Βαλβίδα αποσυμπίεσης αναζητά η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την καταψήφιση του υπερπρονομίου των εργαζομένων για την προτεραιοποίησή τους στις αποζημιώσεις έναντι των τραπεζών σε υπό πτώχευση επιχειρήσεις, με πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για μέγιστο πολιτικό σφάλμα, αντίστοιχο με την καταψήφιση του κοινωνικού μερίσματος σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα του 2016.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της σχετικής διάταξης του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, προβλέπεται ότι θα αποζημιώνονται πρώτα οι εργαζόμενοι σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης.
Ασφαλείς πληροφορίες του TRIBUNE κάνουν λόγο για εκρηκτική ατμόσφαιρα στον πρωινό καφέ της ΝΔ στην Πειραιώς για το επίμαχο ζήτημα.
Συγκεκριμένα, απουσία Κυριάκου Μητσοτάκη στενοί συνεργάτες του ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση, εκτιμώντας πως η καταψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου, το οποίο πέρασε με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στρώνει το χαλί για το Μέγαρο Μαξίμου και τοπν ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορήσει εκ νέου τη ΝΔ και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντεργατικές εμμονές και εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.
Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως την ώρα που η κυβέρνηση εργάζεται “με κάθε μέσον, ώστε η επάνοδος στην κανονικότητα να έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο: πραγματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, αύξηση των θέσεων πλήρους και αξιοπρεπούς εργασίας, στήριξη και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους”
Οι ίδιες πηγές εγκαλούν τη ΝΔ ότι δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο, καθώς η δική της αντίληψη περνάει από την ολοκληρωτική κατάργηση κάθε προστασίας της εργασίας και την ολόψυχη στράτευση πίσω από τις επιθυμίες των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και υπενθυμίζουν πως “έδειξε τι ακριβώς επιδιώκει, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, στην Βουλή:
– Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το άρθρο που αποζημιώνει πρώτα τους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης.
– Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε επίσης την διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα μια εξαιρετικά επιθετική ρύθμιση σε βάρος του απεργιακού δικαιώματος: Απέναντι στην πρόβλεψη να αποφασίζεται η απεργία από το 50%+1 της συνέλευσης των εργαζομένων, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απαιτούσε απόφαση από το 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων, δηλαδή από τον διπλάσιο αριθμό”.
ΝΔ: Συμφωνούμε αλλά… καταψηφίσαμε
Ενδεικτική της αμηχανίας που επικρατεί στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας είναι το γεγονός ότι στην απάντησή της αναφέρει πως συμφωνεί αλλά… καταψήφισε!
Συγκεκριμένα, στην απάντηση της ΝΔ αναφέρεται ως προς την ουσία του ζητήματος πως “ως προς την καταψήφιση από τη Νέα Δημοκρατία της διάταξης που δίνει προτεραιότητα στην αποζημίωση των εργαζομένων – με την οποία η Νέα Δημοκρατία συμφωνεί επί της ουσίας – αν η Κυβέρνηση ήθελε να ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση θα έβαζε σε ξεχωριστό άρθρο και όχι ως παράγραφο στο άρθρο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς”.
Πώς ο Μητσοτάκης κατάφερε να εξοργίσει και εργαζόμενους και εργοδότες
Μόνο ακατανόητο, από εργαζόμενους αλλά και εργοδότες, μπορεί να θεωρηθεί αυτό το “όχι” του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, στο άρθρο που αποζημιώνει πρώτα τους εργαζομένους σε περίπτωση πτώχευσης μίας επιχείρησης.
«Για τους μικρομεσαίους εργοδότες, η μισθοδοσία δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωση. Ακόμη και σε περίπτωση πτώχευσης, είναι αυτονόητο, θα έλεγα, ότι τα δεδουλευμένα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, έναντι όλων των άλλων υποχρεώσεων που προκύπτουν», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κορκίδης.
«Μπορεί να μην είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τους εργαζόμενους, αλλά η προτεραιότητα στην πληρωμή των αποζημιώσεων έως και 6 μηνών των εργαζομένων που είναι σε επιχειρήσεις υπό πτώχευση, έναντι των άλλων πιστωτών της επιχείρησης, αποτελεί μέτρο για το οποίο η αγορά δηλώνει την ικανοποίησή της. Η ΝΔ καταψήφισε αυτό το άρθρο, με το οποίο, συμφωνούν μέχρι και οι εργοδοτικές οργανώσεις», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Θάνος Βασιλόπουλος στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με το άρθρο, σε περίπτωση πτώχευσης επιχείρησης:
-Πρώτα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι με 6 μισθούς (9.670 €)
-Δεύτερον οι τράπεζες
-Τρίτον το Ελληνικό Δημόσιο