Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αιτίες και αφορμές που οδήγησαν εκτός κυβέρνησης «πρωτοκλασσάτους» υπουργούς

Αιτίες και αφορμές που οδήγησαν εκτός κυβέρνησης «πρωτοκλασσάτους» υπουργούς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άδωνις Γεωργιάδης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, Γιάννης Μιχελάκης, Ελληνική Κυβέρνηση, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Σκορδάς, Κυβερνητικός Ανασχηματισμός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Σίμος Κεδίκογλου,

Τις αφορμές και τις αιτίες που οδήγησαν εκτός κυβέρνησης ακόμη και τους θεωρούμενους ισχυρούς υπουργούς όπως ο Γιάννης Μιχελάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Κων. Αρβανιτόπουλος , ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, αναλύει σε ανάρτηση της η ιστοσελίδα antinews, που ως γνωστόν απηχεί κύκλους του Μαξίμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα:

“Μεγάλη πίκρα έβγαλαν οι υπουργοί που αποχώρησαν από το κυβερνητικό σχήμα, κάτι άλλωστε που είναι φυσικό. Κανείς δεν θέλει να φεύγει από μια ισχυρή θέση, όχι γιατί μπορεί να είναι καρεκλοκένταυρος απαραίτητα αλλά γιατί θεωρεί ότι δεν ολοκλήρωσε το έργο του και ότι αδικήθηκε από τις εξελίξεις.

Κάπως έτσι και οι αποχωρήσαντες υπουργοί έφυγαν από τα υπουργεία αφήνοντας πικρίες, αιχμές αλλά χωρίς να τορπιλίσουν το έργο που έχουν να κάνουν οι αντικαταστάτες τους.

Οι πιο ηχηρές αποχωρήσεις ήταν ασφαλώς εκείνες των έξι υπουργών και συγκεκριμένα: Γιάννης Μιχελάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Θεόδωρος Καράογλου. Εκτός κυβέρνησης και πέντε υφυπουργοί: οι Ζέτα Μακρή, Κώστας Γκιουλέκας, Αθανάσιος Σκορδάς, Αθανάσιος Δαβάκης και Σίμος Κεδίκογλου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει να δούμε γιατί οι συγκεκριμένοι έφυγαν, τι τους χρεώθηκε και γιατί δεν ήταν στις επιλογές του πρωθυπουργού.

Ο Γιάννης Μιχελάκης σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται αποτυχημένος. Έκανε τη δουλειά του σε ένα δύσκολο υπουργείο και κράτησε ισορροπίες με τους δημάρχους. Του χρεώνουν όμως τη σφοδρή σύγκρουσή του με τον Γ. Σγουρό και τις δηλώσεις που έκανε προεκλογικά εναντίον του. Έτσι, οι ψηφοφόροι είδαν ότι ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος πάει κόντρα όχι στην επιλογή της ΝΔ αλλά κυρίως στον βασικό αντίπαλο της Ρένας Δούρου, κάτι που τελικά οδήγησε στην επικράτησή της. Επίσης, χρεώνουν στον κ. Μιχελάκη ότι δεν είναι και τόσο… λαϊκιστής, όπως είναι οι τρεις άλλοι της Β’ Αθήνας που υπουργοποιήθηκαν, δηλαδή οι Γιακουμάτος, Παπακώστα και Βούλτεψη. Σε κάθε περίπτωση στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα έχουμε μεγάλη μάχη «γαλάζιων» αφού Μιχελάκης, Χατζηδάκης, Γεωργιάδης, Παναγιωτόπουλος που έφυγαν εκλέγονται στη Β’ Αθήνας και οι τρεις που μπήκαν είναι αντίπαλοί τους στην εσωκομματική διαμάχη.

Ο Κ. Αρβανιτόπουλος άφησε αιχμές κατά της αριστεράς στην παραλαβή -παράδοση λέγοντας ότι «η ευθύνη του υπουργού είναι να συγκρούεται εκεί που πρέπει και όχι άσκοπα. Η Τράπεζα Θεμάτων είναι ένα θέμα που κακοποιήθηκε από την αριστερή προπαγάνδα». Στον πρώην υπουργό χρεώνουν το απίστευτο μπάχαλο στα πανεπιστήμια εδώ κι ένα χρόνο αλλά και στην όχι καλή εικόνα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Άλλωστε όλοι οι εκπαιδευτικοί πνέουν μένεα κατά του κ. Αρβανιτόπουλου κυρίως για την προχειρότητα στη διαθεσιμότητα στα ΑΕΙ και την αξιολόγηση των δασκάλων και καθηγητών που φαίνεται να γίνεται στο πόδι. Μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα χάθηκε ως ψηφοφόροι για τη ΝΔ, κάτι που λειτούργησε σε βάρος του υπουργού

Το βασικό πρόβλημα όμως ήταν πολιτικό και αφορούσε την απροκάλυπτη στήριξη του Γ. Μώραλη στον Πειραιά, παρ’ ότι ο Β. Μιχαλολιάκος είχε το χρίσμα της ΝΔ.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη γνώμη μας αδικήθηκε αλλά και αδίκησε πολύ τον εαυτό του. Η πικρία που αισθάνθηκε φανερώθηκε και από το γεγονός ότι του προτάθηκε η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος κι αυτός είπε ότι δεν δέχεται «ασπιρίνες». Σε ένα πολύ δύσκολο υπουργείο, όπου υπάρχει τεράστια σπατάλη χρημάτων ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε μια σειρά από αλλαγές που τον έφεραν σε σύγκρουση με όλους. Τέτοιο μέτωπο με γιατρούς, φαρμακοποιούς, βιομηχάνους, εργαζόμενους στο ΕΣΥ δεν είχε ανοίξει κανείς υπουργός Υγείας. Ίσως σ’ αυτό φταίει και ο λίγο «τρελός» χαρακτήρας του Αδωνι που τα έσπαγε με όλους, μιλούσε σε όλα τα κανάλια, έγραφε τουίτερ και γενικά χρησιμοποίησε υπέρ του δέοντος τα μέσα ενημέρωσης. Πάντως, είναι αξιοσημείωτα τα συγχαρητήρια που πήρε ο κ. Γεωργιάδης για τον αγώνα που έδωσε, από τον Γ. Στουρνάρα. Πλήρωσε την υπερέκθεσή του την ώρα που τα προβλήματα στην υγεία διογκώνονται.

Ο Κ. Χατζηδάκης, που πολλοί τον θεωρούσαν ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης πλήρωσε την πολύ κακή εικόνα που παρουσίασε το υπουργείο με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Οι αλλαγές στο γάλα και το ψωμί για παράδειγμα που υποτίθεται ότι γίνονται για να μειωθούν οι τιμές, αλλά ο καταναλωτής μέχρι σήμερα δεν έχει δει κάτι καλό. Πλήρωσε επίσης και το γεγονός ότι η ανάπτυξη… σπεύδει βραδέως. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αθ. Σκορδάς που υπέστη φθορά λόγω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, των αδειών στις λαϊκές αγορές και μιας σειράς κακών επιλογών που πλήγωσαν τον κόσμο.

Ο Αθ. Τσαυτάρης από πολλούς θεωρείται ως ένας καλός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ίσως πλήρωσε κι αυτός τις εμμονές του με το γάλα και το ψωμί και αυτή τη διάσταση απόψεων που έδειχνε ότι η κυβέρνηση είναι σπασμένη στα δύο.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος προφανώς πλήρωσε τη μάχη της Β’ Αθήνας – από την οποία απουσίασε- αφού κανείς δεν μπορεί να του προσάψει κάτι κακό για τη δουλειά του στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ζέττα Μακρή δεν μακροημέρευσε στο υπουργείο Υγείας πληρώνοντας τη στάση της στον Βόλο και την έμμεση στήριξη του Αχιλλέα Μπέου.

Ο πρώτος που έμαθε τα άσχημα νέα ήταν ο Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος πλήρωσε τις κακές του σχέσεις με το επικοινωνιακό επιτελείου του Μαξίμου αλλά και αδυναμία να «σηκώσει» το βάρος πολύ σοβαρών θεμάτων. Δουλευταράς, κανείς δεν το αμφισβητεί, δεν μπόρεσε να βγάλει από πάνω του και το βάρος του κλεισίματος της ΕΡΤ, το οποίο χρεώθηκε αποκλειστικά ο ίδιος, αδίκως όμως.

Ο Θ. Καράογλου στην Θεσσαλονίκη πλήρωσε απλά τους συσχετισμούς. Έπρεπε να μπει κάποιος άλλος κι αφού δεν ήταν δυνατόν να μπει ο Καλαφάτης ή ο Ιωαννίδης, επελέγη ο Ορφανός.

Σχετικά άρθρα