Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κλιμακώνει τις πιέσεις το Μαξίμου: Οι κινήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Κλιμακώνει τις πιέσεις το Μαξίμου: Οι κινήσεις για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άγγελος Μητρετώδης, Αλέξης Τσίπρας, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Δημήτρης Κουκλατζής, Ελληνικός Στρατός, Μέγαρο Μαξίμου, Νίκος Κοτζιάς, Πάνος Καμμένος, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών,

Να κρατήσει χαμηλά και σε επίπεδο διπλωματικών διαύλων το ζήτημα της έκδοσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επιδιώκει η Αθήνα, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει πως τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θα σηκώσουν τα τηλέφωνα για επικοινωνία με τους Τούρκους ομολόγους τους το προσεχές διάστημα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις της γείτονος, μετά και τη χθεσινή απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων υπεράσπισης των δύο αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή τόσο στον Νίκο Κοτζιά όσο και στον Πάνο Καμμένο για τη πλήρη κινητοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων που έχει η Ελλάδα.

«Κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μέσα πίεσης», διεμήνυσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος ενημερώνει τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ για το συμβάν.

Ο κ. Καμμένος “έβαλε στο παιχνίδι” και τη διεθνή διάσταση της τουρκικής πρωτοβουλίας μέσα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τονίζοντας με μία μετρημένη δήλωση πως τέτοια περιστατικά πρέπει να λύνονται με την ειρηνική οδό και πως η σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου πως «οι στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή όπου έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών».

Αν και η απουσία κατηγορίας για κατασκοπεία λειτουργεί εν μέρει καθησυχαστικά για την Ηρώδου Αττικού, ο κόκκινος συναγερμός παραμένει, δεδομένου ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει η Άγκυρα να επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την προφυλάκιση ως διαπραγματευτικό χαρτί για αλλότριους ακοπούς και παρά το γεγονός ότι και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο… ανταλλαγής με τους 8 πραξικοπηματίες.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «θα ήταν ακραία η εκδοχή να κατηγορηθούν οι Έλληνες αξιωματικοί για κατασκοπεία, δεδομένου άλλωστε ότι δεν έχει προκύψει κάτι τέτοιο» και εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία να αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να μην κλιμακώσει την κατάσταση».

«Η κατηγορία για κατασκοπεία, αν προκύψει, θα είναι μια ακραία εκδοχή. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει το ζήτημα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα πραγματικά γεγονότα και δεν θα κλιμακώσει την κατάσταση.

»Μέχρι στιγμής, δεν έχει τεθεί τέτοια κατηγορία. Αν προστεθεί στο κατηγορητήριο θα πρόκειται για μια ακραία προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια», υπογράμμισε, ενώ δεν απέκλεισε εφόσον η Τουρκία επιλέξει την οδό της κλιμάκωσης ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πάρει το θέμα πάνω του σε επικοινωνία είτε με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ είτε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευελπιστούμε να μην έχουμε ένα διπλωματικό θρίλερ επ’ αόριστον. Εμείς ό,τι μπορούμε να κάνουμε, το κάνουμε», τόνισε και όπως είπε, σε επίπεδο ηγετών, «αν χρειαστεί, ο πρωθυπουργός θα τηλεφωνήσει στον Ερντογάν».

Με αυτά τα δεδομένα ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς του σε άτυπο συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, χωρίς αναπληρωτές και υφυπουργούς, παρουσία και του Νίκου Κοτζιά.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ενημέρωση θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος στις 16.00 θα ενημερώσει και τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Επιπλέον, στο Μαξίμου αυτή την ώρα βρίσκονται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, η υπουργός Εργασίας, Έφτη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώτης Κουβέλης κ.ά.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίον στο κυρίως μενού βρέθηκε η τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πολιτικοί υζήτησαν για τον συντονισμό Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα (ΕΕ – ΗΠΑ – MED7 – Τριμερείς συνεργασίες).

Επιπλέον, συζήτησαν για τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα