Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι είπε ο Πάιατ αλλά και οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας για την ανάκαμψη στην Ελλάδα

Τι είπε ο Πάιατ αλλά και οι πρέσβεις Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας για την ανάκαμψη στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αμερικανική Πρεσβεία, Γαλλία, Γαλλική Πρεσβεία, Γερμανία, Γερμανική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Ισπανία, Ισπανική Πρεσβεία, Οικονομική Ανάπτυξη, Τζέφρι Πάιατ,

Στο αφιέρωμα για την Ελλάδα, στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού European Business Review (EBR) με αφορμή τα 20 χρόνια κυκλοφορίας του, μιλούν για την Ελλάδα που ανακάμπτει και προσφέρεται για επενδύσεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπύ, ο πρέσβης της Γερμανίας, Γιενς Πλέτνερ και ο Ισπανός πρέσβης Ενρίκε Βιγκέρα Ρούβιο.

Τζέφρι Πάιατ: Βοηθάμε την Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση με ανάπτυξη και να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ εξηγεί πως η χώρα του πιστεύει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα ΕΕ χωρίς ευημερούσα Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι η σχέση ΗΠΑ-ΕΕ θα παραμείνει πολύ σημαντική. Αποτελεί επίσης έναν από τους λόγους που η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι τόσο σημαντική, διότι είναι κατανοητό στην Ουάσιγκτον ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη που ευημερεί χωρίς μια ευημερούσα Ελλάδα.

Δηλαδή, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια γερή Ευρωπαϊκή Ένωση, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια σταθερή και ευημερούσα Ευρωζώνη, δεν μπορεί να επιτευχθεί εάν η Ελλάδα μείνει με κάποιο τρόπο πίσω», εξήγησε.

«Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε επενδύσει τόση ενέργεια και τόσο χρόνο τα τελευταία οκτώ χρόνια, στο να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βγει από αυτή την οικονομική κρίση με ανάπτυξη και να επιτύχει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για να προχωρήσει προς τα εμπρός», είπε.

Ερωτηθείς για τη σημασία της βάσης στη Σούδα, ο πρέσβης ανέφερε ότι αποτελεί «κρίσιμο στοιχείο του ΝΑΤΟ» τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συγκεκριμένα, είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ άλλοτε διότι υπάρχουν τόσα πολλά που έχουν γίνει στην Ανατολική Μεσόγειο που είναι σχετικά», είπε.

Ο Πάιατ έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες ήταν εμφανείς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει έντονη δέσμευση στη συνεργασία με την Ελλάδα, και η κατανόηση ότι η Ελλάδα υπήρξε δυνατός σύμμαχος πολλά χρόνια, ότι η Ελλάδα έχει περάσει από πολύ δύσκολη περίοδο και ότι χρειαζόμαστε αμφότερες οι πλευρές να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη σχέση αυτή ως σύμμαχοι, ως συνεργάτες», είπε.

Κριστόφ Σαντεπύ: Οι Γάλλοι επενδυτές στρέφουν ξανά το βλέμμα στην Ελλάδα

Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπύ είπε ότι η αλληλεγγύη έχει οδηγήσει τη Γαλλία στην υποστήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας να γυρίσει αποφασιστικά την πλάτη στην κρίση.

«Σήμερα, οι Γάλλοι επενδυτές στρέφουν ξανά το βλέμμα στην Ελλάδα. Τα έργα τους υλοποιούν την υπόσχεση που έδωσε η Γαλλία τον Οκτώβριο του 2015, να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει η οικονομία της», είπε.

Ο Σαντεπύ τόνισε επίσης τον ενεργό ρόλο της πρεσβείας στην καινοτομία, μέσω του ελληνογαλλικού δικτύου καινοτομίας Mazinnov, το οποίο προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας για ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.

Γιενς Πλέτνερ: Η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να είναι ένας βιώσιμος, επιτυχής και ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός

Ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, Γιενς Πλέτνερ, είπε ότι «η αιχμή της οικονομικής κρίσης βρίσκεται τώρα πολύ πίσω μας», σημειώνοντας ότι με τις διαπραγματεύσεις της τρίτης αξιολόγησης η Ελλάδα μπαίνει στην τελική φάση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών της κρίσης και έχει πάρει κάποιες επώδυνες αποφάσεις για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας της.

Μεταρρυθμίσεις υλοποιήθηκαν σχεδόν σε κάθε κοινωνικό πεδίο: το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα υγείας, την αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα, για να κατονομάσουμε μόνο κάποια.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις -όπως ξέρουμε- ήταν μια όχι εύκολη διαδικασία και η Ελλάδα αξίζει σεβασμό για την υλοποίησή τους. Ως ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην Ελλάδα για όσα κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια.

Η Γερμανία και η Ευρώπη μοιράζονται ένα ζωτικό ενδιαφέρον για μια κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη Ελλάδα. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι επίσης επιτυχία της Ευρώπης.

Προχωρώντας στην υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα, επιδιώκοντας ιδιωτικοποιήσεις και έλκοντας διεθνείς επενδυτές, η Ελλάδα έχει κάθε δυνατότητα να είναι ένας βιώσιμος, επιτυχής και ελκυστικός επιχειρηματικός προορισμός» ανέφερε ο κ.Πλέτνερ.

Ενρίκε Βιγκέρα Ρούβιο: Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα

Ο Ισπανός πρέσβης Ενρίκε Βιγκέρα Ρούβιο τόνισε πως «εγώ λέω σε όλους ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα».

Είπε ότι το μέλλον φαίνεται «πολύ καλό και σταθερό» για την Ελλάδα ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης και ότι αυτό μπορεί να προσελκύσει άμεσες επενδύσεις και σε άλλους οικονομικούς τομείς.

«Πολλές ισπανικές εταιρείες εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Μερικές από αυτές εγκατέλειψαν και την Ισπανία και στόχευσαν άλλες, πιο ενδιαφέρουσες, αγορές στην Αμερική ή την Ασία.

Ωστόσο, τελευταία έχω παρατηρήσει ένα αυξημένο ενδιαφέρον από ισπανικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους κλάδους της ανανεώσιμης ενέργειας, των ακινήτων και του τουρισμού.

Αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα στην ισπανική αγορά και αναζητούν χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν επίσης, ασφαλώς, ενδιαφέρουσες ευκαιρίες σε διαγωνισμούς για έργα υποδομών, όπως αυτοκινητόδρομους , μετρό και άλλους επιχειρηματικούς κλάδους που συνδέονται με διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, όπως το φυσικό αέριο.

Όμως τώρα νιώθω πως η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον οικονομικό σταυροδρόμι, όπου βιώνει κάποια ανάπτυξη, επιτυγχάνοντας σχετικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορεί να οπισθοδρομήσει, ενώ το μέλλον της διαγράφεται πολύ καλό και σταθερό ως πλήρες μέλος της Ευρωζώνης», είπε στη συνέντευξη.

Σχετικά άρθρα