Πλέον σχεδιάζουμε το «μετά», σχεδιάζουμε το αύριο, ήδη από σήμερα», δηλώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Νίκος Παππάς, με την προσθήκη, «μετά τον Αύγουστο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, οι μάχες, στις οποίες θα εκκινούμε από πλεονεκτικότερη θέση, θα κερδίζονται», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, στον ιστότοπο «Eυρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ».
Ερωτηθείς για τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης στη μετα-μνημονιακή εποχή, ο κ. Παππάς δηλώνει: «Οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς τελειώνουν τον Αύγουστο του 2018.
Όπως τελείωσαν -ας μην ξεχνάμε- τον Γενάρη του 2015 οι επιδρομές αλαζόνων τεχνοκρατών στα υπουργικά γραφεία. Μετά τον Αύγουστο θα υπάρχουν μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι στόχοι θα επιτυγχάνονται, οι μάχες, στις οποίες θα εκκινούμε από πλεονεκτικότερη θέση, θα κερδίζονται.
» Όπως επί ΣΥΡΙΖΑ κερδίζονται και εντός του πλαισίου του τρίτου προγράμματος. Για πρώτη φορά ολοκληρώνεται πρόγραμμα χωρίς νέα μέτρα, τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και η οικονομία ανακάμπτει, όπως φαίνεται από συγκεκριμένα στοιχεία: ανάπτυξη 2%, μείωση της ανεργίας κατά 6%, δημιουργία 320.000 νέων θέσεων εργασίας, νέα αύξηση στις εξαγωγές κ.ά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «τα τακτοποιημένα δημοσιονομικά, η αναπτυξιακή δυναμική, και η ευρωπαϊκή «ομπρέλα» που διεκδικήσαμε και πετύχαμε για το χρέος, δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης, και ρίχνουν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως κάποιοι θέλουν να υπονομεύσουν αυτήν την ομαλή πορεία.
Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα μεταφερθούμε αυτομάτως στη Γη της Επαγγελίας», διευκρινίζει ο υπουργός, «αλλά θα μπορούμε να βαδίσουμε με μεγαλύτερη ελευθερία στο δικό μας δρόμο και να συμβάλλουμε ακόμα περισσότερο στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.
Η έξοδος από τα Μνημόνια θα προσφέρει μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης πολιτικής. Οι δε παροχές που αφορούν στην ενίσχυση της Παιδείας, την αναβάθμιση της Υγείας με πρόσβαση σε όλους (…) γίνονται ήδη και εντός προγράμματος».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «την ίδια στιγμή, οικοδομούμε ένα νέο κράτος, απαλλαγμένο από τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος. Ακόμα και πριν τελειώσει το πρόγραμμα προχωρούμε σε τομές που φέρουν την υπογραφή της Αριστεράς, κάτι που κάναμε και κατά τη διάρκεια του τρέχοντος προγράμματος. Πλέον σχεδιάζουμε το «μετά», σχεδιάζουμε το αύριο, ήδη από σήμερα. Το ζητά ο τόπος, οι άνθρωποί του.
Τα περιφερειακά συνέδρια που έχουν γίνει ως τώρα και αυτά που ακολουθούν, δεν είναι μέρος ενός σόου», λέει για τα εν λόγω συνέδρια, εξηγώντας ότι, «οι προτάσεις που κατατίθενται από τους κατά τόπους φορείς, τους ανθρώπους που ζουν τις ανάγκες και τις ελπίδες κάθε περιοχής, αποτελούν ψηφίδες στο σχέδιο της επόμενης μέρας. Στη συγκρότηση του νέου σχεδίου, περιλαμβάνεται η φωνή κάθε πολίτη. Και αυτό το σχέδιο αφορά κάθε πολίτη.
Για εμάς δεν περισσεύει κανείς. Και το δικό μας σχέδιο αλλεπάλληλων ρήξεων και μεταρρυθμίσεων θα είναι αυτό που θεμελιώσει μια νέα εποχή για την Ελλάδα».
“Ούτε μία συγνώμη από την αντιπολίτευση”
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός καλείται να πάρει θέση για το σκάνδαλο Novartis και λέει, «σε όλο τον κόσμο η υπόθεση της Novartis είναι σκάνδαλο, η εταιρεία άλλωστε έχει δεχθεί την ευθύνη της σε χώρες όπως η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία.
Στην Ελλάδα όμως η αντιπολίτευση «βλέπει» σκευωρία και μια συνωμοσία Τσίπρα-FBI.
Το «πάρτι» στην Υγεία και στο φάρμακο είναι αδιαμφισβήτητο, το ίδιο και η συμβολή του στην υπερχρέωση και την χρεοκοπία της χώρας, όσο κι αν η αντιπολίτευση αρνείται να το αναγνωρίσει σε μία πρωτοφανή προσπάθεια στρουθοκαμηλισμού.
Θα περίμενε κανείς», σημειώνει, «πως οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο για 40 χρόνια θα είχαν τουλάχιστον το σθένος να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. Σε μία μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή δεν ακούστηκε ούτε μία συγγνώμη για το ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξωθήθηκαν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πολυτέλεια να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο, ότι δεν υπάρχουν ευθύνες.
Αν δεν πράτταμε τα δέοντα σχετικά με την υπόθεση Novartis θα αιωρούνταν μια ισχυρή υπόνοια υπόγειας συναλλαγής. Την υπόσχεση για διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη που δώσαμε στον ελληνικό λαό δεν μπορούμε να την πάρουμε πίσω, δεν θα αφήσουμε καμία σκιά», διαβεβαιώνει ο Ν. Παππάς και διαμηνύει:
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας έρευνας, δεν προτρέχουμε μεν, δεν κρυβόμαστε δε. Αφήνουμε τους θεσμούς να λειτουργήσουν, την προανακριτική να επιτελέσει το έργο της ώστε οι ευθύνες, πολιτικές ή ποινικές, να αποδοθούν».
«Καλούμε τη σοσιαλδημοκρατία σε μία μεγάλη συμμαχία με την αριστερά, τους πράσινους»
Καθώς όμως ο ιστότοπος απευθύνεται στους πολίτες που ενδιαφέρονται για την προοδευτική συμμαχία, ο Έλληνας υπουργός αναφέρει στο θέμα αυτό: «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να επαναφέρουν την κοινωνική Ευρώπη στο προσκήνιο. Πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει πως έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος.
Και εδώ μπαίνουν και οι ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας, που απομακρύνθηκε από την αριστερά και ως εκ τούτου βυθίστηκε στη μεγαλύτερη κρίση από τη γέννησή της και μετά. Τις περασμένες δεκαετίες η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη «σύρθηκε» στο άρμα της δεξιάς και του συντηρητισμού σε μια νεοφιλελεύθερη συναίνεση που αποτυπώθηκε στις εφαρμοζόμενες ανά χώρα πολιτικές.
Δεν σηκώνουμε το δάχτυλο στην σοσιαλδημοκρατία, την καλούμε όμως σε μία μεγάλη συμμαχία με την αριστερά, τους πράσινους και άλλες προοδευτικές κινήσεις.
Σε μια συμμαχία προωθητική, σε μια συμμαχία που θα παλέψει για το ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας, για έναν αυξημένο κοινοτικό προϋπολογισμό ή για έναν κοινό ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων.
Σε μια συμμαχία που θα ενδυναμώσει το Ευρωκοινοβούλιο, που θα ορθώνει το ανάστημά της και δεν θα αφήνει τα κράτη-μέλη μόνα, βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις κάποιων χωρίς ευρωπαϊκές λύσεις για το ζήτημα του χρέους».
Και ο κ. Παππάς καταλήγει επ’ αυτού: «Η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει μόνο με προοδευτικές συμμαχίες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και τον καιροσκοπισμό των αγορών.
Οι κοινωνίες προχωρούν, το ερώτημα είναι κατά πόσο η σοσιαλδημοκρατία θα παραμείνει σύμμαχος της συντηρητικής δεξιάς ή θα συμβάλλει στην προσπάθεια. Η αριστερά είναι έτοιμη. Η σοσιαλδημοκρατία είναι;», είναι το χαρακτηριστικό ερώτημα που απευθύνει.
“Θα μπουν κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο”
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός μιλά και για τα θέματα του Υπουργείου του: «Ένα συνονθύλευμα συμφερόντων, αγωνίστηκε σκληρά -απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως απέναντι στη νομιμότητα- ώστε να συνεχιστεί μια «αεροπειρατεία» τριάντα ετών με κατάληψη των συχνοτήτων.
Σε πείσμα όλων αυτών, η χώρα μας εισέρχεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του καθεστώτος ανομίας που εσκεμμένα συντήρησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επί 30 ολόκληρα χρόνια για να εξυπηρετούν και να εξυπηρετούνται.
Ήταν προεκλογική μας δέσμευση να μπει ένα τέλος στην άνευ τιμήματος εκμετάλλευση του φάσματος, ενός περιουσιακού στοιχείου του ελληνικού λαού.
Και την κάνουμε πράξη, με την πολύτιμη συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η επιβολή της νομιμότητας στον χώρο των ΜΜΕ, αποδείχθηκε δύσκολη ως διαδικασία, η πολιτική μας βούληση όμως είναι ισχυρότερη.
Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια η χώρα να λειτουργεί ως «μπανανία», θα μπουν επιτέλους κανόνες στο τηλεοπτικό τοπίο, κανόνες στην πολιτική ζωή του τόπου, κανόνες στην ποιότητα του τηλεοπτικού προγράμματος, κανόνες στις εργασιακές σχέσεις».
Σειρά δράσεων για τα fake news
Παραλλήλως, ο κ. Παππάς δίνει μια διεξοδική απάντηση για τα fake news: «Τους επόμενους μήνες ετοιμάζεται δημόσια διαβούλευση για το θέμα, ενώ συζητείται και το κατά πόσο χρειάζεται συμπαγής νόμος για τη διάδοση των fake news. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει στη συγκρότηση του μητρώου για τα online media».
Και με έμφαση προσθέτει, «για πρώτη φορά επιχειρείται με τρόπο διαφανή και συγκροτημένο η λογοδοσία, καθώς αποκλείονται από την κρατική διαφήμιση, η οποία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής πίτας, ύποπτες ή θολού ιδιοκτησιακού καθεστώτος ιστοσελίδες. Ήδη έχουν εγγραφεί στο emedia.media.gov.gr, περισσότερες από χίλιες ιστοσελίδες.
Είμαστε ήδη σε συνεννόηση με την Google και την Facebook και η χώρα μας θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιταλία, όπου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με φορείς μια μεγάλου εύρους καμπάνια ευαισθητοποίησης του κοινού για τον εντοπισμό και τον έλεγχο της εξάπλωσης των ψευδών ειδήσεων. Ακόμη, έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα εργασίας με το Υπουργό Δικαιοσύνης και εξετάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα έχει ως στόχο να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα που απορρέει από το μίσος και την αξιόποινη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαστε σε θέση και σε ετοιμότητα όχι απλά να εφαρμόσουμε μια ευρωπαϊκή οδηγία, αλλά να την συνδιαμορφώσουμε με βάση το υλικό που έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα.
Την ώρα που», συνεχίζει, «σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδύονται σελίδες που ελέγχουν την ακρίβεια των γεγονότων, είναι σαφές ότι στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά στο κομμάτι αυτό και οι ήδη υπάρχουσες σελίδες δεν επαρκούν.
Και πώς να είναι επαρκείς, όταν στελέχη της αντιπολίτευσης αναπαράγουν –σκοπίμως ή άθελα τους– fake news;
Ενδεικτικά, ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ έχει επικαλεστεί ακόμη και είδηση από χιουμοριστική ιστοσελίδα που ήθελε τον τότε Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να καταργεί τα φωνήεντα», επικαλέστηκε ως παράδειγμα ο κ. Παππάς.
Εξάλλου, «τα fake news δεν αναπαράγονται μόνο από πολιτικούς, αλλά και από κανάλια. Δελτίο ειδήσεων καναλιού πανεθνικής εμβέλειας παρουσίασε γράφημα που είχε αναποδογυρίσει τον χρόνο για να μοιάζει πως επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έχει αυξηθεί η ύφεση ενώ η αλήθεια είναι πως υπήρχε ανάπτυξη.
Έδειξα αυτό το ανάποδο γράφημα στο Global Progress Forum στον Καναδά όπου συμμετείχα σε ένα πάνελ με θέμα «Δημοκρατία για την Ψηφιακή Εποχή», μαζί με την Arianna Huffington, ιδρυτή του Huffington Post, τον Reid Hoffman, συνιδρυτή του Linkedin και τον Steve Huffman, διευθύνοντα σύμβουλο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, Reddit, και απόρησαν πραγματικά με την «εφευρετικότητα» του καναλιού».
Και, εν συνεχεία, «το μητρώο online media λοιπόν, είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της λογοδοσίας και της διαφάνειας. Όχι γιατί θέλουμε να ελέγξουμε τη δημοσιογραφία ή το περιεχόμενο. Θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε μία δημοσιογραφία που δεν εξυπηρετεί συμφέροντα αλλά ασκεί λειτούργημα ως δημοκρατικός μοχλός ελέγχου των εξουσιών.
Στόχος μας τώρα πια μετά την επιτυχία του είναι να ενθαρρύνουμε, και το τονίζω να ενθαρρύνουμε, τους εκδότες του διαδικτύου, να ελέγχουν οι ίδιοι το περιεχόμενο και να εισηγούνται τυχόν παραβιάσεις.
Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι δηλαδή, στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών, όπως η γαλλική πλατφόρμα CrossCheck, να εντοπίζουν φαινόμενα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να ειδοποιούν τους πολίτες και την πολιτεία.
Συζητάμε ακόμη», αποκάλυψε, «ένα ενοποιημένο portal πέρα από το δωρεάν λογισμικό που παρέχουμε ήδη στους εγγεγραμμένους στο μητρώο για την αντιμετώπιση της αντιγραφής περιεχομένου άνευ αδείας, το οποίο θα συμβάλλει στη διασταύρωση των γεγονότων.
Στην εποχή της μετά-αλήθειας, η δημοσιογραφία γίνεται πολύτιμη. Και είναι χρέος όλων μας να τη στηρίξουμε ώστε να μπορεί να επιτελεί τον κοινωνικό της ρόλο. Και αυτό πράττουμε συντονισμένα».