Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ν(Δ)ovartis: Ο Σαμαράς “καρφώνει” Καραμανλή – Οι… ενδόμυχες σκέψεις Μητσοτάκη

Ν(Δ)ovartis: Ο Σαμαράς “καρφώνει” Καραμανλή – Οι… ενδόμυχες σκέψεις Μητσοτάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νέα Δημοκρατία, Σκάνδαλο Novartis,

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενοχλήθηκαν από τη χθεσινή παρέμβαση Σαμαρά και την προαναγγελία της υποβολής μήνυσης εντός της Νέας Δημοκρατίας και σίγουρα κάποιοι εξ’ αυτών κατοικοεδρεύουν στην πλατεία Μαβίλης.

Η αποστροφή του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis για τον “πρώην διοικητή της ΕΥΠ επί ΝΔ, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος” ήταν μία σαφής αιχμή προς το στρατόπεδο του έτερου γαλάζιου πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Παπαγγελόπουλος είναι γνωστό πως προέρχεται από το καραμανλικό στρατόπεδο και η αναφορά στην πρότερη θητεία του επί ΝΔ καθώς και ο τονισμός από τον κ. Σαμαρά της μεταπήδησης του κ. Παπαγγελόπουλου στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η φράση του για «συνεργούς» και «εκτός του δικαστικού σώματος» ήταν μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και με βασικό παραλήπτη τον Κώστα Καραμανλή.

Με τον τρόπο αυτό φαίνεται πως το μπλοκ Σαμαρά – Γεωργιάδη, οποίος επίσης έχει προαναγγείλει μήνυση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, κλιμακώνει τις αντιδράσεις του όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά τις μεταφέρει και στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ και στην υποβόσκουσα εδώ και χρόνια κόντρα του με το καραμανλικό στρατόπεδο.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας στην πλάτη του σωρεία οζουσών υποθέσεων, όπως του Κήρυκα Χανίων, της Siemens και της offshore της συζύγου του, φαίνεται πως επιχειρεί να πάρει αποστάσεις ασφαλείας σε προσωπικό επίπεδο, αν και συνάμα επιχειρεί να διαχειριστεί την υπόθεση σε κοινή γραμμή με τους Σαμαρά και Γεωργιάδη, περιγράφοντας μία “σκευωρία” εμπνευσμένη από το Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη ΝΔ από την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας δεν προκύπτουν συγκεκριμένα αποδεικτικά ευρήματα όπως λογαριασμοί και έγγραφα που να τεκμηριώνουν σκάνδαλο. Οι κατηγορίες επιμένουν οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στηρίζονται σε τρεις ανώνυμες καταθέσεις το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα πάντα με πηγές της ΝΔ δεν προκύπτει από τις έρευνες του FBI η εμπλοκή των δέκα πολιτικών προσώπων (εκ των οποίων οι τέσσερις είναι πρώην υπουργοί και ένας πρώην πρωθυπουργός της ΝΔ).
Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρόεδρο της Βουλής ότι αρνήθηκε να δώσει στους βουλευτές και στη δημοσιότητα τη δικογραφία για να κάνει επιλεκτικές διαρροές η κυβέρνηση, ενώ θέλοντας να στοιχειοθετήσει την κυβερνητική ανάμιξη στην ανακριτική διαδικασία η ΝΔ παραπέμπει σε περσινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για την ύπαρξη σκανδάλου Novartis. Μάλιστα η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μίλησε για «παρακράτος» της κυβέρνησης και «καθεστωτικές πρακτικές» παρέμβασης στη δικαιοσύνη.

Ενδεικτικό των αποστάσεων πάντως που λαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης είναι το γεγονός ότι στη χθεσινή ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά τόσο στη Novartis όσο και στις καταιγιστικές εξελίξεις, αρκούμενος να σημειώσει πως «όταν η πολιτική ζωή του τόπου βουλιάζει στη σκανδαλολογία και στη λάσπη είναι δύσκολο να υπάρξει συναίνεση»

Η αποστροφή αυτή πάντως κατά πολλούς είναι συβιλλική, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται να αναφερόταν και στην… εσωκομματική συναίνεση προς τους Αντώνη Σαμαρά και Άδωνι Γεωργιάδη, εφόσον στην εξέλιξη της υπόθεσης βρεθούν σε ακόμα πιο δεινή θέση, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα αναπάντεχο “δώρο” προς τη σημερινή ηγεσία ώστε να ανακτήσει τα χαμένα μέτρα προς το χώρο της κεντροδεξιάς, μετά την επιβολή της σκληρής γραμμής από το σαμαρικό μπλοκ.

Σχετικά άρθρα