«Μέσω του μερίσματος αποκαθιστούμε τις αδικίες της λιτότητας στα χρόνια της κρίσης» υποστήριξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναίνεσε τώρα στο μέρισμα, λόγω της κοινωνικής και πολιτικής πίεσης που δέχεται.
Σε συνέντευξη στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι χωρίς την πολιτική αλλαγή του 2015 «θα είχαμε και μια σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή ακραίας λιτότητας με περισσότερους φόρους και περικοπές και κανένα μέρισμα καθώς οι στόχοι του 4,5% της ΝΔ ήταν δυσθεώρητοι».
Μιλώντας για την τραγωδία στη δυτική Αττική, περιέγραψε τα δύο στάδια αντιμετώπισης του προβλήματος. «Το πρώτο είναι η καταγραφή των υλικών ζημιών και στη συνέχεια η εκπόνηση ενός σχεδίου για την αποκατάστασή τους και την αποζημίωση των πληγέντων. Διότι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι έχουν βρεθεί στην κυριολεξία επί ξύλου κρεμάμενοι. Έχουν χάσει το σπίτι τους, την περιουσία τους και βρίσκονται σε μία κατάσταση η οποία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
»Το δεύτερο στάδιο της κρατικής παρέμβασης, έχει να κάνει με την εκπόνηση ενός εκτεταμένου σχεδίου για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από δεκαετίες άναρχης δόμησης, όχι μόνο στη δυτική Αττική, αλλά σε πολλές περιοχές της χώρας».
Σε αυτό το σημείο ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια και η κυβέρνηση «έχουν κάνει βήματα και έχουν προϋπολογιστεί περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα εκ των οποίων τα 500 περίπου από την Περιφέρεια και 100 από το ΠΔΕ και το ΠΕΠ, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και πρέπει να επιταχυνθούν».
Μετωπική επίθεση κατά Μητσοτάκη
Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε μετωπική, προσωπική, επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοστάκη κατηγορώντας τον ότι «θέλει στην πραγματικότητα να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα της Θάτσερ και του Πινοσέτ στην Ελλάδα», προσθέτοντας, «ευτυχώς δεν θα έχει την ευκαιρία του».
Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για «κυνική» στάση στα θέματα διαφθοράς, φέρνοντας τρία παραδείγματα: την off shore της συζύγου του, την Siemens, το δάνειο του «Κήρυκα Χανίων».
Επανήλθε στο ζήτημα, που ανέδειξε η «Εφ.Συν.» σημειώνοντας ότι η Ν.Δ. δεν έχει απαντήσει ειλικρινά για την σχέση του κ. Μητσοτάκη με την Μιράντα Ξαφά και έθεσε το ερώτημα στον πρώτο αν θέλει να υπονομεύσει την πορεία της χώρας.
Συμπλήρωσε ότι είναι «λίγο γκροτέσκο να εμφανίζεται ως πολέμιος της λιτότητας», αφού το κόμμα του, η Ν.Δ., αποτελεί τον επίσημο εκφραστή στη χώρα, των πλέον ακραίων θέσεων των δανειστών, αποτελεί την παράταξη, της οποίας το πολιτικό πρόγραμμα, προϋποθέτει τη λιτότητα.
Με αφορμή την υπόθεση των Paradise Papers, υπογράμμισε ότι «το στίγμα της γενικευμένης διαπλοκής και διαφθοράς είναι εγγεγραμμένο στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».
Τέλος, χαρακτήρισε «άτοπα» τα σενάρια ανασχηματισμού και προσδιορίζει την εκλογική αναμέτρηση με τη λήξη της τετραετίας, τότε, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα κριθεί, όπως αναφέρει, αφενός από τη δυνατότητα σταθεροποίησης της οικονομικής θέσης της χώρας, αφετέρου από τα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών και τη θεμελίωση ενός νέου και κοινωνικά δίκαιου παραγωγικού μοντέλου.