«Η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα, η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες και έχει ξεκαθαριστεί ότι οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί δεν πρόκειται να εκδοθούν», απάντησε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του στον ALPHA 9.89.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Βίτσας είπε: «Δεν θα την θέλαμε την ένταση», καθιστώντας σαφές ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη όσον αφορά τις πιθανές επιθετικές απειλές, είμαστε μια χώρα που έχει πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική δύναμη». «Χρειαζόμαστε την ειρήνη για να συναναπτυχθούμε με όλες τις χώρες οι οποίες βρισκόμαστε στην ίδια περιοχή αλλά και για να αναπτυχθούμε και εσωτερικά», πρόσθεσε.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «εμείς εκτιμούμε ότι η υπόθεση, πέρα από τη δικαιοδοτική αρμοδιότητα που έχουν αυτές οι δύο επιτροπές, πρέπει να πάει στο επίπεδο πλέον της Τακτικής Δικαιοσύνης», προσθέτοντας ότι στο ζήτημα του ασύλου που αφορά χιλιάδες ανθρώπους, «έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».
Πριν από δύο μέρες, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων αξιωματικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν αντιληφθεί πόσο μεγάλος κίνδυνος είναι για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό κάθε μέλος της FETÖ που αφήνεται ελεύθερο», προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως «δεν ωφελεί κανέναν μια εικόνα της Ελλάδας στην οποία συνωστίζονται οι τρομοκράτες». Σε άλλο μήνυμα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τονίζει πως «εμείς έχουμε χρέος να τους προειδοποιήσουμε από τώρα φιλικά, αλλά η απόδοση ασύλου δεν είναι καθόλου φιλική στάση» και προσθέτει σε άκρως επιθετικό ύφος ότι «οι τρομοκράτες που αφήσατε ελεύθερους σήμερα είναι σαν δυναμίτης έτοιμος να εκραγεί και όταν εκραγεί μπορεί να μην μείνει χώρα για να προστατεύσετε».
Απαντώντας σε αυτά ο κ. Βίτσας είπε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κύριος Τζανακόπουλος, με πολύ επάρκεια απάντησε σε αυτό το θέμα. Εγώ θα μπορούσα να προσθέσω δύο πράγματα: ότι ανέξοδοι παλικαρισμοί δεν ωφελούν, ούτε κανείς μπορεί να ανησυχήσει απ’ αυτούς και σαν τέτοιο ανέξοδο παλικαρισμό θεωρώ τις δηλώσεις του κυρίου Τσαβούσογλου, ο οποίος θα έπρεπε να είναι και περισσότερο προσεκτικός σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στην περιοχή. Άρα οι αρχές του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίες είναι προς δικαίωση, στην ουσία, όλων των δικών μας αιτιάσεων και απαιτήσεων, θα πρέπει να είναι σεβαστές από όλους. Πολύ περισσότερο για τον κύριο Τσαβούσογλου, έναν άνθρωπο ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να ξέρει, ότι όσον αφορά τις πιθανές επιθετικές απειλές, η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη. Δεν λέμε απλά είμαστε ισχυρή, αλλά είμαστε μια χώρα που έχει πραγματικά ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Θεωρούμε συγχρόνως ότι όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν κάτι να συζητηθεί – όχι αυτά που δεν μπορούν να συζητηθούν, όπως είναι οι υποτιθέμενες «γκρίζες ζώνες» που για μας δεν υπάρχουν – λύνονται δια της διπλωματικής οδού και με ειρηνικό τρόπο. Η πολύ επιθετικότητα μερικές φορές βλάπτει και στο τέλος κάνει τον αυτόν ο οποίος φραστικά επιτίθεται, να μένει στο κενό γιατί δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτό που λέει».
Αναφορικά με την κριτική της ΝΔ ο κ. Βίτσας είπε: «Η ΝΔ βάζει όλα τα θέματα κάτω από τη λογική, να γίνουν εκλογές και να έρθει πιθανά ή να θεωρεί ότι θα έρθει, στην εξουσία. Όταν κάποιος τα βάζει κάτω από αυτή τη λογική, τυφλώνεται από το πάθος του για την εξουσία. Εμείς έχουμε την αρμοδιότητα αλλά και την υποχρέωση απέναντι στη χώρα και στους πολίτες, να βλέπουμε τα πράγματα ψύχραιμα και ρεαλιστικά. Άρα, πρέπει να ακολουθηθεί όλο το δικαϊκό μας σύστημα, στη βάση των αρχών του Εσωτερικού μας Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε όλο αυτό να προστεθεί, το γεγονός ότι εγώ σας επανέλαβα ότι υπάρχει απόφαση περί μη έκδοσης και συγχρόνως έχουμε πει με χιλιάδες τρόπους ότι, για όλες τις περιπτώσεις και όχι για τους οκτώ, η Ελλάδα δεν είναι καμία χώρα η οποία υποθάλπει πραξικοπηματίες. Αυτό δεν αφορά τους οκτώ, υπάρχει και η προηγούμενη απόφαση, θα προχωρήσουμε και θα ολοκληρωθεί. Επειδή υπάρχει το ζήτημα του ασύλου για χιλιάδες ανθρώπους, έχουμε συχνά την περίπτωση να έχει απορριφθεί και από τις δύο επιτροπές η χορήγηση ασύλου και ο αιτών να προσφεύγει αυτός στο Διοικητικό Εφετείο».