Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας σε Τουρκία: «Υπάρχουν και όρια» – σε Σκόπια: «Το μέλλον σας δεν περνά από την Άγκυρα αλλά από την Αθήνα»

Τσίπρας σε Τουρκία: «Υπάρχουν και όρια» – σε Σκόπια: «Το μέλλον σας δεν περνά από την Άγκυρα αλλά από την Αθήνα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αλέξης Τσίπρας, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Βαλκάνια, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κύπρος, Ντόναλντ Τουσκ, Σκόπια, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Αυστηρός με την Τουρκία αλλά και τα Σκόπια ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή το βράδυ μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την προκλητικότητά της σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο.

Είπε επίσης ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι «κόκκινη γραμμή» και σημείωσε πως Κύπρος και Ελλάδα έλαβαν ουσιαστική στήριξη από την Ε.Ε.

Ανέφερε επιπλέον ότι το μήνυμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προς την Τουρκία ήταν ισχυρό και ουσιαστικό.

«Όλοι μαζί θα δούμε πώς οι γείτονες θα πάρουν το μήνυμα και πως θα λειτουργήσουν», συμπλήρωσε.

Τσίπρας και Αναστασιάδης έθεσαν στους Ευρωπαίους Εταίρους το θέμα των προκλητικών τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος».

Τόνισε ότι ως ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και πως ο πρόεδρος Τουσκ προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

«Το επόμενο διάστημα η Άγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σημείωσε ότι εμείς «θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Τελεσίγραφο στα Σκόπια

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιδιώκουμε μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων» και επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθεση ονομασία erga omnes.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια, δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι’ αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι όμως για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως «ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί.

»Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας», ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβανόφ στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει να καταλάβουν οι γείτονες μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα». «Πρέπει να χτίσουν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σχετικά άρθρα