Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με σταυρό θα εκλεγούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές

Με σταυρό θα εκλεγούν οι Έλληνες ευρωβουλευτές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ευρωεκλογές 2014,

Από “ήρεμες” και με τη… σειρά οι Ευρωεκλογές αλλάζουν και γίνονται κανονικό ντέρμπι, όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων (που θέλουν να πάρουν ή να δώσουν μήνυμα), αλλά και μεταξύ των υποψηφίων, αφού η εκλογή τους στα έδρανα της Ευρωβουλής δεν θα γίνει με λίστα αλλά με σταυρούς!

Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου λήφθηκε κατά τη συνάντησή τους το απόγευμα του Σαββάτου, στην οποία πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος συμφώνησαν να προτείνουν ρύθμιση ώστε οι ευρωβουλευτές της χώρας να μην εκλέγονται με λίστα αλλά με σταυρό.

Από το 1981 και μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 οι Έλληνες ευρωβουλευτές εκλέγονταν από λίστα, που διαμόρφωνε το κάθε κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών κάθε χώρας αποφασίζεται από την ίδια τη χώρα.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την αλλαγή ώστε από τις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου τον πρώτο λόγο και στην εκλογή των προσώπων να έχουν οι ψηφοφόροι, οι οποίοι θα σταυροδοτούν πλέον τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους βουλευτές. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «παραχώρηση» που κάνουν οι ηγεσίες των κομμάτων για χάρη μιας πιο άμεσης δημοκρατικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν ορισμένες βασικές πτυχές του σχεδίου, όπως ότι οι υποψήφιοι σε κάθε ευρωψηφοδέλτιο θα είναι μέχρι 42, διπλάσιος δηλαδή αριθμός από τον αριθμό των ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα (21).

Να σημειωθεί πως για την αλλαγή του σχετικού νόμου χρειάζεται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και όχι διευρυμένη, όπως απαιτείται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές. Ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως η νέα ρύθμιση θα ισχύσει από τις κάλπες του Μαΐου.

Σχετικά άρθρα