Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός

Ολοκληρώθηκε η τρίωρη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βαλκάνια, Ζόραν Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, Νίκος Κοτζιάς, Νταβός,

Ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ. στο Νταβός της Ελβετίας. Οι δύο άντρες συζήτησαν τις προτάσεις που κατέθεσε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Στην συνάντηση συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σε όλα τα ονόματα που πρότεινε ο κύριος Νίμιτς περιέχεται ο όρος “Μακέδονία”.

Η συνάντηση των δύο ανδρών θεωρείται πολύ καθοριστική καθώς θα φανεί αν μπορεί να βρεθει κοινος τόπος και οι διαπραγματεύεσεις να έχουν αίσιο τέλος. Παντως και οι δύο ηγέτες φαίνεται οτι έχουν ένα πολύ ανηφορικό δρόμο μπροστά τους καθως στο εσωτερικό των χωρών τους υπάρχουν έντονες φωνές διαμαρτυρίας για έναν συμβιβασμό, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα.

Η κατάσταση στα Σκόπια επιδεινώθηκε από τις αντιδράσεις των εθνικιστών, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έλαβαν σοβαρά υπόψιν τους τη δυναμική του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, στο οποίο συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλα τα κόμματα.
Παρόντες στη συνάντηση είναι και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ, οι οποίοι θα αναλάβουν και το βάρος της διπαραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοί του.

Όμως και αυτός φαίνεται ότι είναι δέσμιος των εθνικιστών, οι οποίοι αναμένεται να καταψηφίσουν στο δημοψήφισμα την όποια λύση στην οποία καταλήξουν οι δύο κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα εκφράσει στον κ. Ζάεφ την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.

Σχετικά άρθρα