Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βίτσας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σαφείς εντολές για την περιφρούρηση των συνόρων μας

Βίτσας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σαφείς εντολές για την περιφρούρηση των συνόρων μας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημήτρης Βίτσας, Ίμια, Λιμενικό Σώμα, Νησιά Αιγαίου, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

«Oταν στο Υπουργείο Εθνικής Ύμυνας λέμε ότι επαγρυπνούμε, εννοούμε πολύ περισσότερο ότι επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, παίρνουμε όλες τις κατάλληλες πρωτοβουλίες και να είναι σίγουροι όλοι ότι αυτοί, οι οποίοι έχουν σχέση με την κατάσταση και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Ναυτιλίας και στο Εθνικής Άμυνας είναι στη θέση τους και με σαφείς εντολές» διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αναφερόμενος στο γεγονός του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων.

Παρατήρησε δε: «Και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκεί που πρέπει να είναι και κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και ο ελληνικός λαός μπορεί με ασφάλεια να αφιερωθεί στα ειρηνικά του έργα και το πρώτο και το βασικό μας έργο είναι να φύγει η Ελλάδα από τη μνημονιακή εποπτεία».

“Εκτονώνει την εσωτερική κατάσταση”

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο συμβάν της Δευτέρας, ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε: «Το γεγονός ότι θα μπορούσε να συμβεί κάποιου τέτοιου είδους περιστατικό ήταν μέσα στα σενάρια που επεξεργαζόμαστε, κάτω από τη λογική της πιθανότητας οι επιχειρήσεις που κάνει η Τουρκία στο Εφρίν, να μην πηγαίνουν καλά και να προσπαθεί να εκτονώσει την εσωτερική κατάσταση και τις δυσκολίες που έχει στην εξωτερική της πολιτική, με λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να προσανατολίσουν σε άλλη κατεύθυνση.

Με αυτή την έννοια και οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό έχουν σαφείς εντολές και για την περιφρούρηση των συνόρων μας, αλλά και για την επιτήρηση της κατάστασης με ψυχραιμία και νηφαλιότητα».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «ανιστόρητη, απαράδεκτη και εκτός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων» την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το συμβάν, γνωστοποιώντας: «Και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε, μεταφέροντας όλη τη δική μας επιχειρηματολογία, την οποία τη μεταφέρουμε με αποδείξεις σε σχέση με τις παραβιάσεις, σε όλα τα διεθνή fora».

Σχολίασε δε ότι «η Τουρκία αντιδρά σήμερα, και στο εσωτερικό της, λόγω εθνικισμών, και στην εξωτερική πολιτική με μια νευρικότητα και με μια ανιστόρητη και απαράδεκτη -σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις- συμπεριφορά».

Εξάλλου, απέδωσε τις αντιφάσεις ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στο γεγονός ότι «πολύ πυκνά πια οι Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρονται στους Οθωμανούς…».

«Οι σημερινοί Τούρκοι προέρχονται από τους Οθωμανούς, αλλά πρέπει να θυμηθούν ότι από τις αρχές του 20ου αι. Οθωμανική Αυτοκρατορία δεν υπάρχει και ο Κεμάλ έστησε ένα κράτος της νέας Τουρκίας με βάση τη συνθήκη της Λοζάνης. Αυτό δείχνει όμως, τι έχουν μερικοί στο μυαλό τους και αυτό δεν είναι καλο» παρατήρησε.

«Ό,τι κατέχουμε σαν Ελλάδα, δηλαδή τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και η γη και τα νησιά και οι βραχονησίδες έχουν κατακτηθεί με αγώνες του ελληνικού λαού και ήρθαν οι συμβάσεις να το επικυρώσουν. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και άρα δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση, δεν υπάρχει καμία “γκρίζα ζώνη” και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται πλήρως» είπε.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, ο αν. υπουργός περιορίσθηκε να επαναλάβει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την προσήλωση και τον προσανατολισμό της ελληνικής κυβέρνησης».

Τέλος, επισήμανε: «Είναι ανάγκη να σταθούμε εμπόδιο στις εθνικιστικές και πολεμοκάπηλες κραυγές που αλλού βγαίνουν από το θυμικό και αλλού δεν ξέρω από πού βγαίνουν».

Αναφερόμενος στην ανακοινωση της ΝΔ, σχολίασε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση «ακόμα και σε ένα εθνικό θέμα τοποθετείται με τέτοιο τρόπο, ακροδεξιό και με μια έννοια επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα. Και βεβαίως δεν λέει ποτέ τι πρέπει να γίνει».

Σχετικά άρθρα