Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας απέναντι στο “σουλτάνο” – Οργή για τη Λωζάνη

Με σκληρή γραμμή ο Τσίπρας απέναντι στο “σουλτάνο” – Οργή για τη Λωζάνη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Αλέξης Τσίπρας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μέγαρο Μαξίμου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Συνθήκη της Λωζάνης, Τουρκία,

Σαφές μήνυμα πως δεν προτίθεται να σηκώσει μύγα στο σπαθί της με αμφισβητήσεις όπως αυτές της συνέντευξης του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον ΣΚΑΙ έστειλε η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου της, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Την ώρα που ο “σουλτάνος” έχει ήδη πατήσει ελληνικό έδαφος, το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται «έτοιμο για όλα» μετά τις χθεσινές δηλώσεις του για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Πέραν του αυτονόητου, ότι δηλαδή από την ελληνική πλευρά θα τεθεί εμφατικά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο, για την οποία προειδοποίησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu πως «μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα», το κλίμα δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα προσαρμόσει τα ντεσιμπέλ των δηλώσεών του ανάλογα με το ύφος και το σεβασμό που θα δείξει ο φιλοξενούμενος…

Παρά το γεγονός ότι στόχος της ελληνικής πλευράς που θέλει να εκμεταλλευθεί την διεθνή διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν, είναι να προτάξει τη θετική ατζέντα μεταξύ των δύο χωρών, η τουρκική προβοκάτσια δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη, ως μήνυμα ενόψει των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών αλλά και της ιδιωτικής επίσκεψής του στη Θράκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η συνέντευξη του Τούρκου προέδρου «εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα» και διαβεβαίωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψή του (σ.σ. του Ταγίπ Ερντογάν) να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».

«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο ότι «οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Σε κάθε περίπτωση και παρά τη χθεσινοβραδυνή προβοκάτσια, η διεθνής συγκυρία είναι τέτοια, ώστε διπλωματικές πηγές επιμένουν πως η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα -η πρώτη για τούρκο πρόεδρο εδώ και 65 έτη – είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μεταξύ άλλων διεξάγεται «μέσα σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη».

Δεδομένης της κατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναβαθμιστεί ο διμερής δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία για την αντιμετώπιση κρίσεων, τη μείωση της έντασης και την διαχείριση περιφερειακών προκλήσεων, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε στερεά θεμέλια απαραίτητος είναι ο σεβασμός από την Τουρκία στο διεθνές Δίκαιο και τη συνθήκη της Λωζάνης, την οποία χαρακτήισε ο κ. Τζανακόπουλος «θεμέλιο λίθο».

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές προανήγγελλαν ότι «θα τεθεί από την ελληνική πλευρά το ζήτημα του τερματισμού της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και η ανάγκη αναζωογόνησης τους διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και των διερευνητικών επαφών για την υφαλοκρηπίδα», αλλά και πως «θα επιδιωχθεί ένα θετικό μήνυμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό για δίκαιη και βιώσιμη λύση, με έγκαιρη προετοιμασία μεταξύ όλων των πλευρών».

Τέλος, κατά τις ίδιες πηγές, «η ατζέντα περιλαμβάνει τη συνεργασία των δύο χωρών για τη αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής, αλλά και την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων (ενέργεια, τουρισμός, επενδύσεις, εμπόριο) και των μεταφορών (ακτοπλοϊκή και σιδηροδρομική διασύνδεση)», ενώ θεωρείται δεδομένο ότι στο ως άνω πλαίσιο, η Ελλάδα θα εκφράσει για μία ακόμη φορά -όπως έκανε ήδη από χθες, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu ο Αλέξης Τσίπρας – την στήριξή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

Διευρυμένες συζητήσεις

Στις διευρυμένες συζητήσεις θα μετέχουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης οι Νίκος Κοτζιάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταύρος Κοντονής, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας, Χρήστος Σπίρτζης, Νίκος Τόσκας, Γιάννης Μουζάλας και ο ΑΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης θα μετέχουν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και οι υπουργοί Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Ενέργειας, Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Τούρκος ΑΓΕΕΘΑ.

Σχετικά άρθρα