Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε συναγερμό για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το ονοματολογικό των Σκοπίων, ωστόσο ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα για τον πρωταρχικό στόχο της εξόδου από το μνημόνιο και της επαναφοράς στην κανονικότητα δεν φαίνεται ικανός να διασαλευθεί.
Τα σενάρια περί εκλογών με αφορμή τη διακριτή στάση του Πάνου Καμμένου στο θέμα της πΓΔΜ, τα οποία κυοφορούνται από τη ΝΔ, δε φαίνονται ικανά να πείσουν ούτε το κομματικό ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου πως άπαντες γνωρίζουν πως η δεδηλωμένη βάσει Συντάγματος μπορεί να χαθεί μονάχα με πρόταση δυσπιστίας, κίνηση ιδιαίτερα παρακινδυνευμένη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τα θέματα αυτά ωστόσο θα τεθούν επί τάπητος στο επικείμενο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκαλέσει το προσεχές διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, στο οποίο και θα τεθεί επί τάπητος τόσο το Σκοπιανό όσο και οι εξελίξεις στο μέτωπο των προαπαιτούμενων και της διαπραγμάτευσης για την έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ως εκ τούτου η ειδική μνεία του Αλέξη Τσίπρα για τις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2019 αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιοος ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη στο Real ο σχεδιασμός της Ηρώδου Αττικού προβλέπει εξάντληση της τετραετίας προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο για να καταργήσει το Μνημόνιο όχι μόνο «στα χαρτιά” αλλά επί του πρακτέου, μέσα από την υιοθέτηση προοδευτικών πολιτικών που θα στοχεύουν στην ανάσχεση των πληγών των μνημονίων, την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους και την περαιτέρω ενίσχυση των εργαζομένων μέσα από την ενίσχυση της διαπραγματευτικής τους θέσης (βλ. επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, επανεξέταση του κατώτατου μισθού κλπ).
Το 2019 ως πολιτικός χρόνος επούλωσης των μνημονιακών πληγών
«Έχω την πεποίθηση, την αισιοδοξία ότι το ‘18 θα είναι η χρονιά μας, θα είναι η χρονιά της Ελλάδας γιατί μετά από 8 πια ολόκληρα χρόνια, μπορούμε να σηκώσουμε ξανά το κεφάλι ψηλά, να ανασάνουμε», επισήμανε χθες, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε εκ νέου πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της, ώστε να διασφαλίσει τον απαραίτητο πολιτικό χρόνο που στο Μαξίμου εκτιμούν ότι χρειάζονται για να τελεσφορήσει η προσπάθεια πολιτικής ανάκαμψης.
«Έχω δηλώσει επανειλημμένως ότι αυτές δεν θα είναι το ‘18, θα είναι το ‘19 στο τέλος της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της κυβερνητικής. Κι αυτό όχι μόνο γιατί τότε θα είναι πολύ ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού βρισκόμασταν όταν παραλάβαμε και σε τι κατάσταση θα παραδώσουμε τη χώρα, έξω δηλαδή από τα μνημόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς, με μια οικονομία που θα μπορεί να δανείζεται ξανά, με τα μεγέθη της ανεργίας πολύ-πολύ χαμηλότερα σε σχέση με αυτά που παραλάβαμε. Κυρίως όμως διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεπεράσει οριστικά την κρίση είναι να αποκαταστήσει και την εμπιστοσύνη στις σχέσεις της και με τους εταίρους της αλλά και με τις διεθνείς αγορές» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να καταλήξει πως «χρειάζεται λοιπόν πολιτική σταθερότητα, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει και σε ό,τι αφορά την οικονομία αλλά σε ό,τι αφορά και τα κρίσιμα θέματα που έχει να διαχειριστεί και διαχειρίστηκε παρά τις μεγάλες δυσκολίες μέχρι σήμερα με επιτυχία».
Τροχάδην για τρίτη αξιολόγηση και… μεγάλη έξοδο
Στο πλαίσιο αυτό η βασική μάχη για την οποία προετοιμάζεται το Μαξίμου είναι η διαπραγμάτευση για την καθαρή έξοδο, δηλαδή μία έξοδο από το μνημόνιο χωρίς νέα πρόσθετα μέτρα.
Για αυτό το λόγο και ο Πρωθυπουργός έχει ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους ανοιχτό δίαυλο με όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, ώστε να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο και μέχρι τις 15 του μήνα να έχει ψηφιστεί, προκειμένου στις 22 που είναι το πρώτο προγραμματισμένο Eurogroup του έτους να ολοκληρωθεί και τυπικά η τρίτη αξιολόγηση.
Αυτό θα είναι και το πολιτικό ορόσημο για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι την επομένη ξεκινά η μητέρα των μαχών που θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
Στη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, στη βάση της υπάρχουσας συμφωνίας για πλαφόν 15% του ΑΕΠ ετησίως, όπου κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει η τελική στάση του ΔΝΤ, όπως αυτή θα αποκρυσταλλωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και την σύνοδο του Ταμείου.
Από τη στάση εξάλλου αυτή θα κριθεί και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα, άρα εν πολλοίς και η τυχόν εφαρμογή των μέτρων περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% το 2019 και του αφορολόγητου το 2020, καθώς πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να μην επανεξεταστεί η εφαρμογή των μέτρων που μονάχα το ΔΝΤ ζητούσε κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης λόγω των υπεραπαισιόδοξων προβλέψεών του.
Ο δεύτερος πυλώνας διαπραγμάτευσης θα αφορά στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας και ο τρίτος η πορεία μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.