Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς Σαμαράς – Γεωργιάδης “έσυραν” τον Μητσοτάκη στο βούρκο της Novartis

Πώς Σαμαράς – Γεωργιάδης “έσυραν” τον Μητσοτάκη στο βούρκο της Novartis
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Σαμαράς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Σκάνδαλο Novartis,

Δύο ημέρες κατάφερε να μείνει αποστασιοποιημένος από το σκάνδαλο Novartis και την εμπλοκή των γαλάζιων στελεχών ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με τη χθεσινή του δήλωση διέβη το Ρουβίκωνα της Novartis, παρέχοντας εκ των προτέρων πλήρη κάλυψη στους Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη.

Μετά από 48 ώρες σιωπής ο κ. Μητσοτάκης με μία μακροσκελή δήλωσή του αφιέρωσε μόλις μισή γραμμή για να ζητήσει να έρθουν “όλα στο φως” και όλη την υπόλοιπη δήλωση για να υιοθετήσει τη γραμμή των εμπλεκομένων με αιχμή τη στοχοποίηση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη για πολλούς ήταν αναμενόμενη, καθώς θεωρούνταν νομοτελειακά αδύνατο να “αδειάσει” τους Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη που έχουν πάρει τα ηνία του κόμματος, όπως φάνηκε και από την κυβίστηση στο Σκοπιανό με την υιοθέτηση της γραμμής για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία – και να αποφύγει την τοξικότητα της συγκεκριμένης όζουσας υπόθεσης, η οποία πλέον έρχεται να προστεθεί στη σωρεία αντίστοιχων που βαραίνουν την πολιτική προμετωπίδα του αρχηγού της ΝΔ (Κήρυκας Χανίων, Siemens, offshore συζύγου του κλπ).

Ωστόσο ενδεικτικό της παγωμάρας που επικρατεί στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης είναι το γεγονός ότι πέραν των άμεσα εμπλεκόμενων, οι οποίοι – προεξάρχοντος του Άδωνι Γεωργιάδη που έχει δώσει περί της 30 συνεντεύξεις σε δύο ημέρες – σηκώνουν το βάρος της υπερασπιστικής γραμμής τους, πολλά στελέχη και βουλευτές της ΝΔ έχουν ακυρώσει προγραμματισμένες συνεντεύξεις τους προκειμένου να μην “λερωθούν” από το σκάνδαλο Novartis.

Η αμηχανία αυτή μάλιστα φαίνεται πως εντείνεται από την πρωτοφανή – στα όρια του εμφυλιοπολεμικού – κλιμάκωση των ντεσιμπέλ και την άκρως επιθετική στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη προβληματίζει ορισμένους βουλευτές, που όπως λένε «έχουν απασφαλίσει».

Πληροφορίες του TRIBUNE κάνουν λόγο για αφόρητες και οργισμένες πιέσεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τους Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη, οι οποίες οδήγησαν και στη χθεσινή δήλωση που κράτησε μονάχα μία “πισινή” ως προς το εσωκομματικό μέτωπο, με τη διφορούμενη αποστροφή του προέδρου της ΝΔ πως “δεν θα δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος”, φράση η οποία θα μπορούσε να έχει αποδέκτες εκ των υστέρων ακόμα και τους ίδιους τους εμπλεκόμενους, εάν οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι αρνητικές για τους ίδιους και τη ΝΔ.

Η υιοθέτηση της ρητορικής περί “κουκουλοφόρων” αναφορικά με τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, οι οποίοι έχουν μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, αποτελεί και την επισφράγηση της διολίσθησης του κ. Μητσοτάκη στις ορέξεις του σαμαρικού στρατοπέδου, κίνηση η οποία ωστόσο χαρακτηρίζεται de facto οξύμωρη δεδομένου ότι ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου που επέκτεινε την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία εφαρμόζεται στο σκάνδαλο Novartis από τις εισαγγελικές αρχές, για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Πλέον στη ΝΔ έχουν ανεβάσει υπέρμετρα τους τόνους, και η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή των φερόμενων ως εμπλεκομένων που μιλούν για «σκευωρία» με ενορχηστρωτή και καθοδηγητή την κυβέρνηση.

Τούτων δοθέντων, μετά τη δήλωση Μητσοτάκη το Μοσχάτο με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των τριών προστατευόμενων μαρτύρων μιλώντας ευθέως για «αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας» ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε «δομές της δικαιοσύνης».

Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε στον απόηχο αφενός των προαναγγελιών για μηνύσεις κατά του πρωθυπουργού και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ στο μεταξύ και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι προτίθεται να προχωρήσει στον ίδιο δρόμο μιλώντας για «ψευδομάρτυρες, ηθικούς αυτουργούς και συναυτουργούς» με στόχο την «εξόντωση πολιτικών αντιπάλων».

Σχετικά άρθρα