Κατά την διάρκεια ομιλίας του στην κήρυξη της έναρξης της 1ης Διημερίδας Ενόπλων Δυνάμεων και Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας με θέμα «Υλοποίηση Στόχων και Δράσεων Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής»ο Δημήτρης Βίτσας, προέτρεψε σε «σε αυτονομία αλλά και συνεργασία, συμπληρωματικότητα, συναγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και προσανατολισμό των αμυντικών βιομηχανιών και σε εφαρμογές που δεν έχουν μόνο αμυντικό χαρακτήρα για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου και την ανάπτυξή του».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι «συγχρόνως, προσπαθούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κέντρο εξυπηρέτησης αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων ενός τόξου χωρών της περιοχής, δεδομένου ότι εμείς είμαστε πόλος σταθερότητας και πρέπει να παραμείνουμε».
Παράλληλα, ανήγγειλε την αλλαγή του νόμου περί προμηθειών, επισημαίνοντας την ανάγκη να βοηθήσουν όλοι. Πρόκειται για την «πρώτη σοβαρή προσπάθεια αλλαγής του νόμου περί προμηθειών» σχολίασε και προέτρεψε «μέχρι το επόμενο Πάσχα αυτός ο νόμος να έχει γίνει πραγματικότητα, αλλά να μην είναι ένας νόμος μιας χρήσης, να είναι ένας νόμος δεκαετίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει όλοι να βοηθήσουμε».
Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε ότι «πρώτα είναι οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και του υπουργείου και μετά έρχονται τα συμφέροντα των εταιρειών».
Υπενθύμισε, δε, ότι «500 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός εξοπλιστικών προγραμμάτων, συντήρησης κ.λπ., εκ των οποίων τα μισά μέχρι το 2019 πηγαίνουν σε πληρωμένες προηγούμενων ετών, να τα αξιοποιούμε. Όλα και αποδοτικά».
Όσον αφορά τη συνεργασία των εταιρειών, σχολίασε ότι «δεν εκφράζεται πάντοτε καλά. Εμείς προωθούμε την ιδέα τής συνεργασίας σε δύο επίπεδα.
Χρειάζεται μία συναγωνιστικότητα και μία συμπληρωματικότητα για να επιλύσουμε προβλήματα. Το δεύτερο, μία συνεργασία με εταιρείες του εξωτερικού».
Για την προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας, ο κ. Βίτσας ανέφερε: «Αρχίζουμε και δίνουμε πιστοποιήσεις, που η κάθε εταιρεία μπορεί να τις χρησιμοποιεί σε όλον τον κόσμο, ώστε να κερδίζει καινούργιες δουλειές».
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε: «Πολλές φορές μιλάμε για επιχειρηματικότητα και κάποιοι εννοούν μονοσήμαντα “να μειωθούν οι φόροι”.
Να βάλω, όμως, εγώ και κάποιες υποχρεώσεις, το ένα είναι η αντιστοίχιση με τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας, δηλαδή να μειωθούν οι φόροι αλλά και να πληρώνονται, και το δεύτερο είναι η σύνδεση της μείωσης με το επενδυτικό ή το επαναεπενδεδυμένο κεφάλαιο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».
«Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα κάνουμε όλοι μαζί, και τα Γενικά Επιτελεία και οι βιομηχανίες. Όσο αυτά έρχονται πιο κοντά, θα σημαίνει σχεδιασμό για ολόκληρη τη χώρα. Εμείς έχουμε τον τρόπο να το πετύχουμε» κατέληξε ο κ. Βίτσας.
Τη διημερίδα διοργανώνουν το ΓΕΕΘΑ, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού.