Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αντώναρος: «Δεν κερδίζεις αναποφάσιστους με ακροδεξιούς αλαλαγμούς»

Αντώναρος: «Δεν κερδίζεις αναποφάσιστους με ακροδεξιούς αλαλαγμούς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ευάγγελος Αντώναρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία,

Ιδιαίτερα προβληματισμένος από τη στρατηγική που ακολουθεί η σημερινή ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της απόφασης του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον διαγράψει εξαιτίας της κριτικής που άσκησε στον Άδωνι Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, o ίδιος εξακολουθεί να τονίζει πως η εν λόγω διαγραφή είναι απολύτως αντικαταστατική, όμως η κριτική του απέναντι στα πεπραγμένα της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης προφανώς δεν περιορίζεται σε αυτό το γεγονός.

«Με προβληματίζει ότι ο πολιτικός λόγος της ΝΔ πολύ συχνά δείχνει να απευθύνεται σε αυτό που εγώ που αποκαλώ κομματικό πυρήνα της ΝΔ, δηλαδή σε ανθρώπους που με τη βούλησή τους (όπως κι εγώ) έχουν ταχθεί σε αυτό το χώρο. Φαίνεται σαν να προσπαθούμε να τσιμεντάρουμε και να κερδίσουμε την εύνοια αυτού του κόσμου. Σαν να αμφισβητούμε την κομματική του νομιμοφροσύνη. Τους αδικούμε. Ακόμη κι όταν θέλουμε να τους χαϊδέψουμε τα αυτιά» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζει δε ότι «η ΝΔ έγινε πλειοψηφία πάντα, όπως και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα, όταν κατάφερε να κερδίσει τη θετική γνώμη κατ’ αρχάς και μετά την ψήφο εκείνου του τμήματος του εκλογικού σώματος, το οποίο είναι αναποφάσιστοι, μετακινούμενοι, αυτοί που λένε «μένουμε σπίτι μας και παρακολουθούμε τα πάντα από τον καναπέ». Βλέπουμε ότι αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος αποτελεί βάσει των μετρήσεων ένα 25-30%».

«Αυτούς τους ανθρώπους πώς θα τους κερδίσεις; Με αλαλαγμούς; Με ύβρεις; Με κραυγές; Με ακροδεξιές τοποθετήσεις;» διερωτάται ο κ. Αντώναρος και προχωράει ένα βήμα παραπάνω «φωτογραφίζοντας» με μεγάλη ευκρίνεια τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Άδωνι Γεωργιάδη:

«Τέτοιου είδους συμπεριφορές κυρίως προσιδιάζουν σε άτομα που προέρχονται από μικρούς πολιτικούς χώρους ή ηγήθηκαν στο παρελθόν μικρών πολιτικών χώρων, που δεν μπόρεσαν ποτέ να γίνουν μεγάλοι».

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι «η ΝΔ ήταν και πρέπει να παραμείνει κεντροδεξιό κόμμα».

Προσθέτει δε με νόημα πως πρόκειται για έναν πολιτικό οργανισμό, ο οποίος «έκανε ανέκαθεν σύνθεση με βασικά στοιχεία τη μετριοπάθεια, τη διάθεση για συνεννόηση, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών κι όχι των λίγων, την κοινωνική ευαισθησία και βεβαίως την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος χωρίς κραυγές, χωρίς υπερπατριωτικές κορώνες».

«Οι ακραίες απόψεις διάφορων νιόφερτων στη ΝΔ δεν μπορεί να γίνουν κυρίαρχη ιδεολογία της παράταξης»

Αναφερόμενος στις ακροδεξιές «κορώνες» εκ μέρους κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (προεξάρχοντος του αντιπροέδρου του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη), ο κ. Αντώναρος επαναλαμβάνει κατ’ αρχάς την εκτίμηση πως «η ΝΔ δεν έχει στραφεί οριστικά κι αμετάκλητα στα δεξιά και δεν αφομοιώνει μια αυστηρά δεξιά τακτική, όπως ενδεχομένως επιδιώκουν κάποιοι».

Τονίζει παρ’ όλα αυτά ότι «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν στο εσωτερικό της στοιχεία, τα οποία είναι πιο δεξιά τοποθετημένα μέσα στο πολιτικό φάσμα απ’ ότι άλλα. Αυτό συνέβαινε πάντοτε.

»Άλλοτε με μεγαλύτερη κι άλλοτε με μικρότερη ένταση. Παρ’ όλα αυτά, οι ακραίες — σε περιεχόμενο και σε εκφορά λόγου — απόψεις που εκφράζουν κάποιοι, με πολλά περάσματα από άλλους χώρους, νιόφερτοι δεν μπορούν να γίνουν κυρίαρχη ιδεολογία της παράταξης».

Ειδικότερα σε ό,τι έχει να κάνει με τις πρόσφατες δηλώσεις Δαβάκη ενάντια στους Ρομά, ο κ. Αντώναρος είναι ξεκάθαρος: «Προσωπικά τις βρίσκω απεχθείς».

Επί του συγκεκριμένου ζητήματος μάλιστα επαναφέρει παλαιότερη πρότασή του: «Η ΝΔ πρέπει να αυτοδεσμευτεί, σήμερα όχι αύριο, να βάλει πέντε Ρομά υποψηφίους σε πέντε εκλογικές περιφέρειες. Μια τέτοια κεντρική απόφαση θα δείξει στους λίγους τι σημασία έχει το φιλελεύθερο DNA της παράταξης» σημειώνει εμφατικά.

«Οι εκτιμήσεις πολλών δημοσκόπων δε φαίνονται πολύ πειστικές»

Την ίδια στιγμή, δε δείχνει να πείθεται πως οι τελευταίες προσχωρήσεις κοινοβουλευτικών στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους στη ΝΔ (με πιο πρόσφατη περίπτωση αυτή της Κατερίνας Μάρκου) είναι ικανές να φέρουν την πολυπόθητη διεύρυνση της παράταξης.

«Δεν κερδίζεις το χώρο, δεν κερδίζεις τις ψυχές και την ψήφο των ψηφοφόρων παίρνοντας με το μέρος σου μεσαία ή και χαμηλά στελέχη άλλων πολιτικών σχηματισμών, από τα οποία μάλιστα κάποια είναι γνωστά για τις συστηματικές μεταπηδήσεις τους από τον ένα χώρο στον άλλο» τονίζει ο κ. Αντώναρος και προσθέτει:

«Οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται, κι αυτοί έρχονται σε σένα όταν πεισθούν από τα επιχειρήματα και το πρόγραμμά σου. Κι οι ψηφοφόροι είναι σήμερα πιο ψαγμένοι και πιο καχύποπτοι από ποτέ άλλοτε».

Από την άλλη, δείχνει ιδιαίτερα δύσπιστος απέναντι σε δημοσκοπήσεις που δείχνουν δυσθεώρητα επίπεδα σε ό,τι έχει να κάνει με το προβάδισμα της ΝΔ.

«Πράγματι αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει ένα δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο πρέπει να είναι της τάξεως μεταξύ έξι κι οκτώ μονάδων.

» Όλα τα άλλα τα θεωρώ, ακριβώς λόγω του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που ψηφίζουν κάθε φορά κι άλλο κόμμα, εκτιμήσεις όχι πολύ πειστικές.

»Και μάλιστα όταν προέρχονται από δημοσκόπους που ομολογούν κι οι ίδιοι ότι δεν έχουνε ικανοποιητικό δείγμα, καθώς ένας στους δύο τους κλείνει το τηλέφωνο και δεν τους λέει καν τι θα ψηφίσει» αναφέρει και καταλήγει με ένα εύλογο ερώτημα «Αυτούς ποιος τους σταθμίζει και με τι εργαλεία;».

«Δεν είναι δυνατό κάποιοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis να υπερασπίζονται τον εαυτό τους με τόνους στρατοδικείου»

Για την υπόθεση Novartis ο κ. Αντώναρος δε βιάζεται να βγάλει συμπεράσματα, αν και ως προς το αν υπάρχουν στοιχεία σκανδάλου είναι ξεκάθαρος:

«Σκάνδαλο ασφαλώς και είναι με την έννοια προφανώς ότι στην υπόθεση εμπλέκονται κι άλλα μέλη της κοινωνίας, που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα» τονίζει, προσθέτοντας όμως παράλληλα πως «από τα στοιχεία που γνωρίζω (κι είναι όσα έχουν δημοσιοποιηθεί) δε μου φαίνεται να επαρκούν, ώστε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για κάποιο πολιτικό πρόσωπο από αυτά που διερευνώνται, ώστε να καταδικαστεί από ένα δικαστήριο. Ως προς αυτό ισχύει απολύτως το τεκμήριο της αθωότητας».

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να αφεθεί η Προανακριτική Επιτροπή να κάνει το έργο της με ηρεμία.

«Να μη δηλητηριάζουμε κι άλλο, είτε από δω είτε από εκεί, τις αντιλήψεις που έχουν οι πολίτες για τον πολιτικό σύστημα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι σα να αυτοδηλητηριαζόμαστε» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε εκείνα τα στελέχη της ΝΔ (κι όχι μόνο), τα οποία επιτίθενται με ιδιαίτερη σφοδρότητα εναντίον τόσο δικαστικών λειτουργών αλλά και της κυβέρνησης με αιχμή τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Αποδεχόμαστε πλήρως την αρχή πως ο καθένας έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του με τον τρόπο και το ύφος που ο ίδιος κρίνει πρόσφορο», τονίζει ο κ. Αντώναρος, επισημαίνοντας όμως παράλληλα:

«Τολμώ να επικρίνω τρόπους που αμφισβητούν ότι σε αυτή τη χώρα λειτουργούν η δημοκρατία και οι θεσμοί της. Γιατί λειτουργεί η δημοκρατία. Είτε θέλουν ορισμένοι είτε δε θέλουν».

Απορρίπτει δε σε υψηλούς τόνους τη ρητορεία περί «σκευωρίας», η οποία κατά κόρον χρησιμοποιείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κι ιδιαίτερα από κάποια στελέχη που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

«Δε θεωρώ πως υπάρχει σκευωρία. Όποιος χρησιμοποιεί αυτό τον όρο, έχει δικαίωμα να το κάνει, αλλά εμένα δε με βρίσκει σύμφωνο. Αλίμονο να δεχθούμε ότι “συνασπίσθηκαν” δύο από τούς τρεις πυλώνες του δημοκρατικού πολιτεύματος — η δικαστική και η εκτελεστική εξουσία — για να στείλουν κάποιον στη φυλακή» .

Σπεύδει δε να υπενθυμίσει με νόημα ότι «αυτό που διέκρινε διαχρονικά τη ΝΔ ήταν ο πολιτικός της πολιτισμός. Τους αντιπάλους τους αντιμετωπίζουμε με πολιτικά επιχειρήματα, δεν τους αντιμετωπίζουμε ούτε με ύβρεις, ούτε με τόνους έκτακτου στρατοδικείου, ούτε με εκφράσεις που ανοίγουν διχαστικές πληγές στον κορμό του έθνους, πληγές που έχουν γιάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια — πάλι χάρη σε ιστορικές πρωτοβουλίες της ΝΔ και ιδίως του Κωνσταντίνου Καραμανλή».

«Αξίζουν συγχαρητήρια η κυβέρνηση Τσίπρα, αν καταφέρει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, εκτός των άλλων, κι η τοποθέτηση του κ. Αντώναρου σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, με δεδομένο ότι ήταν η κυβέρνηση Καραμανλή που είχε πρώτη αποπειραθεί να δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα.

«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως κάθε κυβέρνηση, από τότε που θεσπίστηκε η ελεύθερη τηλεόραση κι η ελεύθερη ραδιοφωνία, έπρεπε να έχει ως μέλημά της τη ρύθμιση αυτού του άναρχου τοπίου. Αν το καταφέρει αυτή η κυβέρνηση, μπράβο της. Περιμένω όμως να δω τη συνολική έκβαση του εγχειρήματος» ανέφερε ο κ. Αντώναρος.

Σχετικά άρθρα