Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για τη σύσταση ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Νovartis, την οποία υπογράφουν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η Προανακριτική θα ερευνήσει για τυχόν αδικήματα δωροδοκίας δωροληψίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά δύο πρώην πρωθυπουργών και 8 πρώην υπουργών στην υπόθεση Νovartis.
Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης για Προανακριτική να διεξαχθεί την μεθεπόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο έμεινε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια μέρα νωρίτερα (Τρίτη 20/2) σε περίπτωση που τα 10 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα θέλουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από το βήμα του Κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που αναπτύσσεται σε 10 σελίδες, προτείνεται η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου και των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Σύμφωνα με την πρόταση «από το χρόνο τέλεσης των εγκλημάτων σε συνδυασμό με την παρέλευση της τασσόμενης αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86 παρ. 3Σ προκύπτει ότι: Έχουν παρέλθει και εμπίπτουν στην αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 παρ 3Σ τα εγκλήματα απιστίας, που ενδεχομένως διαπράχθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων, των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Ανδρέα Λοβέρδο, ‘Αδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη και έχουν τελεστεί από το 2006 το νωρίτερο έως τον Ιανουάριο 2016 το αργότερο».
Επίσης, σχετικά με την αναφορά των τριών βουλευτών της ΔΗΣΥ, Ανδρέα Λοβέρδου, Εύης Χριστοφιλοπούλου και Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίοι αιτούνταν να εξεταστούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίου τιμών φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015, στην πρόταση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων αναφέρεται ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα της απιστίας, αλλά και ότι η τιμολόγηση φαρμάκων έγινε με καθυστέρηση λόγω του ότι ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Ειδικότερα σημειώνεται: «Για το ζήτημα της μη έκδοσης δελτίων τιμών στο πρώτο εξάμηνο του 2015, οι παράμετροι της τιμολόγησης των φαρμάκων αποτελούσαν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Ως εκ τούτου, η διαμόρφωση του δελτίου τιμών δεν μπορούσε να γίνει αυτοτελώς και αυτοδυνάμως από την ελληνική πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε ολιγόμηνη καθυστέρηση. Αυτό εξηγεί την ουσία της καθυστέρησης, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ποινική ευθύνη ενδεχομένως εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων έχει αποσβεστεί».
Σύμφωνα με την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή κατά των δύο πρώην πρωθυπουργών και των 8 πρώην υπουργών που άσκησαν τα καθήκοντα τους κατά την περίοδο 2012 μέχρι αρχές 2015 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Μεγάλο αριθμό εγγράφων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά έγγραφα του Υπουργείου Υγείας, έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης ΔΑΔ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με συνημμένα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδα.
– Έκθεση (Ιανουάριος 2013) Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
– Ερωτήσεις βουλευτών και δημοσιεύματα εφημερίδων.
– Έγγραφα του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) προς ελληνικές αρχές προς χρήση μόνο σε σχέση με ειδικά αναφερόμενα πρόσωπα.
– Ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στο πλαίσιο δικαστικών και διοικητικών ερευνών, μεταξύ των οποίων και προστατευόμενων κατά το Ν. 2928/2001 μαρτύρων.
– Αλληλογραφία μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών αρχών σχετική με το Αίτημα Αμοιβαίας Δικαστικής Συνδρομής σε Ποινικές Υποθέσεις.