Θύελλα διαμαρτυριών από όλα -σχεδόν- τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής προκάλεσαν οι απαράδεκτες επιθέσεις του Χρυσαυγίτη βουλευτή, Ηλία Κασιδιάρη, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές όρθιοι ξέσπασαν εναντίον του, όταν ο Η. Κασιδιάρης εξύβρισε τον Προκόπη Παυλόπουλο, λέγοντας ότι καθόταν ως «παραδουλεύτρα» μπροστά στον Ταγίπ Ερντογάν.
Αμέσως του αφαιρέθηκε ο λόγος, ενώ ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής, Κώστας Δουζίνας, έδωσε εντολή να μην καταγραφεί ο υβριστικός λόγος του στα πρακτικά της συνεδρίασης, κατά την οποία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωνε την Επιτροπή για την επίσκεψη Ερντογάν.
Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη συνεδρίαση της Επιτροπής συμφωνήθηκε να είναι ανοικτή και να μεταδίδεται ζωντανά από το κανάλι της Βουλής.
Κάτι που, προφανώς, ήθελε να εκμεταλλευτεί ο βουλευτής του νεοναζιστικού μορφώματος, Ηλίας Κασιδιάρης, προκειμένου να κάνει το άκρως προκλητικό, επικοινωνιακό σόου του, και να μετατρέψει τη συνεδρίαση σε βήμα απαξίωσης των πολιτικών και πολιτειακών θεσμών της χώρας.
Στη δευτερολογία του, ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για «αθλιότητες» Κασιδιάρη, ενώ επέκρινε δριμύτατα και τον Ανδρέα Λοβέρδο για την τοποθέτησή του.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είχε επικρίνει την αναφορά Παυλόπουλου ότι οι συνθήκες αλλάζουν με άλλη «ερμηνεία», ενώ είχε υπενθυμίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι «πολιτικώς ανεύθυνος» και είχε υπαινιχθεί πως υπήρξε πρόβλημα «συνεννόησης» στην ελληνική πλευρά.
«Η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», απάντησε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς, και υπογράμμισε:
«Δεν έχουμε την άποψη που έχει το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. ο Α. Λοβέρδος), ή ακόμη χειρότερα η Χρυσή Αυγή, την υποτιμητική απέναντι στο Πρόεδρο».
Αναφερόμενος, επίσης, στους ισχυρισμούς περί κυβερνητικών «παρεμβάσεων» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, στο προεδρικό μέγαρο, αλλά και στο πολυσυζητημένο «ραβασάκι», για το οποίο τόσο λόγο έκανε η αντιπολίτευση, ο Ν. Κοτζιάς, αφού σημείωσε ότι «είναι βαθιά υποτιμητικό απέναντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών, εξήγησε:
«Υπήρξε ένα σημείωμα για άλλο θέμα, που έδωσε ο κ. Γεννηματάς (σ.σ. διπλωμάτης, γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας), και το προώθησα εγώ, δείχνοντας μάλιστα στον κ. Πρόεδρο ότι δεν είναι δικό μου.
»Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στον Πρόεδρο, διότι η ελληνική κυβέρνηση τον εμπιστεύεται. Και σαν νομικό και σαν πολιτική οντότητα. Ότι δηλαδή είναι σε θέση να απαντήσει ουσιαστικά και ορθά μόνος του. Δεν έχουμε την άποψη που έχει το ΠΑΣΟΚ, ή ακόμη χειρότερα η Χρυσή Αυγή, την υποτιμητική απέναντι στο Πρόεδρο».
Ο υπουργός Εξωτερικών, ακόμα, χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες και συνταγματικά και πολιτικά και ηθικά» τις επιθέσεις στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ, απαντώντας στα «περί ήττας που είπαν δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής», προκειμένου να πείσουν ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να καλέσει τον Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα, παρατήρησε:
«Αναφέρθηκαν και οι δυο στις τοποθετήσεις του Προέδρου. Ο δεύτερος με άθλιο τρόπο. Άκουσα και τους δύο να μιλάνε με κάκιστο τρόπο απέναντι στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εξωτερικών, με πολλαπλούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
»Και άκουσα βέβαια τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής να υβρίζει τους βουλευτές για το κείμενο του Ερντογάν που έλεγε ότι «εσείς εδώ στη Θράκη, έχετε τέσσερις βουλευτές».
»Δεν έλεγε «έχουμε, εμείς, τέσσερις βουλευτές». Αυτές είναι αθλιότητες. Και αυτές οι τοποθετήσεις, η ακραία της Χρυσής Αυγής, αλλά και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικές τοποθετήσεις που τροφοδοτούν τον εθνικισμό, τον ακραίο εθνικισμό».
Να σημειωθεί πως ο Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος σε συγκεντρωμένα μέλη της μειονότητας στην Κομοτηνή, είπε ότι ως μουσουλμανική μειονότητα έχει τέσσερις εκπροσώπους στην ελληνική Βουλή.
Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους βουλευτές, ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει απευθυνόμενος ειδικά στη μερίδα εκείνη της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι) που ύψωσαν τους τόνους των επικρίσεων σε βάρος της κυβέρνησης πολύ προτού έλθει ο Τ. Ερντογάν στην Ελλάδα:
«Οτιδήποτε κι αν κάνουμε ως κυβέρνηση -και στην εξωτερική πολιτική- υβρίζετε και υπονομεύετε, και βομβαρδίζετε με ανορθολογικά συνθήματα την κοινή γνώμη». Και πρόσθεσε:
«Πως είναι δυνατόν να χαρακτηρίζετε μια επίσκεψη αποτυχημένη προτού καν ξεκινήσει; Μόνο όταν σκόπιμα έχεις αποφασίσει να την υπονομεύσεις, το κάνεις».