Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, συμμετείχε την Τρίτη 16 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης των υπουργών Εξωτερικών του Καναδά και των ΗΠΑ, κ.κ. Φρίλαντ και Τίλερσον, στην Υπουργική Σύνοδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, που πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ.
Η Σύνοδος, στην οποία προσκλήθηκε μικρός αριθμός χωρών, εστίασε στην ανάγκη ενότητας της διεθνούς κοινότητας για την αποστολή ισχυρού και συνεκτικού μηνύματος στο καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας ως προς την αποφασιστικότητά της να μην ανεχθεί πλέον τις παράνομες πυρηνικές και βαλλιστικές δραστηριότητες.
Απώτερος στόχος των διεθνών προσπαθειών παραμένει η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, που θα συνιστούσε ένα σημαντικό βήμα προς την γενικότερη κατεύθυνση της μη διασποράς πυρηνικών όπλων και συναφούς τεχνολογίας, που διαχρονικά υποστηρίζει η χώρα μας.
Όλοι οι συμμετέχοντες ΥΠΕΞ στη Συνδιάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Κοτζιά, υπογράμμισαν ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να επιλυθεί μόνο διπλωματικά και όχι με πόλεμο.
Η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια διεθνή διάσκεψη με θέμα το κορεατικό αποδεικνύει σαφέστατα τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επί τρία χρόνια πάνω σε αυτό εργάζεται. Στην αποκατάσταση της Ελλάδας ως μιας σεβαστής δυτικής συμμάχου, που η άποψή της έχει βαρύτητα και οι σύμμαχοί μας επιδιώκουν να την ακούσουν.
Από εκεί που η Ελλάδα ήταν στο περιθώριο σχεδόν δύο δεκαετίες, έχοντας καταντήσει μια χώρα που κανείς δεν υπολόγιζε εξαιτίας των «πρόθυμων» πολιτικών της, που υπέγραφαν ό,τι τους έδιναν δίχως καν να το κοιτάξουν, η χώρα συμμετέχει στα διεθνή τραπέζια με άποψη και συνεισφορά. Γιατί, όπως λέει και ένα ρητό, «όποιος δεν είναι στο τραπέζι, είναι στο μενού».
Αυτή είναι και η μεγαλύτερη συνεισφορά του Νίκου Κοτζιά, που παραμένει ακατανόητη από το εγχώριο εσωστρεφές και παρασιτικό κοτζαμπάσικο παλαιοκομματικό σύστημα.