Πρώτα ήταν ο Δαβάκης με το ρατσιστικό του παραλήρημα κατά των Ρομά ακολούθησε ο Ιάσων Φωτήλας με ακραίες δηλώσεις για διορισμό αναπήρου και το βράδυ της Πέμπτης ο ίδιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βουλή.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο πρόεδρος του κόμματος ξεπέρασαν μέσα σε λίγες ημέρες τα όρια προσβάλλοντας με τα λόγια τους συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Ο βουλευτής της ΝΔ (πρώην του Ποταμιού) Ιάσων Φωτήλας θέλησε να ασκήσει κριτική, το πρωί της Πέμπτης, στην κυβέρνηση για τον διορισμό ανθρώπου με 92% αναπηρία ως υποδιοικητή στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
«Διορίστηκε υποδιοικητής του Ευαγγελισμού άνθρωπος 70 ετών, έχει 92% αναπηρία και θα διοικήσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας» είπε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο κ. Φωτήλας για να συνεχίσει «Δεν είχε καμία περικοπή στη σύνταξή του, πήρε πριν από όλους το εφάπαξ, δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, είναι γνωστός συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ».
Δεν έμεινε, όμως, εκεί, αλλά πρόσθεσε «ξέρετε τι ψυχική και νοητική κατάσταση χρειάζεται να διοικήσεις νοσοκομείο; 92% αναπηρία σημαίνει ότι δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι του. Δεν μπορεί να διοικήσει γιατί έχει 92% αναπηρία».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, η οποία, με επιστολή της στον πρόεδρο της ΝΔ ζήτησε να ανακαλέσει τον βουλευτή του στην τάξη .
Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει: «Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει.
Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες – καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία.
Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί “ικανότητας” ή “ανικανότητας” ενός ατόμου με αναπηρία.
Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό “διαμάντι”, ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα».
Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί, αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στην ανακοίνωσή της και επισημαίνει: «ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα.
Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα “οφέλη” που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Ο κ. Φωτήλας έκρινε τον διορισμό ενός υποδιοικητή Νοσοκομείου στη βάση της αναπηρίας του. Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει.
Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες- καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία.
Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί «ικανότητας» ή «ανικανότητας» ενός ατόμου με αναπηρία.
Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό «διαμάντι», ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα.
Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί και ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα.
Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα «οφέλη» που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο.
Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία.
Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη να παρέμβει προσωπικά ώστε ο βουλευτής του κόμματός του να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια.
Λίγη ώρα αργότερα ο βουλευτής Αχαΐας επιχείρησε να μαζέψει τις δηλώσεις του με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει «Έχω υπερασπιστεί, υπερασπίζομαι και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των ΑμεΑ με σθένος αλλά και ευαισθησία τόσο κοινοβουλευτικά όσο και εκτός του κοινοβουλίου.
Γι αυτό, εάν άθελα μου έθιξα ή προσέβαλα οποιοδήποτε άτομο με ειδικές ανάγκες και ιδίως τον ίδιο τον φερόμενο ως υποδιοικητή, ζήτω συγγνώμη.
Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου. Σκοπός μου ήταν να αναδείξω την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης για διαφάνεια και αξιοκρατία».
Οι δηλώσεις Φωτήλα έρχονται σε μια περίοδο όπου δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τις ρατσιστικές δηλώσεις του Θανάση Δαβάκη κατά των Ρομά.
Την ίδια στιγμή αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «αυτισμού» χθες στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό δήλωσε «πράγματι κ. Τσίπρα, εγώ δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα των φοιτητικών αντιπαραθέσεων.
Δεν χρειάζεται να υψώνω τους τόνους για να προσελκύω το εύκολο χειροκρότημα. Εσείς είστε πολύ έμπειρος σε αυτό, αλλά αυτό σας καθιστά και εξαιρετικά προβλέψιμο.
Διότι κάθε φορά που αναφέρεστε στα περιβόητα ζητήματα ηθικού πλεονεκτήματος επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια χιλιο ειπωμένα επιχειρήματα ώστε να προκαλέσετε -με «αυτιστικό» τρόπο- την ίδια αντίδραση της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε ενόχληση και διαμαρτυρίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο γενικά.