Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πώς ο Κοτζιάς εφαρμόζει τα λόγια των Δελφών στην εξωτερική μας πολιτική – Η Τουρκία οφείλει να φοβάται

Πώς ο Κοτζιάς εφαρμόζει τα λόγια των Δελφών στην εξωτερική μας πολιτική – Η Τουρκία οφείλει να φοβάται
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Νίκος Κοτζιάς, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στη νευρική Τουρκία συμβαίνει η ισλαμιστική κυβέρνηση να είναι λογικότερη από την κεντροαριστερή κεμαλική (κοσμική) αξιωματική αντιπολίτευση. Η διαπίστωση αυτή επισημάνθηκε και από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά μιλώντας στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή στον Real FM.

Βεβαίως η Τουρκία, μια χώρα βαθιών αντιφάσεων και διαιρέσεων, πράγματι δεν ξαφνιάζει όταν η κοσμική φιλοδυτική -υποτίθεται- παράταξή της εκφράζει εθνικιστικές υστερίες και αλυτρωτισμούς με μεγαλύτερη ένταση από την ισλαμιστική κυβέρνησή της που ονειρεύεται την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτή όμως η πραγματικότητα πρέπει να λαμβάνεται αρκετά σοβαρά από την ελληνική πλευρά, αφού ένας «νευρικός» Ερντογάν έχει αποδειχτεί λιγότερο επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα από το κεμαλικό μπλοκ.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την Τουρκία. Όχι μόνο γιατί η Ελλάδα διαθέτει πανίσχυρες και πολυάνθρωπες ένοπλες δυνάμεις αλλά και γιατί η τουρκική στρατιωτική ικανότητα αξιολογήθηκε στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και απέδειξε ότι δεν είναι σε θέση να μας απειλήσει.

Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ορθάνοιχτο το μέτωπο με τους Κούρδους. Τετρακόσιες χιλιάδες κουρδικά τουφέκια περιμένουν πώς και πώς μια κρίση με την Ελλάδα για να χυθούν σε όλη την Τουρκία. Δεν είναι λοιπόν η πιθανότητα ήττας που φοβάται η χώρα μας.

Είναι η ειρήνη που επιθυμούμε, μιας και ο πόλεμος μόνο δεινά φέρνει σε νικητές και ηττημένους. Ο αρχιερέας των Δελφών Πλούταρχος συνήθιζε να λέει ότι «είναι έργο ελληνικότατο η επίτευξη της ειρήνης» και αυτή είναι η εθνική γραμμή που υπηρετεί ο Νίκος Κοτζιάς. Να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια.

Το έχει τονίσει εξάλλου πάμπολλες φορές ο Νίκος Κοτζιάς. «Δεν επιδιώκουμε σχέσεις με την Τουρκία από φόβο». Ο ίδιος Νίκος Κοτζιάς έχει προειδοποιήσει αυστηρά τους Τούρκους στο παρελθόν ότι η Ελλάδα δεν είναι κατεστραμμένη χώρα, δεν είναι Συρία, αν και οι Τούρκοι ούτε στην κατεστραμμένη Συρία τα καταφέρνουν.

Ότι γνωρίζουμε την επιχειρησιακή ανικανότητα των Τούρκων δεν σημαίνει ότι είναι εθνικά ορθό να επιδιώκουμε τον πόλεμο.

Αντιθέτως, εθνικά ορθό και πατροπαράδοτο είναι να επιδιώκουμε την ειρήνη και αυτό κάνουμε εμείς ως η δύναμη ασφάλειας στην περιοχή, αντιμετωπίζοντας την Τουρκία ως ένα προβληματικό «παιδοβούβαλο». Και οφείλουμε να λέμε ότι όσο στο κεφάλι αυτού του «παιδοβούβαλου» κατοικεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είχαμε ούτε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

Βεβαίως αυτό δεν αποκλείει ότι στο μέλλον μπορεί να έχουμε περιπέτειες με τους Τούρκους, αλλά όπως έχει τονίσει το TRIBUNE και στο παρελθόν, εάν θέλουν οι Τούρκοι να υποστούν μια συντριπτική ήττα και καταστροφή δεν έχουν παρά να δοκιμάσουν μια πρόκληση που θα απαντηθεί ως ολοκληρωτικός πόλεμος.

Οι Τούρκοι οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο ελληνικός λαός μετά από δέκα χρόνια οικονομικής ύφεσης έχει συσσωρεύσει μεγάλη οργή.

Αυτή η οργή κάπου πρέπει να εκτονωθεί ή να ξεσπάσει. Σε μια εθνική κρίση, σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να τα «συμβιβάσει» όπως έγινε στα Ίμια, διότι τότε η λαϊκή οργή θα εκραγεί σε εξέγερση και η ελληνική κυβέρνηση -όποια κι εάν είναι αυτή- θα έχει φριχτό τέλος.

Άρα, η οποιαδήποτε πρόκληση στο Αιγαίο ή αλλού θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Η Τουρκία οφείλει να το γνωρίζει αυτό και να το ζυγίσει καλά. Μια σύγκρουση με την Ελλάδα θα οδηγήσει στον οριστικό διαμελισμό της, όχι μόνο γιατί θα επωφεληθούν οι Κούρδοι αλλά και άλλοι ολόγυρα. Τι νομίζει άραγε η Τουρκία; Ότι οι γείτονές της την αγαπάνε;

Όλοι στη γειτονιά ζούνε με την κρυφή ελπίδα κάποιος να ανατινάξει την Τουρκία για να τη διαμελίσουν στη συνέχεια και να την ξεφορτωθούν για πάντα.

Η Ελλάδα λοιπόν, που δεν επιδιώκει μια τέτοια πολεμική σύγκρουση, διότι γνωρίζει ότι και εκείνη θα θρηνήσει θύματα, αλλά και γιατί «η επίτευξη της ειρήνης είναι πράξη ελληνικότατη», συνεχώς προειδοποιεί τους Τούρκους να σοβαρευτούν και να ηρεμήσουν.

Σε αυτή την έντονη σχέση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι περισσότερο εξημερωμένος από τους άλλους. Αυτή είναι η διαπίστωση.

Τι είπε ο Νίκος Κοτζιάς στον Βασίλη Σκουρή:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις σχέσεις με την Τουρκία, είστε αισιόδοξος κύριε Υπουργέ, ή θεωρείτε ότι θα υπάρχει κλιμάκωση της έντασης το επόμενο διάστημα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε κύριε Σκουρή, εμείς δεν είμαστε προφήτες και δεν είμαστε αυτοί που αποφασίζουμε για λογαριασμό της τουρκικής κυβέρνησης. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να διασφαλίζουμε την σταθερότητα στην περιοχή και την ειρήνη, να δημιουργούμε και να συγκροτούμε όσες μεγαλύτερες δυνατόν συμμαχίες με αυτούς οι οποίοι κατανοούν την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή και να επηρεάζουμε με την στάση μας και τις δυνατότητες που έχουμε την Τουρκία, ώστε η νευρικότητά της να μην εξάγεται προς το Αιγαίο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω γιατί το τελευταίο διάστημα ακούμε κυρίως την αντιπολίτευση, αλλά και παράγοντες να απειλούν ακόμα και με πόλεμο, ή να βάζουν για πρώτη φορά στο τραπέζι τη Χάγη.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η κοσμική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει με τον πιο υπερεθνικιστικό και ακραίο τρόπο ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό δείχνει ότι, τουλάχιστον, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με την σημερινή τουρκική ηγεσία, αυτή δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό δυστυχώς από την κοσμική αντιπολίτευσή της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το λέω αυτό γιατί βλέπουμε, αντιθέτως, ευρωπαϊκές δυνάμεις να κλείνουν τον δρόμο ή να επιχειρούν να κλείσουν τον δρόμο προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δυνάμεις κυρίως που η ακροδεξιά συμμετέχει πλέον στις κυβερνήσεις τους.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό, αλλά θα δείτε επίσης ότι πολλές δυνάμεις που τσακωνόντουσαν στο παρελθόν, τους προηγούμενους μήνες, με την Τουρκία θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία και αυτό που φρόντισε η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν, όταν αυτές θα ξαναφτιάχνουν τις σχέσεις τους, να μην είμαστε εμείς μόνοι μας εκτεθειμένοι σε μια εχθρότητα που δεν χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, για πρώτη φορά βάζει το θέμα της Χάγης στο τραπέζι, άκουσα κορυφαία στελέχη της Άγκυρας να θέτουν το θέμα της Χάγης. Πιστεύετε ότι υπάρχει τέτοια προοπτική;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όποιος στηρίζει και υποστηρίζει το Διεθνές Δίκαιο είναι καλοδεχούμενος.

Σχετικά άρθρα