Λίγες ημέρες μετά το “χτύπημα” με το σαμποτάζ στο Λονδίνο, όπου προέτρεπε επενδυτές να μην μετέχουν σε επενδυτικά πλάνα στην Ελλάδα, επικαλούμενη “τραπεζικές πηγές” για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς της για επικείμενες εκλογές, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η μυστικοσύμβουλος του τελευταίου, Μιράντα Ξαφά επανεμφανίστηκε, εμμένοντας στη σταθερή θέση της για εξόντωση των συνταξιούχων.
Σε βιβλιοπωλείο της Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του γραμματέα της Δράσης Γιάννη Ανδρουλάκη, η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος, συγγραφέας και μέλος της Δ.Ε. της «Δράσης», παρουσίασε το βιβλίο της, με τίτλο : «Δημόσιο Χρέος».
Μεταξύ άλλων, απαντώντας σε ερώτηση του πρώην υπουργού, καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη για τα δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και τη μετανάστευση ταλαντούχων νέων στο εξωτερικό, η κ. Ξαφά στράφηκε με την απάντησή της με… μένος κατά των απόμαχων της δουλειάς, των συνταξιούχων.
Απάντησε ότι «δυστυχώς, το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι έχουμε συνταξιούχους 40 και 50 ετών». λες και αυτές οι ηλικίες δίνουν τον τόνο στη σημερινή γενιά συνταξιούχων. Και συνέχισε σε ανάλογο ύφος: «Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτη η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, διότι δεν είναι δυνατόν οι συντάξεις να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του ΑΕΠ». Προφανώς για την κ. Ξαφά ο μεγάλος “ένοχος” του ασφαλιστικού δεν είναι η εισφοροκλοπή, η εισφοροδιαφυγή, η ανασφάλιστη εργασία, το PSI, τα δομημένα ομόλογα και οι εποχές των θαλασσοδανείων προς επιχειρηματίες με δανεικά κι αγύριστα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά οι συνταξιούχοι που στην πλειοψηφία τους τα φέρνουν βόλτα με λιγότερα από 700 ευρώ.
Η κ. Ξαφά δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ασφαλιστικό σύστημα που θα προτιμούσε, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, και βέβαια τάχθηκε υπέρ του κεφαλαιοποιητικού προσθέτοντας: «Δεν είναι δυνατόν οι συνταξιούχοι να τρώνε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, να το πω έτσι. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί τόσο, όσο το ΑΕΠ. Σας έδειξα την πτώση του ΑΕΠ, είναι 25%. Οι συντάξεις δεν έχουν περικοπεί 25% . Και δυστυχώς πρέπει να περικοπούν κι άλλο».