Στην αντεπίθεση πέρασε την Παρασκευή στο πλαίσιο της δίκης για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, η υπεράσπιση του άλλοτε στρατηγού της Χαριλάου Τρικούπη Θεόδωρου Τσουκάτου, αμφισβητώντας τα «ημερολόγια Τσακάλου» για τις συναντήσεις του με τον πάλαι ποτέ ισχυρό άνδρα της Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Ο Διονύσης Γκούσκος, δικηγόρος του Θ. Τσουκάτου, ανέφερε στο δικαστήριο ότι υπάρχει σαφής διαφοροποίηση ανάμεσα στα δικά του ημερολόγια και αυτά που εμφάνισε η κυρία Τσακάλου στο Δικαστήριο.
Η διαφοροποίηση σύμφωνα με τον κ. Γκούσκο αφορά στα ραντεβού του εντολέα του με τον Χριστοφοράκο όπως αυτά εμφανίζονται στα ημερολόγια των 1997 και 1998 που εμφάνισε πρόσφατα στο δικαστήριο για πρώτη φορά η άλλοτε γραμματέας του επικεφαλής της ελληνικής Siemens Αικατερίνη Τσακάλου.
Ημερολόγια Τσουκάτου vs Ημερολόγια Τσακάλου
Ο συνήγορος του κ. Τσουκάτου προσκόμισε στο δικαστήριο τα ημερολόγια του εντολέα του για τα δύο επίμαχα έτη προαναγγέλοντας πως όταν επανέλθει για να συνεχίσει την κατάθεση της η μάρτυρας σκοπεύει να αντιπαραβάλλει τα στοιχεία αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ακριβή όσα φαίνεται να έχουν καταγραφεί στις ατζέντες της κ. Τσακάλου.
Τόνισε μάλιστα πως ήδη διαψεύδονται από τον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Σημίτη και την τότε συνεργάτιδα του γραφείου του κ. Κωστοπούλου όσα ισχυρίστηκε η κ. Τσακάλου επικαλούμενη τα δύο επίμαχα ημερολόγια.
Τσακάλου για Σημίτη
Να σημειωθεί ότι η κ. Τσακάλου κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο τότε πρωθυπουργός ενόσω υλοποιούνταν η σύμβαση “8002” για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ είχε συναντηθεί με τον κ. Χριστοφοράκο τουλάχιστον έξι φορές μέσα στο 1997 στο Μαξίμου και περίπου οκτώ φορές το επόμενο έτος.
Αναφέρθηκε επίσης η μάρτυρας σε συναντήσεις και άλλων υπουργών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τον τότε προϊστάμενο της, όπως αυτές με τον νυν κατηγορούμενο Θόδωρο Τσουκάτο αλλά και με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.
Στην δίκη σήμερα κατέθεσε η γραμματέας του πολιτικού γραφείου του κ. Τσουκάτου , τα έτη 2001 έως 2009 κ. Ισμήνη Πιστώνη η οποία δήλωσε πως μέχρι το 2008 οπότε δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων που είχε πάρει από την γερμανική εταιρία ο κατηγορούμενος , δεν γνώριζε ούτε είχε ακούσει ποτέ τίποτα για αυτό το θέμα.
Η μάρτυρας είπε πως αφού αποκαλύφθηκε η υπόθεση, έγιναν στο γραφείο του τότε εργοδότη της δύο συναντήσεις στις οποίες μετείχαν ο κ. Τσουκάτος , τα δύο στελέχη τότε του οικονομικού τμήματος του ΠΑΣΟΚ Αυγερινού και Παπαχρήστου.
Μετά την δεύτερη συνάντηση , όπως είπε η κ. Πιστώνη, ο κ. Τσουκάτος της έδωσε να γράψει και να τυπώσει την δήλωση με την οποία ανέφερε πως το ποσό είχε καταλήξει στα ταμεία του κόμματος.
“Δεν γνωρίζω για συναντήσεις Τσουκάτου – Χριστοφοράκου”
Η μάρτυρας απαντώντας σε ερωτήσεις είπε πως δεν γνωρίζει για συναντήσεις του κ. Τσουκάτου με τον συγκατηγορούμενο του Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Ωστόσο όπως είπε, υπήρχε επαφή με το γραφείο του καθώς συχνά του έστελναν φαξ με αιτήματα συλλόγων για ενίσχυση ή για παροχή υλικοτεχνικής υποδομής αλλά και βιογραφικά πολιτών που απευθύνονταν στο γραφείο του κ. Τσουκάτου για εύρεση εργασίας. Η μάρτυρας τόνισε πως δεν έστελναν μόνο στην Siemens βιογραφικά ανέργων αλλά και σε άλλες εταιρίες.
Στο μεταξύ, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (υπ αριθμόν 72/2018) παρατάθηκε ο χρόνος δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών κλπ μέχρι 8-8-2018 του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση του Γ. Μπρη.