Δύο βραβεία καλείται να παραλάβει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που φτάνει το βράδυ της Τετάρτηςστο Παρίσι ανταποκρινόμενος σε μια διπλή γαλλική πρόσκληση.
Ο δικηγορικός Σύλλογος Παρισίων (Barreau de Paris) θα τον τιμήσει με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix d’engagement européen), το δε πολιτικό περιοδικό Politique Internationale θα του απονείμει το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους» (Prix du courage politique).
«Είχε το κουράγιο να πάρει αποφάσεις προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρώπης, είναι άνδρας με πεποιθήσεις και θάρρος». Με τα λόγια αυτά ο Πατρίκ Βαζμάν (Wajsman), γενικός διευθυντής και ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την απόφαση της κριτικής επιτροπής του έντυπου, να απονείμει φέτος στον Έλληνα πρωθυπουργό το Βραβείο «Πολιτικού Σθένους».
To περιοδικό Politique Internationale είναι μια ιδιαιτέρου κύρους πολιτική επιθεώρηση που ίδρυσε ο Π. Βαζμάν το 1978, με σημαντικές προσωπικότητες στο Δ.Σ. και όπου σημαντικά πολιτικά πρόσωπα επιλέγουν να εκφράσουν απόψεις και ιδέες για τον κόσμο και την ιστορία.
Καταλυτικό στοιχείο για την απόφαση της κριτικής επιτροπής να τιμήσει φέτος τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν, σύμφωνα με τον Π. Βαζμάν, το γεγονός ότι «παρά την τη διαφορετική κατεύθυνση που είχε αρχικά η πολιτική οικογένεια του Α. Τσίπρα, αυτός βρήκε το κουράγιο να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη αποφεύγοντας καταστροφικές συνέπειες για όλους».
«Ένας πραγματικός ηγέτης» πρόσθεσε ο κ. Βαζμάν, θα πρέπει να συγκεντρώνει τρία βασικά στοιχεία: ευφυΐα, καρδιά και θάρρος. «Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει και τα τρία» τόνισε.
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ τι θα είχε να πει σε αυτούς που ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό για πολιτική στροφή, ο Π. Βαζμάν απάντησε:
«Πρόκειται για κάτι το πολύ δύσκολο, αλλά πολλοί μεγάλοι άνδρες κάνουν συχνά κάτι τέτοιο: Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, στον οποίο είχαμε επίσης απονείμει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους, ήταν προϊόν του ρατσιστικού συστήματος, ήταν όμως αυτός που τελικά διέλυσε το απαρτχάιντ και που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Μαντέλα.
O Ρίτσαρντ Νίξον, παρ’ ότι μεγάλος αντικομουνιστής, ήταν αυτός που καθιέρωσε τις σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Και ο Ισραηλινός Μεναχέμ Μπέγκιν που θεωρείτο σκληρός και “γεράκι”, αυτός έκανε ειρήνη με την Αίγυπτο και παραχώρησε το Σινά» εξήγησε ο Π. Βαζμάν και τόνισε καταλήγοντας: «Οι πραγματικοί ηγέτες είναι άτομα ικανά να κατανοούν το νόημα της ιστορίας και να βάζουν όταν χρειάζεται σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους κλίσεις, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας».
Η απονομή του βραβείου από το περιοδικό, θα γίνει αύριο το πρωί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Παρισίων.
Θα προηγηθεί πρωινό με τα στελέχη του περιοδικού αλλά και προσκεκλημένους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επαφές με επιχειρηματίες και επενδυτές.
Στο Δικηγορικό Σύλλογο, που ευρίσκεται στο Α’ Διαμέρισμα των Παρισίων, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία κατά τις 19:30 (ώρα Ελλάδας), με θέμα: «Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη».
Εκτιμώντας ότι το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας «αφύπνισε την Ευρώπη, βάζοντάς την δυναμικά μπρος τις επιλογές της» ο Σύλλογος θα τιμήσει τον πρωθυπουργό με το Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες.