Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κομοτηνή, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία,

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κομοτηνή, ο οποίος αφού μετέβη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολη αναχώρησε για την Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος βρέθηκε από τις 11.00 το πρωί στην Κομοτηνή για συμμετάσχει στην προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Κιρ Μαχαλέ. Μετά την προσευχή, ο κ. Ερντογάν κατευθύνθηκε με τα πόδια προς το μειονοτικό σχολείο της περιοχής, Τζελάρ Μπαγιάρ όπου πραγματοποίησε ανοιχτή ομιλία. Μια ομιλία για την οποία ωστόσο φέρεται να υπήρξε έντονο παρασκήνιο αλλά και «μίνι» διπλωματικό επεισόδιο το οποίο ωστόσο διαψεύδει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η «Καθημερινή», όταν έφτασε στην είσοδο του σχολείου Τζελάλ Μπαγιάρ, ο τούρκος Πρόεδρος ζήτησε ένα μικρόφωνο να μιλήσει. Τότε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, όπου τον συνόδευε στην επίσκεψη του είπε χαρακτηριστικά: «Άλλα έχουμε συμφωνήσει κ . Πρόεδρε».

Ο Ερντογάν αντέδρασε και στη συνέχεια κατέβηκε σε αίθουσα του σχολείου όπου ανέφερε σε μια μαθήτρια ότι ζήτησε μικρόφωνο και δεν του το έδωσαν, με αποτέλεσμα – σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η κοπέλα να… βάλει τα κλάματα.

Σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», μετά από διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ.Αμανατίδη, ο Ερντογάν κατάφερε τελικά να εκφωνήσει ομιλία στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου Τζελαλ Μπαγιάρ. Τον Τούρκο Πρόεδρο προλόγισε ο ίδιος κ. Αμανατίδης.

Tι δήλωσε ο Ερντογάν στο σχολείο

«Είχαμε σημαντικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις στην Αθήνα οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καρποφορήσουν» σημείωσε στην ομιλία του ο Tούρκος πρόεδρος. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στο πλήθος: «Είστε πολίτες της Ελλάδας και πρέπει να εργαστείτε για το καλό της».

Ο ίδιος ευχήθηκε ακόμη να επισκεφθεί ξανά τη Ελλάδα ως πρόεδρος της Τουρκίας και δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα χρωστά πολλά στην Τουρκία και η Τουρκία στην Ελλάδα».

«Δώσατε αγώνα επιβίωσης τόσα χρόνια και σας συγχαίρω για αυτό». «Θα πρόσπαθήσουμε για περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επανειλημμένως «ομοεθνείς» και «συμπολίτες» τους συγκεντρωμένους του πλήθους, ζητώντας να παραμείνουν «γέφυρα φιλίας» μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνοντας αρκετά από σημεία του που είχε θέσει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό, επισήμανε πως στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δόθηκαν αποζημιώσεις για «τα λάθη του παρελθόντος».

Στο ξενοδοχείο Chris & Eve ο Ερντογάν

Μετά την ομιλία στο σχολείο, ο τούρκος πρόεδρος κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο Chris & Eve, όπου πραγματοποίησε ομιλία σε αίθουσα του ξενοδοχείου, σε παράγοντες της μειονότητας.

«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να είμαι μαζί σας, συμπατριώτες μου. Είστε η γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ελπίζω, η Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα των συμπατριωτών μας. Η επίλυση των προβλημάτων θα ενισχύσει την αλληλεγγύη» είπε με έμφαση ο Ερντογάν.

Οπως είπε «η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα θα διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας». Ο Ερντογάν είπε ακόμη: «Νιώθω περήφανος που είμαι ο Πρόεδρος που επισκέπτεται την Δυτική Θράκη για πρώτη φορά μετά από 65 χρόνια.

Πήραμε πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Τουρκία για να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των πολιτών ελληνικής καταγωγής. Περιμένουμε να γίνει το ίδιο και από την Ελλάδα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα στην Ελλάδα είναι το θέμα των μουφτήδων. Η συνθήκη της Λωζάννης δεν προβλέπει να διορίζεται ο μουφτής όπως γίνεται τώρα αλλά πρέπει να εκλέγεται» και πρόσθεσε: «Θέλουμε να εκμεταλλευθείτε όλα όσα προβλέπονται από την συνθήκη της Λωζάννης, την ΕΕ και τα παγκόσμια δικαιώματα».

Σχετικά άρθρα