Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλ. Τσίπρας: “Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό”

Αλ. Τσίπρας: “Το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Γιάνης Βαρουφάκης, Σταύρος Θεοδωράκης, ΣΥΡΙΖΑ,

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βγουν από τη μέγγενη της υπερφορολόγησης τα μεσαία στρώματα. Και να αυξηθεί, παράλληλα, η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και της μεγάλης περιουσίας τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου των Γιάνη Βαρουφάκη, Στιούαρτ Χόλαντ και Τζέιμς Γκαλμπρέιθ για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση και την ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι χρειάζεται ένα Νew Deal για την Ελλάδα, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «θέλουμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Όχι, όμως, για να ανοίξουμε δήθεν τα κλειστά επαγγέλματα, αλλά για να ανοίξουμε τις αγορές από τα καρτέλ της διαπλοκής. Με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία και μια πραγματικά ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, πλήρως λειτουργική και θεσμικά ενισχυμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού».

«Ωστόσο, δεν θεωρώ ασήμαντο το να μετατοπιστεί η κυρίαρχη πολιτική και οικονομική ελίτ της Ευρώπης – που σήμερα βρίσκεται υπό Γερμανική ηγεμονία – από τη βασική νεοφιλελεύθερη θεωρία της αυτορρύθμισης των αγορών και της οικονομίας. Δε θεωρώ ασήμαντο το να απαντηθεί με σχέδιο απλό, ρεαλιστικό, βιώσιμο και συγκροτημένο, το στρατηγικό δίλημμα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ως συνέπεια της γενικευμένης, νεοφιλελεύθερης λιτότητας: Αποπληθωρισμός ή βιώσιμη ανάπτυξη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μια προφανής, αλλά όχι και τόσο αυτονόητη για όλους στη χώρα αφετηρία, ότι το πρόβλημα του χρέους είναι πανευρωπαϊκό και όχι ελληνικό πρόβλημα.Και επομένως σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Και ότι η λύση δε μπορεί παρά να είναι στη κατεύθυνση της αμοιβαιοποίησης του χρέους, στη κατεύθυνση της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους. Με δύο λόγια: θεωρούμε τη διαγραφή αναγκαία, γιατί είναι προϋπόθεση για την ανάκαμψη.

Ωστόσο ενώ τη θεωρούμε αναγκαία δε τη θεωρούμε ταυτόχρονα και από μόνη της ικανή.Εντάσσουμε την οριστική και βιώσιμη υπέρβαση της υπερχρέωσης της χώρας στο τρίπτυχο: ανασυγκρότηση-αναδιανομή-ανάπτυξη» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ «το ζήτημα είναι να είμαστε ριζοσπαστικοί, συγκρουσιακοί και στα λόγια και στη πράξη. Και αυτό απαιτεί στρατηγικό σχέδιο, επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων.«Μια νέα Ευρώπη απαιτεί και μια νέα Αριστερά. Μια Αριστερά η οποία δρα ως δύναμη μετασχηματισμού της Ευρώπης, αλλά και του ίδιου του εαυτού της» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου Αντρίκος.

Σχετικά άρθρα