Χαμηλό είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για τη διαδικασία ανάδειξης του επικεφαλής του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του Protagon, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πόσο ενδιαφέρουν οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και, ειδικά, το θέμα της εκλογής του αρχηγού του νέου ενιαίου φορέα, ποσοστό 60% των ερωτηθέντων απαντά KAΘΟΛΟΥ, έναντι 17% που απαντά ΛΙΓΟ, 14% ΑΡΚΕΤΑ και μόλις 6,5% που δηλώνει ότι ενδιαφέρεται ΠΟΛΥ.
Οι περισσότεροι εκ των ερωτηθέντων που απαντούν ότι τους ενδιαφέρει πολύ ή αρκετά η εκλογή νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά, προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (ποσοστά 53% και 27% αντίστοιχα) και έπονται αυτοί που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εντονα αρνητικό ποσοστό προκύπτει για το φλέγον ζήτημα της συμμετοχής στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, καθώς στο ερώτημα: «πόσο πιθανό είναι να συμμετέχετε στις εκλογές ανάδειξης του επικεφαλής του νέου φορέα», το 86,5% απαντά ότι δεν ενδιαφέρεται ή θεωρεί απίθανο να πάει να ψηφίσει. Και πάλι το μεγαλύτερο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι θα προσέλθουν στις κάλπες της Κεντροαριστεράς ανήκει στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Ποιος θα κερδίσει;
Οσο για το ποιος θα κερδίσει ο Ν. Μαραντζίδης του ΠΑΜΑΚ απαντά καθαρά: «Δεν ξέρω». Οπως σημειώνει «από την αρχή της καμπάνιας φάνηκε ότι θα δούμε μια κούρσα για τέσσερις. Ολες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν ρευστότητα, έστω και με φαβορί και αουτσάιντερ».
Ο Ν.Μαραντζίδης ωστόσο αναφέρει ότι «για τον πρώτο γύρο, σε όλες τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, η κυρία της παρέας προηγείται καθαρά δείχνοντας να έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο από την pole position, όπως λένε οι φίλοι της Φόρμουλα Ι. Η διεκδίκηση της δεύτερης θέσης πιθανότατα θα παραμείνει μια καθαρά ανδρική υπόθεση».
Οπως σημειώνει συμπερασματικά ο Νίκος Μαραντζίδης, οι εσωκομματικές εκλογές στην Κεντροαριστερά είναι «ειδικής τάξης» εκλογές. «Δεν είναι ούτε εθνικές ούτε δημοτικές εκλογές, ώστε το ενδιαφέρον και η συμμετοχή να τροφοδοτείται από τα ΜΜΕ και το αίσθημα της ιδιότητας του πολίτη που έχουμε οι περισσότεροι.
Η συμμετοχή σε εσωκομματικές εκλογές προϋποθέτει σίγουρα κάποιου είδος ενδιαφέρον αλλά αυτό δεν φτάνει. Οι οργανωτικές δυνατότητες των υποψηφίων και η ικανότητα κινητοποίησης ψηφοφόρων μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα και να επηρεάσουν καθοριστικά την τελική έκβαση» καταλήγει ο Ν. Μαραντζίδης.