Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες – Οργή για τον Τουσκ

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες – Οργή για τον Τουσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μετανάστες, Ντόναλντ Τουσκ, Πρόσφυγες, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σύνοδος Κορυφής, Τουρκία,

Με άγριες διαθέσεις και σκληρή γλώσσα απέναντι στις διχαστικές φωνές που συνασπίζονται πίσω από την πρόταση Τουσκ προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχοντας προαναγγείλει από τη συχνότητα της ΕΡΤ3 πως “δε θα μασήσει τα λόγια του”.

Η διαρροή της πρότασης Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων στην κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη, που αποτελεί πάγια “γραμμή” των χωρών του Βίζενγκραντ σήμανε κόκκινο συναγερμό στην κυβέρνηση και προκάλεσε την άμεση και οργισμένη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται σχεδόν με τις βαλίτσες στο χέρι για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την επίμαχη διαρροή, διαμηνύοντας ωστόσο με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο διά στόματος Πρωθυπουργού πως «είναι μια άστοχη παρέμβαση , άκαιρη άσκοπη η οποία δεν έχει πιθανότητες, ευτυχώς για μας να υιοθετηθεί, δεν θέλω να καταλογίσω προθέσεις σημασία έχει ότι βάζει ξαφνικά από το παράθυρο στην ατζέντα της Συνόδου μια συζήτηση η οποία είχε λήξει με ένα τρόπο ο οποίος άφηνε ήδη πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της Ευρώπης διότι η συζήτηση αυτή αφορά την ιδιοσυγκρασία και την ταυτότητα της ίδιας της Ευρώπης”.

“Η Ελλάδα ή θα βρίσκεται μέσα στην Ε.Ε. με υποχρεώσεις και δικαιώματα και αντιστοίχως υποχρεώσεις και δικαιώματα θα έχουν και οι άλλες χώρες κράτη- μέλη, ή που δεν μπορεί να έχει μόνο υποχρεώσεις και όχι δικαιώματα, όπως οι άλλες χώρες δεν μπορούν να έχουν μόνο δικαιώματα και όχι υποχρεώσεις” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, προαναγγέλλοντας “βέτο” σε τυχόν αναφορά στην κοινή δήλωση της Συνόδου σε οποιαδήποτε σχετική απόφαση στη λογική Τουσκ.

“Δεν μπορεί και δε θα γίνει αποδεκτό από την πλευρά μας να ενταχθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου οποιαδήποτε φράση που θα παραπέμπει σε μη αποδοχή του ισότιμου καταμερισμού με τις αντίστοιχες ποσοστώσεις σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη της Ε.Ε.” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επίμαχη πρόταση εν τω μεταξύ, η οποία απορρίφθηκε αστραπιαία και από πηγές της Κομισιόν, τέθηκε στο δημόσιο διάλογο την ώρα που η Ελλάδα έχει βάλει σε εξέλιξη μία μεγάλη επιχείρηση αποσυμφόρησης των νησιών που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ παράλληλα το κατά τα άλλα… ανούσιο ταξίδι Ερντογάν έχει θέσει τις βάσεις για περαιτέρω αποσυμφόρηση εντός των πλαισίων της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας ενεργοποιημένες τις συμμαχίες του Νότου που πλήττεται από την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας θα λάβει μέρος αύριο σε τετραμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ (καθώς την 1η Ιανουαρίου ξεκινά η εξάμηνη βουλγαρική προεδρία στην Ε.Ε.).

Στο επίκεντρο της τετραμερούς θα βρεθεί τόσο το προσφυγικό όσο και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιβεβαιώνεται πως σε μία χρονική συγκυρία κρίσιμη για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, αποτελεί τον μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Σφίγγα ο Τουσκ

Προσεχρόμενος σήμερα στη σκιά της πρότασής του στη Σύνοδο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες και αρκέστηκε να κάνει λόγο για “διχασμό” μεταξύ Δύσης και Ανατολής. «Αυτοί οι διχασμοί συνοδεύονται από αισθήματα που κάνουν δύσκολο να βρεθεί κοινή γλώσσα και λογικά επιχειρήματα για αυτή τη συζήτηση». Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δουλέψουμε για την ενότητά μας περισσότερο αποτελεσματικά απ’ ό,τι στο παρελθόν.

Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε να λύσουμε τα πιο δύσκολα θέματα, όπως το Brexit και την ευρωπαϊκή άμυνα, σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και παραδέχτηκε ότι το πραγματικό τεστ για την ενότητά μας θα είναι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία του Brexit, παραδέχτηκε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση, λέγοντας ότι θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και τις συζητήσεις που θα γίνουν. Να σημειωθεί ότι το προσφυγικό είναι στο μενού του δείπνου των ηγετών που προγραμματίζεται σήμερα.

Δίνουν χρήμα οι χώρες του Visegrad

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και των επικεφαλής των τεσσάρων χωρών του Visegrad που κατά κύριο λόγο αντιτίθενται στο σχέδιο της μετεγκατάστασης, συμφωνήθηκε οι συγκεκριμένες χώρες να συνεισφέρουν οικονομικά για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Όπως είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είναι ένα τμήμα των κινήσεων που γίνονται στο προσφυγικό που παράγει αποτελέσματα. «Βρήκαμε κάτι που μπορούμε να συνεργαστούμε με την Κομισιόν» δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των ποσοστώσεων.

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι θέλει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία, ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις καθώς και ότι έχει δημιουργηθεί ένα καλό πλαίσιο συνεννόησης με τις τέσσερις χώρες. «Σήμερα είμαι χαρούμενος, γιατί υπάρχουν τα πρώτα αποτελέσματα. Είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος σήμερα».

Να σημειωθεί ότι οι τέσσερις χώρες (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Πολωνία) στηρίζουν τη θέση Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων.

Σχετικά άρθρα