Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρέσβειρα Ισραήλ: «Είμαι πολύ χαρούμενη που γιορτάζουμε το Χάνουκα με τους Έλληνες φίλους μας»

Πρέσβειρα Ισραήλ: «Είμαι πολύ χαρούμενη που γιορτάζουμε το Χάνουκα με τους Έλληνες φίλους μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Διπλωματικό Σώμα, Ιρίτ Μπεν Αμπά, Ισραήλ, Ισραηλινή Πρεσβεία, Πρέσβειρα του Ισραήλ,

Είμαι ευτυχής που γιορτάζουμε τώρα το Χάνουκα. Πρόκειται για την εβραϊκή εορτή των Φώτων. Μόλις ανάψαμε το τρίτο κερί και θα ανάβουμε κάθε βράδυ από ένα κερί για τις επόμενες πέντε ημέρες, μέχρι να ανάψουμε οκτώ κεριά, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρέσβειρα του Ισραήλ Ιρίτ Μπεν Άμπα Βιτάλε με αφορμή την χθεσινή εορταστική εκδήλωση.

«Είναι η ιστορία ενός θαύματος που σημειώθηκε για τους Εβραίους πριν από 2.000 χρόνια, όταν ανακτήσαμε τον Ναό στην Ιερουσαλήμ αφού μας τον είχαν πάρει ξένοι. Και έγινε θαύμα, επειδή καταφέραμε να ανάψουμε όλη τη μενορά, την (επτάφωτη) λυχνία που ήταν στον Ναό για οκτώ ημέρες μολονότι υπήρχε λάδι μόνο για μία ημέρα. Αυτό είναι το μεγάλο θαύμα του Χάνουκα και είμαι πολύ χαρούμενη που το γιορτάζουμε σήμερα με τους Έλληνες φίλους μας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Ιρίτ Μπεν Άμπα Βιτάλε στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα για το νέο έτος:

«Ευτυχία και ειρήνη. Αυτό εύχομαι σε όλους. Και καλή χρονιά σε όλους τους Έλληνες φίλους μας».

Στην εκδήλωση παρέστη εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, οι βουλευτές Δ. Σεβαστάκης, Δ. Μάρδας και Χ. Θεοχάρης και πολλοί διπλωμάτες.

Τι είναι το Χάνουκα

Το Χάνουκα ή Εορτή των Φώτων ή της Αφοσίωσης, τιμά την αναστύλωση του Ναού του Σολομώντα, το 164 π.Χ., την εποχή της Εξέγερσης των Μακκαβαίων κατά του Αντίοχου Β΄ των Σελευκιδών. Η παράδοση λέει ότι όταν οι Εβραίοι μπήκαν ξανά στον Ναό βρήκαν εκεί ελάχιστο λάδι, που αρκούσε για να ανάψει η λυχνία για μία ημέρα. Σαν από θαύμα, το λάδι κράτησε για οκτώ ημέρες, μέχρι να φέρουν καινούριο από την Ιερουσαλήμ. Η γιορτή ξεκινά την 25η ημέρα του μήνα Κισλέβ, με βάση το εβραϊκό ημερολόγιο, και διαρκεί οκτώ ημέρες. Κάθε βράδυ, μετά την προσευχή, ανάβουν από ένα κερί στη μενορά, φτάνοντας τα οκτώ κεριά την τελευταία νύχτα.

Σχετικά άρθρα