όχι μόνο τις θέσεις της Ε.Ε για τις σχέσεις με τις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού, αλλά και τις θέσεις της Ελληνικής Προεδρίας σε σημαντικά ζητήματα.

Όπως η λαθραία διακίνηση μεταναστών, για την οποία επεσήμανε: “Η συνεδρίαση οφείλει να δώσει πρόσθετη ώθηση σε αυτή τη σημαντική διαδικασία, με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση των συστάσεων του 2012 και σε ένα νέο θέμα: τη λαθραία διακίνηση μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων. Το ζήτημα αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ. Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η ενισχυμένη συνεργασία με τους εταίρους μας από τις χώρες ΑΚΕ για το εν λόγω θέμα έχει ζωτική σημασία για την ΕΕ και τις χώρες ΑΚΕ ώστε να αποφευχθούν νέα τραγικά συμβάντα στο μέλλον”.

Ο Άκης Γεροντόπουλος στο περιθώριο της Συνόδου είχε σειρά επαφών και συζητήσεων με υπουργούς Εξωτερικών αρκετών αφρικανικών κρατών, εξετάζοντας την πιθανότητα συνεργασίας τους με την Ελλάδα σε θέματα ιδιωτικών επενδύσεων κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μάλιστα ανέπτυξε στη συνεδρίαση και την ελληνική εμπειρία, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: “Αντλώντας από την ελληνική εμπειρία, θα μπορούσα να μοιραστώ μαζί σας τα ακόλουθα:

Στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και η ορθολογική χρήση της ενέργειας θεωρούνται πολιτικές υψηλής προτεραιότητας.

Τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ελλάδα, έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στον τομέα της έρευνας και την εφαρμογή.

Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία και έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής ένα πολύ ελκυστικό πλαίσιο επένδυσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την εφαρμογή των τιμολογίων έγχυσης (Feed-In Tariffs) στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και με τις απλοποιήσεις και την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα πετύχει τον ενδιάμεσο στόχο της για τη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μέχρι το 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά την οικονομική κρίση, διατηρείται το έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα της χώρας.

Επομένως, όπως ήδη ανέφερα, η χώρα μου έχει συσσωρεύσει αξιόλογη εμπειρία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Πηγών αυτών, τις πρακτικές ενεργειακής αποδοτικότητας, την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας, τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας σε νέες αναπτυσσόμενες ενεργειακές αγορές, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την οικοδόμηση ικανοτήτων του δημόσιου τομέα επί θεμάτων ενεργειακής πολιτικής και νομικών και θεσμικών ζητημάτων. Παράλληλα, έχουμε καταφέρει να αναπτύξουμε έξυπνες πράσινες νησιωτικές πρακτικές και ποιοτικές τεχνικές υπηρεσίες για αναλυτές σχεδίων, κατασκευαστές και εγκαταστάτες. Η τεχνικές αυτές συμπεριλαμβάνουν πιστοποίηση διαδικασιών, δοκιμών και μετρήσεων”.

Σχετικά άρθρα