Το πόρισμα της εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ και περατώνεται το επόμενο διάστημα θα συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη Novartis, καθώς το πρώτο ήταν μία από τις βασικές δομές που έπαιζε το ρόλο πλυντηρίου χρήματος της δεύτερης, είπε ο Σπύρος Λάππας, μέλος και των δύο επιτροπών, στο “Κόκκινο” και τον Στάθη Σχινά.
Η Novartis χορηγούσε και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ με το δικαίωμα να δίνει απευθείας ποσά ως 20.000 μοίραζε, όπως ανέφερε.
Ο κ. Λάππας είπε ότι και οι δύο επιτροπές ( για τη Novartis και για τα σκάνδαλα στην Υγεία) «θα δουλεύουν παράλληλα, η δεύτερη «πρέπει να ετοιμάσει το πόρισμα για το Ερρίκος Ντυνάν. Και εκεί ερευνούμε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων».
«Για το ΚΕΕΛΠΝΟ ακούσαμε απίστευτα πράγματα, διερευνήσαμε καταπληκτικές ειδήσεις και γεγονότα. Τώρα, ενώ διερευνούμε ταυτόχρονα στην Εξεταστική και το ΚΕΕΛΠΝΟ και περατώνεται η έρευνά του, τι μαθαίνουμε από την δικογραφία της Novartis; To ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν μία από τα βασικές δομές που έπαιζε το ρόλο πλυντηρίου χρήματος της Novartis», τονισε ο κ. Λάππας.
«Μέσα στη δικογραφία της Novartis μαθαίνουμε αυτά που λέγαμε εμείς και αντιδρούσαν τα άλλα πολιτικά κόμματα. Επιβεβαιώνονται πλήρως» τα όσα ακούγονταν για χορηγίες της Novartis στο ΚΕΕΛΠΝΟ που στη συνέχεια τα μοίραζε σε ΜΜΕ, δημοσιογράφους και άλλους, ακόμη και σε «site που άνοιγαν το πρωί και έκλειναν το βράδυ παίρνοντας 70.000 ευρώ ή 80.000 ευρώ … επειδή ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε το δικαίωμα να δίνει ποσά κάτω των 20.000 ευρώ χωρίς κανένα διαγωνισμό, απευθείας, έκαναν διασπορά των ποσών σε εκατοντάδες μικρά ποσά και ικανοποιούσαν τους πάντες, «ημέτερους», κουμπάρους, πεθερούς, γιους, εγγονούς».
Όπως είπε, «το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και θα συσχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την Novartis».
Νωρίτερα ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρώτες υποχρεώσεις της νέας, προανακριτικής, επιτροπής για την Novartis, που θα είναι «συγκρότηση σε σώμα, εκλογή προεδρείου και προγραμματισμός των εργασιών της νέας επιτροπής στο άμεσο μέλλον, τι θα διερευνήσει τις επόμενες ημέρες, είναι μία ζωντανή διαδικασία. Έχουμε αρμοδιότητες εισαγγελέα που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση».
«Τα αδικήματα που η Ολομέλεια της Βουλής μας μεταβίβασε την αρμοδιότητα για να διερευνήσουμε. Είναι αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων; Είναι αδικήματα που έχουν παραγραφεί; Είναι απαράγραπτα όπως το «ξέπλυμα», γιατί η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα δεν ανάγεται στα καθήκοντα των υπουργών και άρα δεν παραγράφεται; Είναι τεράστια ζητήματα», σημείωσε ο κ. Λάππας.
Υπογράμμισε ότι «το μείζον ζήτημα, όχι μόνο δικαστικό ή νομικό, αλλά και πολιτικό, είναι η δωροδοκία-δωροληψία. Μπορεί ποτέ να ανάγεται στα καθήκοντα ενός υπουργού; Όταν το ακούει αυτό ένας πολίτης, τι λέει;
»Όταν ορκίζεται ένας υπουργός στο Σύνταγμα, λέει ότι «μέσα στα καθήκοντά μου είναι και η δωροδοκία-δωροληψία, άρα δεν έχω ευθύνη»; Είναι πράγματα τρελά, κόντρα στην κοινή λογική. Όλα αυτά πρέπει να τα διερευνήσουμε, αρχίζει ένας τεράστιος αγώνας».