Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισχυροποιείται η συμμαχία του Νότου: Μήνυμα Τσίπρα για τέλος της κρίσης

Ισχυροποιείται η συμμαχία του Νότου: Μήνυμα Τσίπρα για τέλος της κρίσης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εμανουέλ Μακρόν, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρώπη, Ιταλία, Μαριάνο Ραχόι, Νίκος Αναστασιάδης, Πάολο Τζεντιλόνι, Ρώμη,

Η μεταρρύθμιση της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, αλλά και το βάρος που πρέπει να δοθεί από όλες τις χώρες της Ευρώπης στην διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι τα κύρια μηνύματα που έστειλε η “συμμαχία” των 7 χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στην 4η Σύνοδο Μεσογειακών χωρών χθες, στη Ρώμη.

Πρόκειται για μηνύματα που προέρχονται από ένα όλο και περισσότερο “ενοποιημένο” ευρωπαϊκό νότο, ο οποίος διεκδικεί περισσότερα στα πολιτικά πράγματα της Ευρώπης.

Η διαμόρφωση αυτής της “νότιας” ευρωπαϊκής συμμαχίας κρίνεται μάλιστα πολύ σημαντική τη στιγμή που “περιέχει” τη δεύτερη, την τρίτη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δηλαδή Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι ηγέτες που πήραν μέρος στην χθεσινή Σύνοδο, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονταν,  εξέφραζαν μεγάλη ικανοποίηση για την διαμόρφωση κοινών στόχων και πορείας.

Το μήνυμα Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι φέτος θα είναι «έτος-ορόσημο».

«Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα τον προσεχή Αύγουστο», είπε.

«Στην 4η Σύνοδο συμφωνήσαμε ότι το 2018 μπορεί να είναι έτος-ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και για να πάρουμε μέτρα προστασίας ώστε να μην επαναληφθεί.

Η κρίση τελειώνει ουσιαστικά και συμβολικά με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα, τον Αύγουστο του 2018.

Σήμερα πρέπει να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης, όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών μας αξιών και αρχών, με όραμα για την επόμενη μέρα, για τους νέους ανθρώπους» τόνισε ο Τσίπρας.

“Κοινές πολιτικές”

Και οι “7” μίλησαν για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ ο καθένας αναφέρθηκε ξεχωριστά στα ζητήματα που αφορούν τη χώρα του.

«Να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που είναι θετική, για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη σύγκλιση στην Ε.Ε. σε θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η άμυνα, οι υποδομές, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός», επισήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, τονίζοντας πως «επιδιώκουμε κοινές δημόσιες πολιτικές και κοινούς προϋπολογισμούς».

Ζήτησε «μεγαλύτερη δημοκρατική συμμετοχή στην Ευρώπη» και επισήμανε πως, «οι χώρες μας μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο».

«Αναζητούμε την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης» σημείωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισε την ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά «την τραπεζική φορολογική νομισματική ένωση με μεγαλύτερη αλληλεγγύη, ανάπτυξη, και περισσότερες θέσεις εργασίας».

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, διαπίστωσε πως «μερικές χώρες βίωσαν την κρίση περισσότερο από άλλες» προσθέτοντας πως «είναι βασικό για την Ευρώπη όλοι οι πολίτες να μπορούν να βρίσκουν μια δουλειά και να ικανοποιούν τις ανάγκες τους».

«Η Σύνοδος γίνεται για να ενώσουμε και όχι να χωρίσουμε την Ευρώπη», υπογράμμισε και ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα. Μάλιστα, ζήτησε να υπάρξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση «εργαλεία οικονομικής σύγκλισης για να υπάρξει μακροχρόνια ανάπτυξη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κοινή διακήρυξη

Στην κοινή διακήρυξη της 4ης Συνόδου των Μεσογειακών χωρών, η οποία εστιάζει στην ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη και για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, προτείνεται κοινός προϋπολογισμός αλλά και η αλλαγή του Κανονισμού του Δουβλίνου για το μεταναστευτικό.

«Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στο κείμενο τις διακήρυξης.

«Θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία», «είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση», είναι μερικά από τα σημεία σύγκλισης μεταξύ των ηγετών, που επίσης χαρακτηρίζουν «προτεραιότητα» την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, οι 7 ζητούν «την συνδιαχείριση και την συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα είναι μια βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και πλήττονται άμεσα, από την στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», επισημαίνουν, στην χθεσινή διακήρυξη, οι ηγέτες.

Στην διακήρυξη της χθεσινής Συνόδου υπάρχει ειδική αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο.

«Είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο στο οποίο το διεθνές δίκαιο τηρείται. Δεδομένης της ουσιαστικής επιτυχίας που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση των μεταναστεύσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μέσων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων του ταμείου της Ένωσης για την Αφρική και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα