Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μειώνεται η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων – Τσουχτερά πρόστιμα από την 1η Γενάρη

Μειώνεται η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων – Τσουχτερά πρόστιμα από την 1η Γενάρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βουλή των Ελλήνων, Υπουργείο Εσωτερικών, Χρηματοδότηση Κομμάτων,

Τσουχτερά θα είναι τα πρόστιμα από την πρώτη Ιανουαρίου για τα κόμματα που θα παραβιάζουν τη νομοθεσία σχετικά με την ιδιωτική χρηματοδότησή τους από τράπεζες, κουπόνια ή από μη επιτρεπόμενα πρόσωπα καθώς και οι βουλευτές/ευρωβουλευτές που δεν τηρούν τις κείμενες διατάξεις περί εσόδων ή διακίνησης δαπανών.

Το ΥΠΕΣ κατέθεσε στη Βουλή σχετική τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, η οποία θεσπίζει αυστηρές κυρώσεις σε όσα κόμματα παραβούν τη νομοθεσία.

Τι θα προβλέπεται

Συγκεκριμένα από την 1η του χρόνου θα προβλέπονται τα εξής:

– Επιβολή προστίμων έως 50% της τελευταίας χρηματοδότησης ή έως 150.000 ευρώ συνολικά στα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση

– Πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τα κόμματα που δεν λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση για οποιοδήποτε λόγο ή συνάπτουν συμβάσεις που παραβιάζουν τους όρους περί απαγόρευσης χορήγησης δανείων από τράπεζες με εκχώρηση ή ενεχυρίαση της κρατικής χρηματοδότησης (ή μέρους της)

– Πρόστιμα έως 50% της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης για τους υποψήφιους ή εκλεγμένους στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο που διακινούν έσοδα ή δαπάνες παραβιάζοντας την ισχύουσα νομοθεσία.

Ταυτόχρονα, η τροπολογία μειώνει την ανώτατη επιτρεπόμενη αξία των ανώνυμων κουπονιών των κομμάτων στα 15 ευρώ από τα 50 που ήταν το όριο.

Ενώ την ίδια ώρα μειώνεται και ο ανώτατος αριθμός των κουπονιών που επιτρέπεται να εκδώσει ένα κόμμα σε 4% της προηγούμενης ετήσιας χρηματοδότησης (έναντι 5% που ίσχυε μέχρι σήμερα) και σε 75.000 ευρώ συνολικά (έναντι 100.000 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Σχετικά άρθρα