Η Αθήνα έστειλε σαφές μήνυμα στα Σκόπια ότι εάν επιμείνουν στη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο τους όνομα τότε και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πράξει ανάλογα.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, «ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, απευθυνόμενος στα Σκόπια, προειδοποίησε ότι, στην περίπτωση που η κυβέρνηση της γείτονος αποφασίσει κάτι τέτοιο, δεν πρέπει να αποκλειστεί το αντίστοιχο ελληνικό «αντίμετρο», δηλαδή το δημοψήφισμα στην Ελλάδα».
Είναι αυτονόητο, λένε στο TRIBUNE έγκυροι αναλυτές, να διενεργηθεί και στην Ελλάδα δημοψήφισμα για το νέο όνομα της ΠΓΔΜ εάν επιμείνουν σε αυτό τα Σκόπια. Από τη στιγμή που καλείται ο ένας λαός να αποφασίσει στις κάλπες για τη συνταγματική του ονομασία, σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα που αφορά και την Ελλάδα, είναι αδιανόητο να μην ερωτηθούν και οι Έλληνες πολίτες, τονίζουν οι ίδιοι.
Δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στα Σκόπια καταγράφουν ότι η πλειοψηφία του βουλγαρόφωνου πληθυσμού δεν θέλει να απεμπολήσει την ονομασία «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες βουλγαρόφωνοι έχουν σπεύσει να πάρουν τα προηγούμενα χρόνια τη βουλγαρική υπηκοότητα.
Οι Αλβανοί της χώρας, που υπολογίζονται στο 1/3 των πολιτών του πολυεθνικού κρατιδίου, εμφανίζονται στις ίδιες δημοσκοπήσεις παγερά αδιάφοροι για το πώς θα λέγεται το κρατίδιο. Εκείνοι εξάλλου ήδη αποκαλούν τα εδάφη που κατοικούν «Ιλλυρίδα», διαχωριζόμενοι και με αυτό τον «γεωγραφικό προσδιορισμό» από την ψευδοϊδελογία του σλαβομακεδονισμού. Οι Αλβανοί των Σκοπίων σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να «καπελωθεί» η Ιλλυρίδα τους από τη «Μακεδονία».
Όμως, τόσο οι βουλγαρόφωνοι όσο και οι Αλβανοί συμφωνούν σε ένα, για τους δικούς της λόγους η κάθε κοινότητα. Θέλουν σε συντριπτικό ποσοστό την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Αυτό εξηγείται από το αίσθημα ανασφάλειας για την ύπαρξή τους ως κράτος στο άμεσο μέλλον.
Μπροστά σε αυτή την εικόνα, ο ελληνικός και ο διεθνής παράγων φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, ενώ αρκετές πολιτικές ηγεσίες σε ισχυρές δυτικές χώρες απεύχονται το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στα Σκόπια για το ονοματολογικό.
Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι οι Αλβανοί σηκώνουν ψηλά και το θέμα της εθνικής τους ταυτότητας. Οι ίδιοι, ως Αλβανοί, δεν αναζητούν να ενδυθούν κάποια αλλότρια ταυτότητα, όπως κάνουν οι βουλγαρόφωνοι με τη μακεδονική και επιδιώκουν να γίνει σαφές ότι τα Σκόπια δεν είναι το «μακεδονικό κράτος» κάποιου «μακεδονικού έθνους» αλλά ένα πολυεθνικό κράτος στο οποίο οι Αλβανοί είναι «συνέταιροι». Ότι δηλαδή πρόκειται για ένα κυρίως αλβανοβουλγαρικό κράτος, για να το θέσουμε χοντροκομμένα.